Menü Bezárás

Eszköz kivétele egyéni vállalkozásból

Nyugdíj melletti egyéni vállalkozó vagyok. 8 éve a munkámhoz használt autó miatt, az tűnt egyszerűbb megoldásnak, ha a garázst beviszem a vállalkozásba, az akkori érték szerint. A vállalkozásban már 2 éve nincs munka ezért bevétel sincs (csak kiadás). Több munkát megpályáztam és erre az évre adtam magamnak még haladékot, hogy végleg befejezzem, ha semmi nem jön össze. A garázst szigetelni kellene, komoly állagmegóvási munkát kellene rajta végezni, de a vállalkozáson belül ezt anyagilag nem tudom fedezni. Szeretném kivenni a garázst a vállalkozásból. A garázs mostani piaci értéke, mint minden más ingatlannak sokat zuhant . Sajnos csak 400.000.-Ft-t ér, ennyiért lehet csak eladni . A könyvelőmtől ezt a tájékoztatást kaptam: “A vállalkozásba 2005.09.26-án 1.000.000 Ft értékkel került be a garázs,amit évenként 2%-os leírási kulccsal számoltuk el az értékcsökkenést. A garázs 2025-re íródna le nullára. 2013.08.01-ig 156.876 Ft-ot számoltunk el értékcsökkenésként,amit ha levonunk az 1.000.000 Ft-ból, akkor 843.124 Ft marad,és sajnos ezen az áron lehet értékesíteni,hogy kifusson nullára.” A kérdésem, hogy mit lehet csinálni, hogy a garázst a mostani valós áron vehessem ki a vállalkozásból ??

4 Comments

 1. PapAgi

  Kedves Kérdező!

  Nincs akadálya annak, hogy a valós 400 e Ft értéken vedd ki a garázst a vállalkozásból. A különbözetre terven felüli értékcsökkenést kell elszámolni,így kifut nullára, a vállalkozás emiatt veszteséges lesz, de ezt semmi sem tiltja.

  Pap Ágnes
  adószakértő

 2. Varga Andrea

  Kedves Pap Ági !
  cégünk ( kft) az egyetlen lakóingatlanát szeretné értékesíteni amit 2012-ben vettünk. Milyen ( áfás vagy áfa nélküli ) számlát kell kiállítani ha vevő magánember illetve ha cég lesz ? Illetve milyen adó kötelezettségei keletkeznek az eladó cégeknek?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük