Menü Bezárás

Fitnesz edzői tevékenység

Fitnesz edzői tevékenységet szeretnék folytatni óraadóként fitnesz teremben és saját magamnak, terembérléssel szervezett órákon. Az első pár hónapban valószínűleg nagyon csekély mértékű lenne a bevételem és ahogy gyarapodnak a vendégeim, úgy tennék szert egyre nagyobb bevételre. Költségként kisértékű eszközbeszerzést tudnék elszámolni, irodaszereket, nyomtatást, terembérlést stb., tehát nem nagy értékű dolgokat.

Interneten próbáltam tájékozódni, hogy milyen vállalkozási formák vannak, de azt vettem észre, hogy bevételtől függően mindig ki kell fizetni havi 50-80 000 Ft-ot a járulékokra. Ez helytálló vagy valamit félreértettem? Elképzelhető, hogy csökken a járulékfizetési kötelezettségem, ha van részmunkaidős állásom?Bármilyen formában a kezdeti alacsony bevételű időszakot át tudom hidalni nagy összegű kifizetések nélkül?

Mint másik lehetőség, olvastam az adószámos magányszemélyről. Ez a forma az én esetemben működőképes lenne? Nem egyértelmű számomra, hogy mely tevékenységek folytathatók ilyen formában.

Várom válaszát vagy visszajelzését, amennyiben jelen keretek között a kérdéseimet nem tudja megválaszolni.
Előre is köszönöm,

1 Comment

 1. PapAgi

  Kedves Kérdező!

  Jól olvastad, hogy egyéni vállalkozóként havonta min. kb. 50-80 eFt adót, járulékot kell befizetned függetlenül a bevételed mértékétől. A 4 órás munkaviszony nem mentesít a fix fizetendők alól. Ha 8 órás állás mellett csinálod, akkor csak bevétel arányosan kellene a fitnesz edzői tevékenységből szerzett vállalkozói jövedelmed után fizetni, ekkor nincs fix fizetendő.

  Nem tudom, hogy ebben a szakmában hogyan történik az elszámolás, a vendégek neked fizetnek közvetlenül, vagy az edzőteremnek, és edzőterem fizet neked tovább?

  Ha ez az utóbbi, akkor működhet az, hogy az edzőterem megbízási szerződést köt veled, mint magánszeméllyel az órák tartására.

  Ehhez nem kell vállalkozónak lenned. De ilyenkor neked és az edzőteremnek is adófizetési kötelezettsége keletkezik. Ezt gyakorlatban nem szokták szeretni, de egy próbát megér, hogy megkérdezd.

  Az adószámos magánszemély nem is külön adózási forma, csak valamiért tévesen elterjedt a köztudatban. Ezért nem találtál róla listát, hogy melyik tevékenység végezhető így. A tervezett tevékenységhez, szerintem nem alkalmas

  A 4 órás munkaviszony nem mentesít a fix fizetendők alól. Ha 8 órás állás mellett csinálod, akkor csak bevétel arányosan kellene a fitnesz edzői tevékenységből szerzett vállalkozói jövedelmed után fizetni, ekkor nincs fix fizetendő.

  Én azt csinálnám a helyedben,

  hogy szereznék egy 8 órás bejelentett állást, és mellette kezdenék vállalkozni.

  vagy

  keresnék egy megbízható ismerőst, akinek már van vállalkozása, és a kezdeti időben, amíg csekély a jövedelmed, az ő vállalkozásán keresztül tevékenykednék.

  Üdv,

  Pap Ágnes
  adótanácsadó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük