Menü Bezárás

Elhalálozási szerződés-pénz ajándékozása

Kedves Ágnes!Nagybátyám özvegye banki folyószámlára szóló Elhalálozási Szerződést kötött a nevemre. A néni a közelmúltban sajnos elhunyt.
A kérdésem az lenne, hogy – mivel nem álltam vele (vér)rokoni kapcsolatban – ezen összeg után kell-e ajándékozási illetéket fizetnem. Bejelentési kötelezettségem van-e a NAV felé, illetve – a jövő évi – adóbevallásban fel kell-e tüntetnem?
A másik probléma az, hogy bár sajnos csak az én nevemre lett kiállítva a fent említett rendelkezés, a testvéremet ugyanúgy megilleti a számlán lévő összeg, mint engem. Mindenképpen szeretném vele az ezúton tulajdonomba kerülő ingóságot megfelezni, de nem tudom, hogyan tehetem meg úgy, hogy neki ez adózás, illetékfizetés szempontjából a legkedvezőbb legyen. (Ezt be kell-e jelenteni a NAV-nál, illetve kell-e illetéket/adót fizetnie?)

Szíves válaszát előre is köszönöm.

Magdolna

3 Comments

 1. PapAgi

  Kedves Magdolna!

  A kapott pénz után ajándékozási illetéket kell fizetni (18%), ha az több, mint 150.000 Ft és be kell jelenteni a NAV-nak 30 napon belül. A bejelentés lehet szabad formátumú, vagy használható a NAV nyomtatványa, én ez utóbbit javaslom:
  http://www.nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok/nyomtatvanykitolto_programok_nav/adatbejelentok_adatmodositok/avba.html

  Az szja bevallásban nem kell feltüntetni ezt az összeget.

  Ha a pénz felét a testvérednek közvetlenül adod és ez több mint 150.000 Ft, akkor neki újból meg kell fizetnie a 18% ajándékozási illetéket.

  De az egyenes ágbeli rokonok közötti ajándékozás viszont illetékmentes. Így azt javaslom, hogy ajándékozd a pénzt először tovább valamelyik szülődnek, aki pedig tovább ajándékozza a testvérednek. Így nem lesz ajándékozási illeték fizetése a testvérednek, mert egyeneságbeli rokonától (szülő) kapja, és a szülődnek sem, hiszen neki Te is egyeneságbeli rokona vagy.

  Pap Ágnes
  adótanácsadó

  • Magdolna

   Ágnes, köszönöm szépen a válaszodat. Nem élnek már sem a szüleink, sem a nagyszüleink, nincs egyeneságbeli rokonunk. Így sajnos nem tudom az általad javasolt tovább-ajándékozási megoldást választani.

   Még azt nem tudom, hogy az ajándékozási illetéket milyen módon kell befizetnem. (A NAV külön fog értesíteni a nyomtatványon történt bejelentésem után, vagy enélkül kell utaltatnom a 18 %-ot a NAV számlájára?)

   Üdvözlettel:
   Magdolna

 2. PapAgi

  Az illetéket a hivatal fogja kiszabni. Írnak egy levelet, hogy mennyit, mikorra kell megfizetni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük