Menü Bezárás

Adózás másodállás után

Majer Norbert kérdése:
2012-05-26 – 20:07

“Kedves Ágnes!

Van egy főállásom, ahol törvényesen bejelentett alkalmazott vagyok, minden hónapban vonják a bruttó béremből a járulékokat. Egészségügyi főiskolai végzettségem van és másodállásban szeretnék ápoló/mentőtiszt státuszban kórházakban munkát vállalni. Azt szeretném megkérdezni, hogy esetemben érdemes-e egyéni vállalkozónak lennem a részállású alkalmazotti jogviszony helyett? Milyen költségeim lennének egyéni vállalkozóként havi 60-120 munkaórával így, hogy van bejelentett főállásom mellette. Esetleg elég lenne magánszemélyként adószámot igényelnem? Anyagilag melyik megoldással járok legjobban?
Előre is köszönöm válaszát!

Üdvözlettel:

Majer Norbert”

135 Comments

 1. PapAgi

  Kedves Norbert!

  Szerintem első körben azt derítsd ki, hogy a kórházak alkalmaznának-e adószámos magánszemélyként.

  Ha igen, akkor az elején mindenképpen így lenne érdemes elkezdened dolgozni és később meglátod, hogy érdemes-e vállalkozói igazolványt kiváltanod inkább.

  Ez egyébként azért kérdéses, mert ilyenkor a kórháznak még plusz 27% eho-t kell fizetni a neked adott fizetés után, míg ha vállalkozó vagy, akkor ezt nem kell megfizetniük.

  A kérdésen belül kevered, hogy egész, vagy főállásod van jelenleg. Ez az egyéni vállalkozóként való adózásod szempontjából kulcsfontosságú:

  Ha van főállásod (heti 36 órát meghaladó foglalkoztatással járó munkaviszony), akkor egyéni vállalkozóként csak a ténylegesen felvett jövedelmed után kell járulékot fizetned. Tehát nyugodtan lehetsz egyéni vállalkozó.

  Ha most csak részmunkaidőben (nincs heti 36 órát meghaladó foglalkoztatással járó munkaviszony)dolgozol, akkor ha emellett elkezdesz vállalkozni, akkor a tv. által meghatározott min. adókat-járulékokat kell megfizetned minden hónapban függetlenül attól, amit kerestél. Ez kb. 60 ezer Ft.

  Mivel az infók hiányosak, nem tudom megmondani, hogyan járnál legjobban.

  Üdv,

  Pap Ágnes
  adótanácsadó

 2. J. Brigitta

  Kedves Ágnes!

  Jelenleg főállásban dolgozok heti 40 órában. Minden hivatalos. Munkaidő után heti 4-5 órában szeretnék aerobik órákat tartani. A segítéségét szeretném kérni, hogy milyen formában lehetne ezt legálisan csinálni? Másodállás? Egyéni vállalkozó? És melyik milyen költségekkel járna és kötelezettségekkel?

  Előre is köszönettel:
  J. Brigi

 3. PapAgi

  Kedves Brigi!

  Én ezt egyéni vállalkozóként csinálnám. Amennyit megkeresel vele kb. annyi elszámolható költségszámlát szerintem össze tudsz gyűjteni. Így nem fizetsz adót, vagy csak minimálisat
  Mivel van fő állásod, ezért kötelező mértékű járulékot nem kell fizetned.
  Nagyjából a könyvelő munkadíja lehet a kiadásod.

  Üdv,

  Pap Ágnes

 4. Andáné Németh Edit

  Jelenleg gyesen lévő kismama szeretne 4 órában dolgozni, állást vállalni. Lehet-e másodállásban foglalkoztatni és milyen járulékot kell utána megfizetni?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Tisztelettel:

  Andáné Németh Edit

  • PapAgi

   Kedves Edit!

   Tudtommal ahhoz nem társul semmilyen adókedvezmény, ha a gyes folyósítása mellett a kismama dolgozik. Így ugyanazok a járulékok fizetendők utána, mint bármely más munkavállaló iránt.

   A kedvezmények akkor járnak, ha a kismama véglegesen visszatér a munka világába, vagyis már nem kap gyest.

   Üdv,

   Pap Ágnes
   adótanácsadó

 5. I. József

  Kedves Ágnes,

  Jelenleg főállásban dolgozom, bejelentett munkaviszony. 12-24, 12-48 órában, szabadidőmben itthon szeretnék másodállásban dolgozni (gépek javítása), költség számlám lenne. Melyik megoldás lenne számomra a legjobb? Ha egyéni vállakozóként csinálnám, mennyibe kerülne a vállakozói igazolványt kiváltani?
  Köszönöm válaszát előre is.
  Tisztelettel: I. József

  • PapAgi

   Kedves József!

   Gondolom, hogy a bejelentett munkaviszonya megfelel fő állásnak, azaz a ledolgozott órák száma eléri a heti 36 órát.

   Szerintem főállás mellett érdemes egyéni vállalkozóként dolgozni, mert ekkor nincs kötelező, bevételtől független fix havi járulékfizetési kötelezettség.

   Az egyéni vállalkozás indítása akár teljesen költségmentes is lehet. Kell hozzá egy ügyfélkapus regisztráció (okmány iroda intézi), majd az ügyfélkapun keresztül benyújtható a kérelem az egyéni vállalkozói nyilvántartásba vételre az illetékes önkormányzathoz.

   Konkrétan a vállalkozói igazolványt, mint fizikai okmányt nem kötelező kérni, anélkül is működhet az egyéni vállalkozás. Ha kéred, akkor annak van 10.000 Ft ktg-e.

   Üdv,

   Pap Ágnes
   adótanácsadó

 6. RAMÓNA

  A munkáltatóm végelszámoltatást kért maga ellen,de nem mond fel csak nem tart a munkámra igényt így felment a munkavégzés alól.Aki megvette a céget csak másodállásban akar foglalkoztatni.Nem kaptam semmi kilépő papírt a másodállásról pedig most kellene aláírnom a szerződést! Nem tudom hogy mit kellene tennem.Ha nincs fő állásom hogyan dolgozzak másodállásban!Miként fogok adózni!

  • PapAgi

   Kedves Ramóna!

   Keverednek a dolgok a kérdésedben. Egy céget nem lehet egyszerre végelszámolni és eladni is.
   Szerintem nyugodtan létesíts munkaviszonyt a másik céggel, ha az egy másik jogi személy, mint akinél most vagy alkalmazásban. Ezt a kilépő papírok nélkül is megteheted. Év végéig meg csak rendeződik a dolog. Legrosszabb esetben két éves jövedelemigazolásból kell majd elkészítened az szja bevallásodat.

   Üdv,

   Pap Ágnes
   adószakértő

 7. Niki

  Kedves Ágnes!
  Van egy főállásom (heti 40 óra) és most egyelőre hétköznap 3-3,hétvégén pedig 8 órában szeretnék műkörmösként dolgozni egy vállalkozó mellett egy szalonban.Hogyan lenne a legmegfelelőbb számomra a munkavégzés (egyéni vállalkozó vagy alkalmazott)?Milyen költségekkel járna ez nekem? Ha később úgy adódik lehet a vállalkozás, vagy alkalmazottként végzett munka a főállásom?Emellett lenne egy olyan kérdésem is,hogy nekem nincs sem OKJ-s bizonyítványom sem szakmunkás bizonyítványom csak egy akkreditált képzőintézmény által kiadott oklevelem a szakmáról.Ezzel lehet vállalkozni?
  Köszönettel: Nikolett

  • PapAgi

   Kedves Niki!

   Első körben az önkormányzatnál kérdezd meg, hogy lehetsz-e egyéni vállalkozó műkörmös azzal a papírral, amid van.

   Ha igen, akkor szerintem célszerű egyéni vállalkozóként dolgoznod, ha van mellette heti 40 órás főállásod.

   Ekkor ha osztalékként veszed fel az egyéni vállalkozásod jövedelmét, akkor
   a nyereség után fizetsz 10% vállalkozó szja-t
   a megmaradt 90% után 16% osztalék adót és 14% eho-t. (Ha az összes eho-d eléri a 450.000 Ft-ot, akkor már nem kell fizetni a többi részre a 14%-t. A 450.000 Ft-ba a munkaviszonyodban megfizetett egészségbiztosítási járulék is beleszámít.)

   A nyereség= bevétel-kiadás, így célszerű a lehető legtöbb költségszámát gyűjtened.

   Pap Ágnes
   adótanácsadó

 8. pappandrea

  Kedves Ági!

  Heti 10 órában (kötetlen munkaidő beosztás) mennyi bruttó bért kötelesek adni? Van mellette heti 40 órás munkaviszony, napi 8 órás.
  Szabadságot hogy számolják?
  Köszönettel

  Üdv.
  pappandrea

  • PapAgi

   Kedves Andrea!

   A legfontosabb kérdés, hogy milyen jogviszony keretében foglalkoztatnak a heti 10 órában.

   Ha megbízási szerződést kötsz (ezt tűnik valószínűbbnek), akkor nem jár szabadság, a díjazás pedig a megállapodásotoktól függ. Nincs előírt törvényi minimum.

   A főállásod mellet egy részmunkaidős állást is vállaltál, akkor a minimum minimálbér vagy a garantált bérminimum arányos része jár neked. A szabadság is jár neked.

   Itt egy cikk a részmunkaidő után járó szabadságról. Igaz2010-es a cikk, de az elv valószínűleg nem változott sokat: http://ateceged.hu/munkaugyek/felallasban-mire-kell-figyelni

   Üdv,

   Pap Ágnes
   adótanácsadó

 9. Viktor

  Kedves Ágnes!
  Főállásban dolgozom egy felnőttképzési vállalkozásnál, heti 40 órás munkaviszonyban. Szeretném kiváltani az egyéni vállalkozást munkaviszony mellett. A tevékenységem ÁFA mentes lenne (OKJ-s szakmai és egyéb vizsgákon történő vizsgáztatás, oktatás.) Vizsgákra történő utazási költséget elszámolhatok-e kiadásként, amennyiben az autó nem az én tulajdonom?
  Köszönettel:
  Viktor

  • PapAgi

   Kedves Viktor!

   Egyéni vállalkozóként lehet elszámolni költséget olyan gépkocsi használat után, ami nem a saját tulajdonod.

   Elszámolható költségek:

   az útnyilvántartás alapján a norma szerinti üzemanyag mennyiség számla alapján, vagy a NAV által közzétett üzemanyagár alapulvételével megállapított üzemanyagköltség;

   számla szerinti egyéb költség, amennyiben az a szerződés alapján a magánszemélyt terheli.

   Problémát az jelent, ha olyan személygépkocsira számolnál el költséget, ami után a tulajdonosa/üzemben tartója alapból nem fizeti meg a cégautó adót.

   Mert az a tény, hogy Te ezzel az autóval kapcsolatban költséget számolsz el nála cégautó adó fizetési kötelezettséget keletkeztet.

   Tehát költséget lehet elszámolni a nem saját vagy házastárs tulajdonában álló személygépkocsi használatra, kérdés, hogy érdemes-e.

   Üdv,

   Pap Ágnes
   adótanácsadó

 10. Szilvicsek

  Kedves Ági!

  Láttam már hasonló beírásokat, de azért biztos ami biztos az én konkrét esemre is szeretnék “patent” választ kapni 🙂 Nagyon jó, hogy rátaláltam erre az oldalra! Szuper egyértelműen ír! Köszönjük!

  Már több évtizete 40 órát meghaladó fix bejelentett munkaviszonyom van ami után természetesen a járulékok és az adó is levonásra kerülnek. Várhatóan októbertől plusz tevékenységként, táncot fogok oktatni heti kb. 6 órában. Érdemes-e emiatt másodállásu egyéni vállalkozóit kiváltanom? Vagy inkább hagyjam, hiszen (ha jól értelmeztem korábbi cikkeket erről) úgyis csak 0-ás bevallásokat kellene küldenem róla, mert a járulékokat fő munkaadóm fizeti meg utánam. Vagy az lenne-e a legjobb, hogy pár hónap alatt lemérem, van-e kereslet a táncórákra és ha igen, azt követően kezdeném a másodállású ev-skedést?? 🙂
  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdv.

  Szilvicsek

  • PapAgi

   Kedves Szilvicsek!

   Ha valakinek van heti 36 órás munkaviszonya is az nem azt jelenti, hogy nem kell egyéni vállalkozóként járulékot fizetnie.

   Hanem akkor van egy olyan kedvezmény, hogy csak akkora összeg után kell fizetnie járulékot, amennyit ténylegesen felvesz ún. vállalkozói kivét ként.

   Ha valakinek nincs ilyen heti 36-órás jogviszonya és úgy egyéni vállalkozó, akkor az adótörvények konkrétan megmondják, hogy min. mennyi adót be kell fizetni minden hónapban, függetlenül attól, hogy ténylegesen mennyi pénz jött be. Tehát akkor is fizetni kell, ha egy árva fillér se jött be.

   Ha nem akarsz feketén oktatni, akkor mindenképp váltsd ki a vállalkozóit.

   Üdv,

   Pap Ágnes

 11. Zsuzsa

  Kedves Ági,
  a kérdésem külföldi távmunkával kapcsolatos, és eddig nem találtam információkat az adózással kapcsolatban. Lehetőségem lenne programozni amerikai cégeknek. Tehát a munkavégzés itthon történne, a keresetem dollárban kapnám. Másodállásban végezném (van főállású munkaviszonyom), de nem tudom mi lenne a legoptimálisabb. Egyéni vállalkozóként állíthatok ki számlát amerikai cégnek? Ehhez alanyi áfa mentes vállalkozást kellene kezdenem?
  Előre is köszönöm
  Zsuzsa

  • PapAgi

   Kedves Zsuzsa!

   Valamilyen vállalkozási formában célszerű végezni ezt a tevékenységedet.

   Ha amerikai cégnek dolgozol valószínűleg nem érdemes alanyi mentességet választanod. Mert az külföldön teljesített szolgáltatásnak minősül, és erre nem terjed ki az alanyi mentesség.

   Azért írtam, hogy valószínűleg, mert ennek alaposabban utána kéne bogarászni, ami meghaladja ennek az ingyenes tanácsadásnak a kereteit.

   Üdv,

   Pap Ágnes
   adótanácsadó

 12. Lajos

  Kedves Ági!

  Heti 40 órát dolgozok föállásban. A szabadidömben szeretnék lambériázást, parkettázást, helyszini javitásokat, szereléseket vállalni. Asztalos végzettségem van. Az érdekel, hogy milyen formában lenne érdemes csinálnom, ha 50ezer Ft maradna a költségek elszámolása után. Mennyi maradna ebböl az összegböl a járulékok és adók megfizetése után?

  A választ elöre is köszönöm : Lajos

  • PapAgi

   Kedves Lajos!

   Ha az 50e Ft-ot vállalkozói osztalékként veszed fel, akkor 10% vállalkozói szja-t, 16% osztalékadót és 14% ehot kell fizetned.
   50.000*10%=5.000 Ft, 45.000*30%=13.500 Ft, azaz összesen 18.500 Ft adót kell megfizetned. Marad 31.500 Ft.

   Üdv,

   Pap Ágnes
   adótanácsadó

 13. Zsolnai Károly

  Kedves Ági!Heti 40 órát dolgozom,főállásban,s van egy mellék állásom,heti 10 órában.Ez utóbbiban 30ezer ft-ot mint költséget elszámolnak,(benzin,buszjegy)s a többi az adóalap.De még így is sok a levonás.Tudna Ön kevezőbbet ajánlani?Várom válaszát,Köszönettel,Károly

  • PapAgi

   Kedves Károly!

   Sajnos nekem sincs semmi trükk a tarsolyomban.

   Esetleg ha nem alkalmazott vagy, hanem vállalakozóként számlát adsz. És engedik, hogy annyit számlázz, amibe jelenleg kerülsz nekik: Fizetésed+utánad fizetett járulékok összegét, akkor valamivel több maradna meg neked pénzben.

   Ezt a konkrét számokkal végig kellene nézni.

   Üdv,

   Pap Ágnes
   adótanácsadó

 14. Mira

  Kedves Ági!

  Ha van főállásom (heti 40 órás) és emellett másodállásban egyéni vállakozó szeretnék lenni (fodrász), milyen és mennyi adó- és járulékfizetésre számíthatok pontosan?
  Példa:
  havi kiadás: 80000 Ft (bérleti díj, rezsi, benzin, anyagktsg)
  havi bevétel: 30000 Ft

  A benzinköltség elszámolható saját autóra akkor is, ha az nem cégautó?
  Köszönöm a segítséget előre is!

  Mira

  • PapAgi

   Kedves Mira!

   Nem lehet, hogy valamit elírtál aszámokkal?
   Ha 30.000 Ft bevételre 80.000 Ft kiadás jut, akkor ez egy veszteséges üzlet, nem éri meg csinálni.

   Üdv,

   Pap Ágnes
   adótanácsadó

 15. Bernadett

  Kedves Ágnes!

  36 órát meghaladó munkaviszonyban dolgozom egy kórházban, ápolóként. Másodállásban villanyszereléssel foglalkozó vállalkozást szeretnék indítani. Férjem jelenleg sehol sem dolgozik, tudnám-e őt ebben a vállalkozásban foglalkoztatni és milyen formában? Milyen költségeket kellene fizetnem a férjem után, illetve milyen költségekkel járna maga a vállalkozás fenntartása?

  Válaszát előre is köszönöm!

  • PapAgi

   Kedves Bernadett!

   A férjedet foglalkoztathatod alkalmazottként. Ekkor a minimum a garantált bérminimum után kell járulékot fizetned utána.

   De akár megbízási szerződést is köthettek, ekkor nincs törvény által előírt minimum, amit ki kell fizetned. Rajtatok múlik, hogy mekkora megbízási díjat állapítotok meg, aki után adózni kell.

   Kezdő vállalkozóként a fix költségek lehetnek: könyvelő díja, bankszámla vezetés díja, számlatömb, bélyegző, cégbejegyzési költségek, esetleges hatósági illetékek, regisztrációs díjak, a többi a tevékenységetektől függ.

   Üdv,

   Pap Ágnes
   adótanácsadó

 16. Laci

  Kedves Ágnes!

  Heti 40 órás munkám mellett szeretnék kereskedelemmel foglalkozni (~havi 50-100 000huf forgalom várható kezdetben). Ennek keretében egy webshopot tartanék fenn, illetve külföldről (részben EU-s, részben EU-n kívüli országokból) behozott árut értékesítenék. Jól gondolom, hogy egyéni vállalkozás a legmegfelelőbb forma számomra?
  A behozott áruk után a vámfizetést milyen úton kell intézni? Mire kell még figyelnem, ha külföldi árut hozok az országba? Külföldi számla ugyanúgy elszámolható ktgként?

  Köszönöm
  Laci

  • PapAgi

   Kedves Laci!

   Bármilyen vállalkozási forma megfelel ehhez a tevékenységhez. Közösségi adószámra mindenképpen szükséged lesz.
   A külföldi számla is elszámolható költségként.

   A vám részéhez nem értek.

   A külföldi áru esetében nézz utána, hogy terhel-e környezetvédelmi termékdíj fizetési kötelezettség.

   Üdv,

   Pap Ágnes
   adótanácsadó

 17. Tamás

  Kedves Ágnes,

  Van heti 36-órát meghaladó bejelentett munkahelyem.
  Szeretnék egyéni vállalkozó lenni.
  Az lenne a kérdésem ha adott hónapban nem adok ki számlát akkor milyen fizetési kötelezettségeim vannak?

  Tehát ha nem dolgozom az egyéni vállakozásomban az adott hónapban akkor mit kell fizetnem.

  Köszönettel: Tamás

  • PapAgi

   Kedves Tamás!

   Ha a heti 36 órás munkaviszony mellett vállalkozol, és az adott hónapban nem adsz ki számlát, akkor nem keletkezik semmilyen adófizetési kötelezettséged.

   Üdv,

   Pap Ágnes
   Adótanácsadó

 18. Angi

  Kedves Ágnes!
  Heti 40 órában dolgozom, mellette vállalnék heti 10 órás munkaviszonyt alkalmazottként.
  Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben nem járhatok-e rosszul: pl. kevesebb pénzem marad a bérekből történő levonások után? (mert összeadódnak a bérek és több pénzből több az adólevonás).
  Van esetleg jobb megoldás is, pl. a megbízási szerződés a másodállásra kedvezőbb lenne?
  Köszönöm,Angi

  • PapAgi

   Kedves Angi!

   Úgy semmiképpen sem fogsz járni, hogy összesen kevesebb pénzed lesz, mintha nem is lenne másodállásod.
   Szerintem a munkaviszony jobb, mint a megbízási szerződés, mert ahhoz járnak olyan juttatások is mint, pl. a szabadság. A megbízási szerződésnél ilyen nincs.

   Üdv,

   Pap Ágnes
   adótanácsadó

 19. Hornok András

  Szia Ági
  Szia Ági olyan kérdésem lenne hogy most vállaltam be egy kis maszekot! Heti 36órás munkahelyem van és emellé váltottam ki a egyéni vállalkozóit! Nos milyen vagy hogyan számoljam ki a bruttó összeget hogy 1000000ft nettó árbevételem legyen!
  Válaszod előre is köszönöm!
  András

  • PapAgi

   Kedves András!

   Szerintem nem értem a kérdést. A nettó összeget meg kell szorozni 1,27-tel, így kapod meg a bruttó végösszeget. Ez 1.270.000 Ft. Erre voltál kíváncsi?

   Üdv,

   Pap Ágnes
   adótanácsadó

 20. Adrienn

  Kedves Ági!
  Az lenne a kérdésem a 36 órát meghaladó munkaviszony melletti egyéni vállalkozói kiváltásával kapcsolatban, hogy 2X4 órás részmunkaidőben dolgozom naponta.
  Tehát két munkáltatónál dolgozom, ezt elfogadják e ugyanúgy mint a főállású munkaviszonyt, hogy ne kelljen járulékot fizetni egyéni vállalkozóként?
  Válaszodat előre is köszönöm!
  Adrienn

  • PapAgi

   Kedves Adrienn!

   Igen, össze lehet számítani a 2 külön munkaviszonyból származó munkaórákat.

   Üdv,

   Pap Ágnes
   adószakértő

 21. Andrea

  Kedves Ági!

  Jelenleg nincs állásom, (a tb-t magam után fizetem). Vállalkozáson gondolkozok (amihez megvan a végzettségem), de várhatóan nem termeli ki a minimálbér utáni járulékok fizetéséhez szükséges összeget.

  A testvéremnek heti 40 órás munkaviszonya van. Megoldható-e hogy ő legyen egyéni vállalkozó és én mint segítő családtag?

  Milyen fizetési kötelezettségünk lesz így?

  A válaszod köszönöm előre is.

  Üdvözlettel,
  Andrea

  • PapAgi

   Kedves Andrea!

   Igen lehet, a testvéred az egyéni vállalkozó.
   De a ‘segítő családtag’, mint kategória 2012-től megszűnt.
   Így a testvéred megbízási szerződést tud kötni veled a feladatok ellátására.
   Ekkor csak a megbízási díjként ténylegesen kifizetett összeg után kell járulékot fizetned. Nincs kötelezően előírt törvényi minimum.

   Pap Ágnes
   adótanácsadó

 22. Hangay Ferencné

  Kedves Ági!
  Az lenne a kérdésem a 36 órát meghaladó munkaviszony mellett társasház takarítási munka egyszerűsített foglalkoztatásban (több háznál ) végezhető-e?
  Egyéni vállalkozóként milyen fizetési kötelezettségeim lennének? Ha pl. 50.000,- Ft kivétet szeretnék elérni, mennyi bevételt kellene elérnem?
  Válaszod előre is köszönöm.
  Ildi

 23. Balázs

  Kedves Ági!

  Jelenleg főállásban dolgozom, heti 40 órában. Szeretném másodállásban kiváltani a vállalkozóit, mert úgy néz ki lenne néha munka egy vállalkozó kollégától, és neki számlázni szeretnék. A munkák nem 100%-osak, előfordul hogy lesz olyan hónap, amikor nincsen semmi munka a főállásomon kívül. A kérdésem az volna, hogy mi lenne a kiváltás menete, és hogy mekkora lenne az esetleges havi vonzata a dolognak, még akkor is ha nincsen munka.
  Válaszod előre is köszönöm,

  Balázs

 24. Tibi

  Üdvözlöm! Érdeklődnék, hogy abban az esetben ha van bejelentett főállásom és másodállásként vállalkozó lennék akkor milyen fizetési kötelezettségeim vannak ha többet dolgoznék mint 36 óra illetve kevesebbet mint 36. Segítségét előre is köszönöm. Például ha másodállásként keresnék 1000 Ft.-ot abból mennyi maradna meg a vállalkozásnak és a maradékből mennyit tudnék kivenni tisztán? Segítségét mégegyszer köszönöm

 25. erika

  A férjemnek van heti 36 órát meghaladó főállása,kiváltotta
  egyéni vállalkozóit.Engem szeretne alkalmazni 4 órában fodrászként.Menyi járulékot kell utánam fizetnie minimum?

 26. Gitta

  Kedves Ági!

  Jelenleg új gyermekruhák értékesítésébe kezdtünk bele, főként börzéken, mivel nincs vállalkozóink.
  Úgy tervezzük, hogy 2013 évtől webshop és börze/piaci árusítást szeretnénk hivatalosan végezni.
  Férjemnek heti 36-órát meghaladó munkaviszonya van, én jelenleg gyeden vagyok, így a járulék fizetés miatt férjemnek a nevére igényelnék a vállalkozói igazolványt.
  Természetesen a tevékenységgel a szabadidőm miatt én foglalkoznék.
  Ha jól értelmeztem a törvényt az ilyenfajta kereskedelmi tevékenység nem szakképesítéshez kötött.
  A webshop kialakítása létesítése ingyenes lenne, csak éves bérleti díj lenne a tárhely után.
  Hol találok olyan törvényt ami ezzel foglalkozna, feltételivel ill. a piaci árusítással.
  Sajnálattal tapasztaltam, hogy a könyvelők és az okmányiroda a webes kérdésekben nem tud választ adni.

  Nem tervezünk üzlet helységet nyitni.
  Milyen járulékokra/ költségekre kell számítani ilyen feltételek mellett? Mivel nem tudjuk, hogy mennyire fog felfutni a vállalkozás, így az egyösszegű járulék fizetést nem szeretnénk választani indulásként.

  Mire ügyeljük, vagy minek nézzünk utána mielőtt hivatalossá tennénk a vállalkozást.

  Köszönettel:

  Gitta

 27. Balázs

  Kedves Ági!

  Főállásban dolgozom és mellette heti 1 alkalommal edzést tartok magánszemélyeknek (nem számlaképesek), amiből havi szinten kb. 15-30.000 Ft bevételem van (teremdíj levonása után) az aktuális befizetésektől függően. A kérdésem az lenne, ha szeretném ezt legalizálni, akkor milyen lehetőségekkel számolhatok? 7-es adószámban érdemes gondolkodni? Számlaképes megbízó nincs, hiszen magánszemélyek szerveződése gyakorlási céllal. Esetleg vállalkozói? Ez utóbbihoz annyi kérdésem lenne, ha a főállásom megszűnne egy leépítés folytán, akkor mit tudok tenni a vállalkozóival? Gondolom munkanélküli segélyre nem lennék jogosult, a bevételem viszont nem fedezné a minimálbér utáni kötelezően megfizetendő járulékok költségeit. Esetleg szüneteltetés, de ugye a bevételem akkor is meglenne. (Egy egyesületnek vagyok a pártoló tagja, idővel – de még sajnos nem – az egyesület vezetője által megbízott oktatója leszek. Az egyesület nevében nem számlázhatok és ezt a jövőben sem fogják egyik oktatónak sem engedélyezni. A terem bérleti szerződését az egyesület nevére kötöm. Az egyesület oldaláról esetleg meg lehet közelíteni a dolgot? Pl. a bevételem felajánlom az egyesületnek és ő valamilyen formában visszaadja. Az oktatáshoz szükséges szakmai végzettségem megvan.)

  Türelmed és válaszod előre is köszönöm!

 28. Ildi

  Nekem van heti 36 órát meghaladó főállásom,ha kiváltanám
  egyéni vállalkozóit és lányomat szeretném alkalmazni 4 vagy 6 órában. Menyi és milyen fizetni valóm lenne?

 29. Nagy Judit

  Két napi 4 órás munkaviszonyom van, e mellett szeretnék másodállású vállalkozóként dolgozni, az a kérdésem, hogy a 2×4 órás munkaviszony ugyan úgy mentesít-e a vállalkozói adófizetés alól, mint a napi 8 órás?
  köszönöm a választ.

 30. OK13

  Kedves Ági!
  Érdeklődni szeretnék, hogy 2013-tól 40 órás munkaviszony mellett EV-ként választhatom-e az átalányadózást SZJA tv 50 paragrafusa alapján?
  Ha igen, akkor mennyi adót kell fizetnem havi 140e Ft bevétel után? Jól gondolom, ha így számolok: 140e-40% ktgátalány, azaz 84e x 16% átalányadó azaz fizetendő adó: 13.440 Ft
  Ez azt jelenti, hogy minden hónapban ki is vehetem ezt a pénzt (le van adózva)?
  Ha nem átalányadóznék, akkor ugyanekkora bevételnél, hogy nézne ki az adókötelezettségem? azt feltételezve, hogy nincs költségem.
  Köszönöm válaszod!

 31. Lili

  Kedves Ági!
  2013. februárjában szeretnék egyéni vállalkozóit kiváltani,műkörmösként fogok dolgozni. Jelenleg munkanélkülin vagyok 5hónapja, és még nem volt 1nap munkaviszonyom sem. Pályakezdő vagyok,van start kártyám is. A kérdésem az lenne,hogy így várhatóan mennyi adót kell majd fizetnem? Van arra esély,hogy ne kelljen adózzak az első időszakban? A KATA adózás kezdő vállalkozóknak ajánlott,és ha igen mi a “hasznuk” belőle?
  Előre is nagyon köszönöm a válaszod! Üdv: Lili

 32. Zakics

  Kedves Ági!
  A kérdésem: A férjemnek van napi 8 órás állása de hétvégén is dolgozik, ahol mint kiderült szintén főállású 8 órásnak jelentették be. Viszont a fizetést csak úgy kapja, ahogy dolgozik. Most kapott először bérlapot, természetesen köze nincs a valósághoz. Egyrészt ez lehetséges-e, másrészt akkor most ez dupla időnek számít majd a nyugdíjhoz?
  Előre is köszi a választ: Üdv: Csilla

 33. Ujváriné Szabó Judit

  Kedves Ági !

  Meg szeretném kérdezni, hogy másodállású vállalkozó igazolvány kiváltható-e
  1./ heti 36 órát meghaladó, 1 évre szóló megbízásos jogviszony mellett
  2. Félévre szóló, heti 36 órát meghaladó közfoglalkoztatási jogviszony mellett?
  köszönettel Judit

 34. Horváth Lia

  Kedves Ági!
  Jelenleg napi 8 órás munkaviszonyom van a TAMOP.1.1.2. elnyerésével egy vállalkozásban alkalmazottként.
  Kaptam egy kb. napi 2 órában végzendő gazdasági feladatot egy másik vállalkozástól.
  Egyéni váll. nem szeretnék lenni.
  Milyen terhet jelent a munkaadó ill. munkavállaló számára.
  Megbízási szerződést, vagy munkaszerződést érdemes kötnöm?

  Köszönettel: Lia

 35. Viki

  Kedves Ági!

  Jelenleg GYED-en vagyok. Munkahelyem nincs, mert megszűnt a munkaviszonyom. Szeretnék ingatlanközvetítői egyéni vállalkozást indítani, ahol én nem végeznék munkát, hanem a férjemet jelenteném be, aki ingatlanos, csak megszűnt a munkahelye. 4 órában jelenteném be. Milyen járulékokat kell fizetnem magam, illetve a férjem után? Hogyan induljak neki a vállalkozás indításának? Köszönettel: Nánásiné Viki

 36. Gábor

  Tisztelt Ági!

  Olyan kérdésem lenne,hogy 40 órás főállásom mellett van egy másodállásom!Mennyit kell ebből adóznom?(egyszerűsített)Előre is köszönöm!

 37. Brill Gergő

  Kedves Ágnes!

  Szeretnék egy használt árucikk kereskedést nyitni mint vállalkozó!A vállalkozó én lennék mert van bejelentett főállásom.A feleségem vezetné a boltot.
  Azt szeretném megérdeklődni,hogy működik-e még a közeli hozzátartozói szerződés vagy pedig be kell jelentenem?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdv.
  Gergő

 38. Kádek Gabriel

  Kedves Ági!

  Elsosorban szeretném elnézésed kérni a nem tokéletes helyesírásom-ért, ez annak koszonheto hogy kulfoldrol írok.

  Az oldal számomra hasznos információkat ad, és válaszaid is egyértelmúk azomban nincs vagy nem találtam az esetemre méretezett kérdést és hozzá tartozó választ az oldalon ezért szeretném segítséged kérni.

  A szituáció:
  – szlovák állampolgár
  – heti 40órát dolgozik magyaroszágon
  – munka után hazautazik szlovákiába
  – járulékokat a munkáltató magyaroszágon fizeti utána
  – szlovákiában szeretne onallo vállakozást indítani

  A kérdések:
  1. mivel a munkáltató magyarországon megfizeti a kotelezó dolgokat kell-e az idegen országban kiváltott vállakozás után járulékokat(egeszs, TB.) fizetni magyaroszágon? (EU-n belul csak egy országban lehet, ez pedig az állandó munkahely országa ha jól tudom). Amennyiben kell kérlek ird meg milyen szabályok vonatkoznak erre.

  2. magyaroszágon beadott adobevallasban kell-e bármilyen formában említeni, hogy más országban onallo tevekenyseget folytatok és abbol bevételem származik?

  Elore is koszonom válaszaid.
  Udvozlettel Kádek Gabriel

 39. marcsi

  Kedves Ági!

  azzal a kérdéssel fordulok hozzád, hogy ha van főállású munkaviszonyom és szeretnék másodállásban fodrászati tevékenységet folytatni(van szakvégzettségem róla), úgy hogy nincs saját fodrászműhelyem,(esetleg későbbiekben, ha beindul) sem más mellé nem társulnék be, mit kellene tennem? mik a havi kiadásaim adó és tb. vonatkozásában? ezzel a vállalkozóival jöhetnének e hozzám a vendégek, vagy én is mehetnék házhoz?????válaszodat előre is köszönöm.

 40. Szabó Róbert

  Kedves Ági!

  Szeretnék egy másodállású vállalkozást indítani, jelenleg főiskolai hallgató vagyok és heti 26 órában van előadásom délelőtt és délután összessen, nyáron szakmai gyakorlaton leszek. Indithatok-e ilyen “főállással” másodállású vállalkozást? Illetve, ha igen milyen és mennyi adót kellene utána fizetnem?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdv
  Szabó Róbert

 41. Oláh Tünde

  Kedves Ági!
  Jelenleg tanárként dolgozom. Másodállásban varrási munkákat szeretnék vállalni. Nem tudom mi lenne az ideális lehetőség számomra. Váltsam ki a vállalkozói engedélyt, vagy elegendő lenne a számlaképesség? Milyen kiadások terhelnének?

  Válaszát köszönöm!

  Üdvözlettel:Tünde

 42. Tamás

  Kedves Ági,

  szeretném megkérdezni, hogy ha főállás mellett ( heti 40 óra ) a cégem felajánlja azt a lehetőséget, hogy heti 10 órában külsős óraadóként dolgozzak akkor hogy adózok. Jelenleg mint nagycsaládos nem fizetek adót, de ebben az esetben kell-e. Valamint, hogy az állam előnyben részesíti, hogy ha nem vagyok EV. Így is lehet?
  Üdvözlettel

  Kollár Tamás

 43. Papp Norbert

  Kedves Ági!

  Én heti 40 órát dolgozok és mellette szeretnék háztartásigép-szerelőként dolgozni. Ehhez menyire javasolt másodállásban kiváltani az egyéni vállalkozói igazolványt? Mivel ez a szakma szerintem csak úgy végezhető ha a javításokról számlát is tudok adni. Ebben szeretném a segítségét kérni hogy milyen kiadásaim lennének ezzel kapcsolatban.

 44. Viola Tamás

  Kedves Ágnes!

  Jelenleg egy biztosító társaságnál dolgozok 4 órás munkaviszonyban minimálbér + jutalékért. Szeptember 2.-tól egy magáncégnél 8 órás munkaviszonyom is lesz, de azt szeretném hogy az legyen a főállásom, és a biztosítós mint másodállás utána ne keljen adózni. 2 hónap múlva szeretném vállalkozóként folytatni, de először az előbb leírtak alapján kérem segítségét a dolgok mikéntjében.

  Tisztelettel
  Viola Tamás

 45. Pál Géza

  Kedves Ágnes!

  Jelenleg egyéni vállalkozó vagyok 1987 óta.Többféle tevékenységben próbálkoztam már, fuvarozóként, vendéglátóként, valamint kereskedőként. Az idő és a hely ezidáig nem Nekem kedvezett, főleg az utóbbi idők megszorításai, az emberek elszegényedése vidéken stb, mely okok oda vezettek, hogy a vállalkozásaim veszteségesek. Sajnos a növekvő terhek miatt olyan döntést kell hoznom, hogy a jelenlegi főállású vállalkozásomat feladjam és teljes munkaidős főállást vállaljak. A meglévő vállalkozást emellett szeretném folytatni, ami annyit jelent, hogy a kereskedelmi tevékenységemben jelenleg is foglalkoztatott alkalmazottat is meg szeretném tartani, mivel élelmiszer üzletről lévén szó ott nyitva kell lenni.
  A kérdésem, hogy lehetséges-e ez, és mi ennek a menete. A járulékfizetést hogyan kell módosíttatnom az eddigiekkel szemben, hiszen ez ezután a munkaadómat terhelné, és egyáltalán mi a változás bejelentésének a menete.
  Ez ügyben kérném az Ön tanácsát és segítségét.

  Tisztelettel : Pál Géza

 46. YETI

  Kedves Ágnes!

  Szeretném megtudni, hogy ha az egészségügyi főállásom mellett egy kft.-nek vagyok az Ügyvezető igazgatója és havonta a kft. a lakossági folyószámlámra utal 120-130 ezer forintot munkabér gyanánt, akkor kell-e adót fizetnem utána. Ha igen akkor mennyit? A főállásom teljesen hivatalos és mindenem rendben van körülötte.
  A kft. másik Ügyvezetője csak a céges számláról utalhatja el a munkabért vagy a kft. nevében a saját lakossági folyószámlájáról is?
  Ha a sajátjáról is, akkor kell-e valamilyen meghatalmazási forma ehhez?
  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvőzlettel:

  Y.

 47. Feicht Ibolya

  Kedves Ágnes !
  Én heti 30 órát dolgozom, szeretnék másodállásba egyéni vállalkozást nyitni, azt szeretném meg tudni hogy mennyi járulékot kell befizetnem magam után.
  Előre is köszönöm üdv. Ibolya

 48. Győri Sándorne

  Kedves Ágnes!
  A tanácsodat szeretném kérni. Részmunkaidőben dolgozom (heti 20 óra) és mellette lenne lehetőségem külön munkára, ami havi 100.000 Ft lenne. Milyen formában oldható ez meg, és mennyi járulékfizetési kötelezettségem lenne.
  Várom válaszodat. Köszönettel: Jolcsi

 49. Jónás Béla

  Kedves Ágnes!
  Kérdésem a már sokat emlegetett másodállásban történő vállalkozáshoz fűződne! Az már számomra kiderült a korábbiakból,hogy miként zajlik az adózás és a vállalkozás elindítása. Engem konkrétan az érdekelne,hogy ha autójavítással(karosszéria javítás) és autókereskedéssel szeretnék foglalkozni a heti 40 órás hivatalos munkahelyem mellett akkor elég-e a karosszéria lakatos szakmunkás bizonyítvány? Illetve ha családon belül szeretnék még valakit foglalkoztatni akkor az milyen adókötelezettséget vonna maga után?

 50. Tóth Zoltán

  Kedves Ágnes!
  Az őstermelőkre vonatkozó negyedéves bevallásokat kellene pótolnom, pár évre visszamenőleg. A kérdésem az lenne, hogy ezt a pótlást melyik nyomtatványon tehetem meg. Ha jól tudom 3 járulékszámítási módszer közül választhatnak az őstermelők, nekem nincs egyik évben sem 600e ft felett a bevételem, akkor nekem melyik felelne meg a legjobban. Ha van 0 -ás negyedévem akkor ott hogyan számoljam a járulékokat???

 51. Imre

  Kedves Ágnes!

  Heti 40 órás főállásom mellett,másodállást szeretnék végezni.
  Számítógép javítás,karbantartás,háztartási gép javítás stb.
  Másodállásban meg kell adni a tevékenységi kört is?
  Igazolnom kell bizonyítványokkal?
  Az összes költség érdekelne,mibe kerülne ez nekem.
  Az is érdekelne,hogyan is kezdjek neki,kihez,mihez forduljak.Köszönettel,Imre

 52. Laci

  Kedves Ágnes!
  Érdeklődni szeretnék ha én egy klinikán dolgozom heti 40 órába + ügyelet és emelett hétvégén kertekkel szeretnék foglalkozni ( fűnyiras, sovenyvágás stb) akkor kivalthatom-e az egyéni vállalkozóit és annak milyen anyagi vonzatai vannak havonta? Egy hónapban csak pár óra kertes munka lenne és csak nyáron.
  Válaszát köszönöm

 53. Willimek-Tóth Edina

  Kedves Ágnes!

  Jelenleg GYED-en vagyok, de mellette közös képviselőnek választottak a házunkban. Megbízási szerződéssel látnám el a feladatokat, havi 20.000,-ért. Magánszemélyként elég az adószám kérése, vagy vállalkozóit kellene kiváltanom? Milyen járulékokat kell fizetnem az összeg után GYED alatt és abban esetben, ha GYED/GYES mellett főállású munkaviszonyom is lesz. Ebben az esetben a munkáltatómnak le kell jelentenem a megbízásos jogviszonyt? Köszönöm! Edina

 54. Flaskár Melinda

  Szia!

  Azt szeretném kérdezni lehet-e két főállásom egyszerre? Heti 36-36 órában?

  Köszönettel: Melinda

 55. gabor

  Kedves Àgnes! Ez ügyben fordulok hozàd ,fojamatosba dolgozom 6-plus 2-be, munka mellet fűnyiràst szeretnék csinàlni okj-papirom van erdögazdàlkodàsi fa ki termelésröl ,aranykalàszos okj-papirom van ,milyen modon tudnék szàmla képes leni és ne kejen érte fizetnem?

  • PapAgi

   Olyan adózási kérdést feltenni, amire választ is fogsz kapni csak és kizárólag az “Itt kérdethetsz” oldalon, az erre a célra létrehozott űrlapon tudsz.

   Ehhez kattints ide: http://www.adoreceptek.hu

   VÁLASZ

 56. Raduly Ibolya

  Főállásban heti 40 órát dolgozom.Szeretnék mellette cukrászati tevékenységet folytatni(rendelésre esküvői, születésnapi,stb tortákat készíteni).Kérdésem az lenne hogy milyen vállalkozást érdemes elindítanom,illetve melyik az a megoldás amivel ha nincs is sok bevételem nem fizetek hatalmas összegeket?Teljesen kezdő vagyok ezen a téren,a kérdéseimmel hová kellene fordulnom a vállalkozásom beindításához,hogy legalább a beindítási alapokat megértsem?
  Válaszát előre is köszönöm.

 57. Gabi

  Kedves Ágnes!
  Manikűrösként, egyéni vállalkozóként mennyi adóbefizetésre kell számitanom havonta?
  Válaszát előre is köszönöm!

 58. Viasz Dániel

  Kedves Ágnes!

  Főállásban dolgozom, készenléti jellegű munkakörben, 12 órás műszakban, havi 16-18 napot. Mellette van egy kft-m. Eddig ha a cégemben dolgoztam az áfán kívül más fizetnivalóm nem volt, de a bevétel a cégé lett. Most szeretnék fizetést kivenni magamnak.

  A kérdésem az lenne, hogy mennyit kell adózzak a felvett fizetés után. (ha megadható akkor százalékosan)

 59. Mónika

  Kedves Ágnes!

  A kérdésem csak annyi lenne, hogy van egy 40 órás állásom és mellé sikerült egy heti 20 órás munkaviszonyba elhelyezkednem. Melyik adózási forma lenne számomra a legmegfelelőbb. Ha a cég fizet utánam minden járulékot vagy más lehetőséggel járok jobban.
  Előre is köszönöm .

 60. Viviv

  Kedves Ágnes!

  Jelenleg gyesen lévő kismama vagyok és 4 órában szeretnék, műkörmosként egyéni válalkozóként munkát végezni otthon.
  Korábban mielőtt ementem gyes-re egy áruház láncnál dolgoztam bejelentve(8 óra).

  Most mentem el 3 hónapja gyesre és arra lennék kíváncsi, hogy ha letelik az egy év tudnék-e így műkörmösként egyéni válalkozóként dolgozni? Továbbá arra lennék kíváncsi, hogy milyen adóbefizetésre kellene számítanom? Továbbá hol tudnék ennek utánnajárni.

  Előre is köszönöm.

 61. Attila

  Kedves Ági

  Ketten szeretnénk egy vállalkozást alapítani. Mindkettőnknek van heti 40 órás szabályosan bejelentett munkaviszonya. Milyen formában lenne a legjobb elkezdeni? Ha Kft-t alapítanánk akkor kellene e bármilyen járulékot/adót fizetni ha mondjuk nem lenne bevételünk?

  Előre is köszönöm.
  Attila

 62. Judit

  Kedves Ágnes,

  Itthonról szeretnék egy külföldi cégnek dolgozni, megbízásos munkaviszonyban, euróban kapnám a fizetést havonta(változó összeg, a munkától függően, de kb. 50-100 e Ft lenne havonta, a költségeimet is kifizetik). Fordítani, tolmácsolni, hirdetések feladásában kellene segítsek egy német cégnek. Jelenleg heti 30 órás bejelentett munkaviszonyom van.
  Adószámos magánszemélyként csinálhatnám ezt a mellékállást vagy inkább egyéni vállalkozóként?
  Mit javasol?
  Hogyan kellene ebből adóznom és számláznom?
  Köszönöm előre is a segítséget!

  Judit

 63. Sz. Julianna

  Kedves Ágnes!

  Főállásban dolgozom heti 40 órában, és mellette mozgásterapeuta vagyok egyéni vállalkozóként. Az éves jövedelme a vállalkozásomnak nem haladta meg a 300.000 Ft-ot, a NAV pedig majd 100.000 Ft-ot számolt el nekem adóként, a személyi jövedelemadóval, egészségügyi hozzájárulással és a vállalkozói osztalékalap adójával együtt.

  A kérdésem Hozzád az lenne, hogy másodállásban dolgozó egyéni vállalkozóként valóban meg kell-e fizetnem ezeket a járulékokat.

  Válaszodat előre is köszönöm!

 64. Pap Bernadett

  Kedves Agnes!
  Kerdesem az lenne hogy van bejelentett fő àllasom, 8oras.
  Szeretnek egy webaruhazat.
  mit lenne erdemes kivaltanom?

 65. M. Erika

  Kedves Ágnes!

  Tartós munkanélküliként alkalmazott részmunkaidőben (heti 20 óra) egy Kft. Most viszont lenne egy másik vállalkozó is, aki teljes munkaidőben alkalmazna. A 2 munka nem zárja ki egymást és szeretném mind a kettőt végezni, mert nagy szükségem van mind a 2 fizetésre. Mind a két helyen alkalmazott lennék, NEM szeretnék egyéni vállalkozást kiváltani. Jogilag ez lehetséges-e, és mi ilyenkor a teendő, valamint a részmunkaidős foglalkoztatóm továbbra is igénybe veheti-e a tartós munkanélküli utáni járulék kedvezményt, vagy ezt így már nem lehet.
  Válaszát előre is köszönöm:
  M. Erika

 66. Varga Melinda

  Kedves Ágnes!
  Munkahelyemen 4-órás bejelentéssel (heti 20órában)dolgozom és ez mellett szeretnék elkezdeni műkörmözni egy fodrász szalonban(ott már nem alkalmaznának) milyen járulékot, adót kellene fizetnem, milyen formában lenne a legcélszerűbb tevékenykednem? Válaszát előre is köszönöm!
  V.M.

 67. Attila

  Kedves Ágnes! 40 órás bejelentett munkahely melett szeretnék videófelvétel készítéssel, dekoros munkákkal, esetlegesen még kiscsomag szállítással, villany szereléssel és vagyonörködéssel (utóbbi kettőre megvan a végzetségen is) foglalkozni,milyen vállalkozási formát ajánlana és mik a költségei, illetve hogyan tudom kiváltani, ha van ügyfélkapus regisztrációm. Válaszát előre is köszönöm.

 68. Alexa

  Kedves Ágnes!
  Most főállású egyéni vállalkozó vagyok (KATA-s), de másodállásban szeretném folytatni, mivel kaptam állást heti 36 órában! Arra lennénk kíváncsi, hogy ilyenkor mi a teendő, milyen járulékokat kell fizetnem!? Válaszát előre is köszönöm!

 69. Laci

  Szia mellékállásban vállalkozó vok.A főtevékenységem az autokereskedés.6000000 ft-ig adómentes vok.Mik a legfontosabb szalyok,hány autot vehetek adhatok el 1évben.Nincs eladói képesítésem mien formában jelentsek be eladót pl:csak auto vételnél és eladásnál hogyan a legegszerűbb és a legtakarékosabb?

 70. Dávid

  Kedves Ágnes!

  Nekem olyan problémám van, hogy másodállásban végzem a vállalkozói tevékenységem, viszont nagyon lutri. Van amikor 1 hónapig nincs munkám, van amikor 1 hónapban nagyon sok van. Mivel úszómedence takarításra (évente 2x engedik le, ÁNTSZ előírás alapján) specializálódtam, ezért van rá 1, maximum 2 nap kitakarítani, mely egyedül nem menne. Alkalmazottat kellene felvennem. Ha alkalmi munkást veszek fel, akkor sem érünk ketten semmit szinte. Szóval mi a legmegfelelőbb nekem, ha amikor kapunk egy ilyen munkát, akkor 5 emberrel neki tudjunk állni!? Mindannyiuknak van főállása. Másodállában foglalkoztatni őket éven át? Hány órára kellene bejelenteni (amikor épp munka van, akkor 10-12 óra/nap)? Mit kell nekem utánuk fizetnem?
  Lenne még egy kérdésem, hogy SZJA szerinti adózást választottam (májusban kezdtem a vállalkozást), mennyi adóterhem van?
  Nettó árbevétel 10%-a vállalkozó SZJA, ebből lejön 16% osztalékadó (vállalkozói kivét), 14% EHO (450 ezerig), Iparűzési adó. Valamit kihagytam volna?
  Tehát, ha 200 ezerről adok számlát, akkor 20ezer az SZJA, 28800 az osztalékadó, 25200 az EHO és x ezer az IPA, tehát marad: 126ezer-IPA (amivel szabadon gazdálkodhatok). Jól számolom?

  Válaszát nagyon szépen megköszönöm! Üdvözlettel: Rauch Dávid

 71. Sarkany Gergo

  Udvozlom kedves Agi a kerdesem az lenne hogy dolgozom egy cegnel 4 oraban es ugy is vagyok bejelentve. A munkaltato fizeti utannam a jarulekokat. Szeretnek internetes munkat csinalni ami reklamok katingatassal,kerdoivek kitoltesevel es video nezessbol alna. Kb heti max 20-30 ezer forintos bevetelel jarna. Ilyenkor milyen jarulekokat kell befizetni es milyen osszegekeben?

 72. Enn

  Kedves Ági!
  Közel 3 éve dolgozom 4 órára bejelentve, heti 5 napban, az-az 20 óra/hét. Emellett kezdtem el dolgozni, mint internetes előadó. Semmilyen munkaszerződésem nincs, az adózást magunknak kell megoldani, csupán egy stúdió bérleti szerződésem van. A Az első fizetésem PayPal-ra fog érkezni, majd utána Payoneer kártyára, “dollárban”. Fizetést 2 hetente kapok. Mindig változó összeget, összeg mértéke függ attól mikor mennyit dolgozok. Jelenlegi munkahelyemen rendesen fizetnek utánam mindent. Tb-m is rendben van. Nem vagyon vállalkozó, magánszemélyként dolgozom, munka megkezdése előtt mondták, hogy nem kell annak lennem. Olyan kérdésem lenne, hogy a 2.munkám után milyen adók és adószázalékok terhelnek? Illetve, mivel dollárban kapom, hogyan kell adózzak utána, ha folyton változik az árfolyam? Olvastam, hogy 15% meg 27% adó megfizetéséről de nem igazán értem, meg, hogy a tb-m ezután is épp úgy rendezni kell, teljesen összezavarodtam!

  Segítségét köszönöm!

 73. Kiss Gábor

  Kedves Ágnes!

  Van egy főállásom, heti 40 órás!
  Másodállásba kezdek, heti 10 órásban pluszzban!

  Kérdéseim:

  Családi adókedvezményt már nem tudom majd érvényesíteni? fóállásomban már aktív! csak egy munkahelyen lehet?

  1 Gyermek után járó 2 nap szabadság jár a másodállásnál is?

  Köszönöm a választ

  szép napot

  Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük