Menü Bezárás

1,5 millió feletti készpénz forgalom

Vállalkozásunk részére egy mezőgazdasági vontatót (traktort) akarunk vásárolni egy magánszemélytől, aki egyben regisztrált őstermelő, és ekként pénzforgalmi számlával is rendelkezik. A traktor megegyezett ára 1.900.000,- Ft. ami magasabb, mint a készpénzforgalmat korlátozó törvényben megengedett maximum, 1.500.000,- Ft. Így csak banki átutalással fizethetnénk ki a vételárat. Ő szeretné a vételárat készpénzben megkapni, és azzal érvel, hogy ő a traktort elhunyt édesapjától örökölte, mint egyeneságú édes gyermeke, örököse, magánszemélyként.
Könyvelőnk úgy foglalt állást, hogy a NAV nem tesz különbséget egy magánszemélynél, ha Ő pénzforgalmi számla vezetésére kötelezett, akkor nekünk aszerint kell eljárni, és a vételárat csak átutalással teljesíthetjük. Azt mondja, könyvelőnk továbbá, hogy az eladó dolga az, hogy a bevételt megjeleníti-e, vagy sem az Ő őstermelői tevékenységében. Szerinte nekünk úgy kell viselkednünk, ahogy a pénzforgalmi számla vezetésére kötelezett két személy közötti pénzfizetést a törvény szabályozza. Kérdésem, Ön szerint hogyan fizethetünk az eladónak készpénzben is, vagy csak banki átutalással?

2 Comments

 1. PapAgi

  Kedves Kérdező!

  A 1,5 milliós készpénz korlátozási szabály szabály csak az olyan ügyletekre vonatkozik, ahol mind a két fél pénzforgalmi számla nyitására kötelezett.

  Szerintem egyrészt vizsgálandó, hogy az eladó magánszemély egyáltalán kötelezett-e pénzforgalmi számla nyitására. (Az egy másik kérdés, hogy van-e neki, mert az is nyithat számlát, akinek törvény szerint nem kötelező)

  Pénzforgalmi számla nyitására ez a kör kötelezett:
  – jogi személyek,
  – általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyek, ideértve az egyéni vállalkozót is

  Vagyis kérdés, hogy az eladó magánszemély áfa alany-e? Ha nem, akkor nem vonatkozik rá a pénzforgalmi számla nyitási kötelezettség. Így a 1,5 milliós készpénz fizetési korlát sem.

  Szintén nem vonatkozik a 1,5 milliós készpénz fizetési korlát az olyan ügyletekre is, ahol egy egyébként pénzforgalmi számla nyitására kötelezett magánszemély, nem a vállalkozása nevében jár el. Tehát ha ezt a traktort az eladó tényleg mint magánszemély örökölte (és nem mint mezőgazdasági őstermelő jutott hozzá), akkor emiatt sincs akadálya a készpénzben történő fizetésnek.

  Összességében szerintem mehet a készpénzes vásárlás.

  Ugyanakkor, persze az a legbiztosabb, ha átutalással megy a pénz. Mert itt tulajdonképpen bemondásra kell elhinni, hogy az eladó igazat mond. De ha nem, akkor a 20%-os büntető kamatot mind a két félnek meg kell fizetni. Így az Önök helyében ragaszkodnék az utalásos fizetéshez. Max annyival többet fizetnék, ami fedezi az eladó bankköltségét, ha ő azonnal felveszi a számlájáról a készpénzt. Hiába tűnik úgy, hogy mehetne a kp-s fizetés, én is inkább utalnék, ha az én cégem lenne a vevő.

  Pap Ágnes
  adótanácsadó

  • Somogyi Zoltán

   Tisztelt Ágnes!

   Nagyon szépen köszönöm a válaszát, így fogok eljárni.

   Tisztelettel: Somogyi Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük