Menü Bezárás

Kedves Ágnes!

Adószámos magánszemélyként szeretnék interneten árusítani (pl. Vatera). Heti 36 órát meghaladó munkaviszonyom van, alanyi áfa mentességet kérnék. Sok mindent elolvastam már itt az oldalon és más oldalakon is ezzel kapcsolatban, de azért vannak homályos foltok. Ezekkel kapcsolatban szeretnék kérdezni.
Tehát ingóságot árulnék, beszerzési érték nem megállapítható, így az adóhatóság ilyenkor a bevétel 25%-át vélelmezi jövedelemnek. Ehhez az én értelmezésem szerint tételes költségelszámolást kell választanom. Kell-e erről nyilatkozatot tennem, illetve milyen formában?
32.000Ft alatt nem kell az adót megfizetni, így akár 800.000Ft bevételre is szert tehetek adómentesen. Ez esetben, (mivel év elején nem tudhatom, hogy túllépem-e ezt az összeget) kell-e adóelőleget fizetnem. Ha nem lépem túl, akkor éves adóbevallás után kapom ezt vissza? Mi a helyzet, ha tudom, hogy nem lesz ennyi bevételem? Ugyan ezek a kérdéseim az eho-val kapcsolatban is. Kell-e valamilyen könyvelést vezetnem, pl. pénztárkönyv, bevételi nyilvántartás. Valamint az eho elszámolható-e költségként, ha nem akkor alkalmazható-e a 78%-os szabály? És végül: ha a párom, (aki jelenleg GYED-en van), is szeretné végezni ezt a tevékenységet, rá milyen szabályok vonatkoznak?
Válaszát előre is köszönöm!

2 Comments

 1. PapAgi

  Kedves Kérdető!

  Látszik, hogy utánanéztél a kérdésnek ennek megfelelően keverednek is a dolgok.

  Ha üzletszerűen vaterázol (tehát nem csak a feleslegessé vált ingóságaidat adod el), akkor az így keletkezett jövedelmed ún. összevonandó jövedelem lesz. Mivel ezt a tevékenységet üzletszerűen végzed, ezért be kell jelentkezned az adóhatósághoz és adószámot kérned. Illetve választanod kell, hogy az áfa alanya szeretnél-e lenni. 6 millió Ft-ig áfa mentesség választható. Ezt érdemes választani.

  600 ezer Ft bevételig nem kell szja-t fizetned, de a fenti bejelentkezésekre ettől függetlenül szükség van.
  Ha eléred a határt, akkor a teljes bevételed adóköteles lesz, nem csak a 600 ezer Ft feletti rész.

  Az adó mértéke:16% szja+27% eho
  Az adó alapja: eladási ár-beszerzési ár vagy a bevétel 25%, ha a beszerzési ár nem ismert

  Az mindenesetre legalább is furcsa lenne, ha általában nem lenne ismert, igazolható a beszerzési ár, ha üzletszerűen értékesítesz.

  Az adóelőleget negyedévente, a negyedévet követő hónap 12. napjáig kell megfizetni. Nem kell külön bevallást készítened, csak elutalnod a pénzt a Navnak. Ha többet fizettél be, mint ami a tényleges adófizetési kötelezettséged, akkor az 53-as szja bevallásodban visszakérheted.

  Az eho ktg-ként elszámolható, így nem használható a 78%-os szabály.

  Legegyszerűbb, ha naplófőkönyvet vezetsz. Ha a bevételed nem haladja meg a 600 eFt-ot, akkor elég a bevételi nyilvántartás.

  Azt nem tudom, hogy GYED mellet végezhető-e ez a tevékenység, erről egy TB szakértőt kell megkérdezni.

  Pap Ágnes
  adószakértő

 2. Bíró Ferenc

  Kedves Ágnes!
  Én is a “vaterázással” kapcsolatosan szeretnék tanácsot kérni.Hat éve regisztráltam az oldalon és elég sok használt dolgot adtam el rajta. Ezek mind a gyermekeim, testvérem, keresztfiam, szüleink kinőtt, nem használt dolgai voltak. Természetesen akadt olyan is, amelyik új volt, ami nem tetszett, nem volt jó a mérete stb. Eladtam egy ilyet és NAV ellenőr volt a vevőm, megbüntettek 100000 Ft-ra. Szeretném továbbra is árulni a felesleges dolgainkat, de nem tudom, hogyan. Nekem maximum 300000 Ft volt az éves bevételem. Tanárként dolgozom egy iskolában, van 40 órás munkahelyem. Szeretném tudni, hogy ilyen bevételek mellett érdemes-e még foglalkoznom ezzel, vagy elviszi az adó meg a könyvelő a pénzt?
  Köszönettel:Bíró Ferenc

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük