Menü Bezárás

USA reklámok megjelenítéséből származó jövedelem adója

Magyarországon bejegyzett alanyi ÁFA mentes, KATA szerint adózó betéti társaság vagyunk.
EU közösségi adószámunk nincs. Saját fejlesztésű web oldalunkon USA illetőségű reklám szervező cég reklámjait jelenítjük meg (jutalék ellenében).
A reklám szervező cég kérésének megfelelően – Taxpayer Identification Number/Employee Identification Number – azonosítót regisztráltunk az EFTPS internetes felületén és ennek segítségével W-8BEN Certificate of Foreign Status of Beneficial Owner for United States Tax Withholding regisztrációt is végeztünk. A jutalékot PAYPAL rendszeren keresztül kapjuk meg havi rendszerességgel minden további dokumentáció nélkül. (szükség esetén a rendelkezésünkre álló angol nyelvű szerződést és egyéb dokumentumokat scan-nelve elküldjük)

Kérdésünk az ügylettel kapcsolatba milyen bevallási, adózási kötelezettségünk van a Magyar hatóságok illetve az USA irányába? Továbbá a számla vezető bankunknak leadandó „A pénzmosás és terrorizmus finanszírozása, megelőzése érdekében leadandó tulajdonosi nyilatkozat” -ban (2014/XIX törvény alapján) USA adó alanynak minősülünk-e?

3 Comments

 1. PapAgi

  Kedves Kérdező!

  Az amerikai napi jogszabályokat nem ismerem. Egy helyi adótanácsadó nagyobb segítségetekre lehet.

  Úgy tűnik, az amerikai adóhatóság erre a típusú jövedelemre, ami kaptok valamilyen forrásadót vet ki.

  Azt kellene kiderítenetek, hogy ennek mekkora az összege, kell-e kint valamelyen bevallást benyújtanotok, az amerikai partneretek levonja ezt a forrásadót vagy sem.
  Pontosan mi a kifizetés jogcíme? A magyar-amerikai adóegyezmény értemében jár-e valamilyen adókedvezmény nektek? (úgy nézem a formban jelölni kellett, hogy az adóegyezmény alapján kívántok-e kedvezményt igénybe venni).

  Magyar részről szerintem nincs semmilyen extra kötelezettség, ha a KATA-s szabályok szerint kezelitek a bevételeteket.

  Szerintem a tényleges tulajdonosi nyilatkozatban nincs olyan rész, hogy valaki USA adóalanynak minősül-e.

  Pap Ágnes
  adótanácsadó

 2. Fogler Tibor

  T. Pap Ágnes!
  Köszönöm válaszát.
  Számlavezető bankunk (ERSTE bank) nyilatkozati nyomtatványán azonban szerepel egy az USA adóalanyiságot firtató kérdés (bepipálandó jelölő négyzet) a HU-USA FATCA szabályokra hivatkozik és a 2014/XIX tv-re. (igény esetén szkenelve elküldhetem a nyomtatványt)

 3. PapAgi

  Kedves Tibor!

  Utánanéztem ennek a kérdésnek, és estetekben azt kell megállapítani, hogy ez a bizonyosa adószám, amit regisztráltatok az olyan amerikai tv alá esik-e, amelyet ebben a FATCA tv. nevesít. Ebben érdemben egy amerikai adótanácsadó tudna segíteni aki ismeri ezeket a törvényeket. Egyéni tanácsadás keretében utánajárok a dolognak, ha igénylitek.

  Pap Ágnes
  adótanácsadó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük