Menü Bezárás

Egyéni vállalkozás alkalmazotti jogviszony mellet

Kedves Ágnes!

Napi 8 órás alkalmazotti jogviszonyban dolgozom egy cégnél (online média iparág, egyébként EKHO), mellé fusizgatok ide-oda havi 100-150 e Ft értékben (szintén ezen a vonalon, tehát természetesen otthonról). Apukám egyéni vállalkozó, hasonló tevékenységi körrel, mint amin belül én munkálkodom, ezért ő az, aki kiszámlázza a munkáimat minden hónap végén a saját neve alatt.

Mivel az adójóváírásra csak az az alkalmazott volt jogosult, akinek nincs más bevétele a munkabérén túl, ez a konstrukció eddig kényelmes volt (miért mondtam volna le évi 170 e Ft-ról, ha nem muszáj?), ám mivel már megszűnt az adójóváírás visszaigényelhetősége, akár én is lehetnek számlaadó vállalkozó.

Utánajártam, hogy 8 órás főállás mellett a KATA után csak 25 ezer Ft-ot kell fizetni, de nem tudom, érdemes-e erre költenem (+a könyvelő havidíja, ugye). Nem tudom, más költség volna-e?

Tehát a kérdések: van valami előnye annak, ha nem apukám számlázza a dolgaimat a saját neve alatt? Vagy esetleg van valamilyen konstrukció, ami még ennél is kényelmesebb, gazdaságosabb, de mégis hivatalosan tartalmazza az én nevemet (is)? (bt, kft, ilyesmi)

Te mit tennél a helyemben?

A választ előre is köszönöm szépen, és további sok sikert kívánok!

Eszter

Eszter

7 Comments

 1. PapAgi

  Kedves Eszter!

  Igen,jó választás lehet neked a KATA-s egyéni vállalkozás. A havi 25 ezer Ft KATA-n kívül még éves szinten 50 ezer Ft helyi iparűzési adót kell fizetni. Ezen felül van még a könyvelő ktg, bankszámla díja, évi 5000 Ft kamarai regisztrációs díj.

  Szűken adó szempontból akkor érdemes a saját egyéni vállalkozást indítani, ha így kevesebb adót fizettek ketten együtt, mintha minden marad a régiben.

  Nem tudom édesapád hogyan adózik. Ha pl. ő is KATA-s egyéni vállalkozó, és a KATA éves 6 milliós határába mindkettőtök kiszámlázni valója belefér, akkor kár két KATA-s vállalkozást fenntartani.

  Pap Ágnes
  adótanácsadó

 2. Richter Ágnes

  Kedves Ági!

  Ha 4 órás részmunkaidős, bejelentett állást vállalok, a most főállású vállalkozásom után a fizetendő Kata lecsökkenhet?

  Köszönettel: Richter Ágnes

 3. Naszrai Sándorné

  Nyugdijba mentem szeptemberbe. a vállalkozásomat tovább folytatom. A könyvelő szerint maradjak KATA-s Ön szerint mikor járok jobban a járulékokat illetően?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük