Menü Bezárás

Fotós tevékenység adószámos magánszemélyként

Tisztelt Szakértő!

Ismerősöm másodállásban fotózással foglalkozik. Mivel csak esetenként dolgozik, kiváltott adószámot és adószámos magánszemélyként szeretne adózni. Főleg magánszemélyeknek dolgozik. Kérdésem: hogyan történik az adózás és járulékfizetés ha a minimálbér 30%-át nem éri el a jövedelem és hogyan ha eléri?

Köszönettel: Lipták Lászlóné

1 Comment

 1. PapAgi

  Kedves Lipták Lászlóné!

  Az adózás ebben az esetben első körben attól függ, hogy magánszemélynek vagy kifizetőnek (cég, szervezet, más vállalkozó) nyújt szolgáltatást a fotós.

  I.) Ha magánszemélynek:
  27% eho-t
  16% szja-t kell fizetni

  II.) Kifizetőnek:
  a.) a munkavégzés biztosítási jogviszonyt keletkeztet(az egy megbízótól szerzett jövedelem arányosan (!) eléri a minimálbér 30%-át, azaz ha pl. 1 napra szól a megállapodás, akkor a minimálbér 30%-ának az 1 napra jutó összegét)

  16% szja
  7% egészségbiztosítási járulék
  1,5% munkaerő piaci járulék
  Ezeket a kifizető levonja, és csak a fennmaradó összeget fizeti ki.

  +ilyenkor a kifizetőt terhel 27% szociális hozzájárulási adó (kifizető fizeti meg), ezért nem szívesen foglalkoztatnak ilyen jellegű tevékenységre adószámos magánszemélyt

  b.)a munkavégzés nem keletkeztet biztosítási jogviszonyt (az egy megbízótól szerzett jövedelem arányosan (!) nem éri el a minimálbér 30%-át, azaz ha pl. 1 napra szól a megállapodás, akkor a minimálbér 30%-ának az 1 napra jutó összegét)

  16% szja-ezt a kifizető levonja, és csak a fennmaradó összeget fizeti ki.

  +ilyenkor a kifizetőt terhel 27% szociális hozzájárulási adó is (kifizető fizeti meg), ezért nem szívesen foglalkoztatnak ilyen jellegű tevékenységre adószámos magánszemélyt

  Részletes szabályokat ebben a NAV tájékoztatóban találtok. Az önálló tevékenységre (ide tartozik az adószámos magánszemély tevékenysége)vonatkozó szabályokat kell nézni:
  http://www.nav.gov.hu/data/cms282925/02._fuzet____Onallo_tevekenyseg_2013.pdf

  Pap Ágnes
  adótanácsadó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük