Menü Bezárás

Lakóház és garázs kiadásának adózása

Tisztelt Pap Ágnes!2011 augusztusától Németországban dolgozom.Otthon egy 90nm-es 2 szintes bútorozott ház maradt (kevés ruháinkkal,edényekkel) az egyik szobában. 2 szoba nappali nagy konyha kert,garázs 2012.08 hótól ki van adva baráti áron havi 20.000 Ft-ért. A gáz,villany,vizet Ők fizetik tisztességgel.Én az első időkben fizettem a lakásbiztosítást innen most már azt is Ők fizetik. Tehát eddig fizettek 46 (hó) x 20 ezer=920.000 Forintot. Kérdésem:Nekem ez az összeg után kell-e adót vagy valamit fizetni a magyar adóhatóság felé? Ha igen hogyan? A német fizetésemet is hozzá kellene adnom? Az után én itt adózom.
Hazamenni innen nem tudok amikor én akarok, van-e online fizetésre lehetőségem?

A kérdésem az előző elküldött emailemhez tartozik, van egy garázsom is, ami fűtetlen,nincs benne csak villany,ez is ki van adva havi 5 ezer forintért.Éves szinten ez plussz 60.000 Forint bevétel nekem, évente kb.3-4 ezer forintot fizet a bérlő a lakásszövetkezetnek. Tehát a 46 hó x20 ezerhez = 920.000 hozzá kellene még adnia az 37hó x 5 ezeFt=185.000.Tehát összesen 1.105 000 Forint bevételem volt 4 év alatt. Ebből fizettem a Fiamnak az Egészségügyi hozzájárulását amíg ki nem jött Ő is Németországba,továbbá fizettem 2 évig a lakásbíztosításomat,továbbá 1x nyaraltunk Magyarországon,aztán kaját hozattunk ki ide nagyobb mennyiségben…Kb.ezek voltak a kiadások ebből.Akkor megkérem így nézze már át az előző levelemet.Tisztelettel

2 Comments

 1. PapAgi

  Kedves Kérdező!

  A ház és a garázs kiadásából származó jövedelem után évente kell személyi jövedelemadó bevallást készítened és adót fizetned. (Pontosabban negyedévente kellet volna adó előleget fizetni és a bevallás alapján kiegészíteni, de annyira kicsi az összeg, hogy nem valószínű, hogy ezért büntetést kapnál).

  Az ingatlannal kapcsolatban felmerült költségeket elszámolhatod a nevedre szóló számlák alapján tételesen, vagy választott 10%-os költséghányad alapján.

  Ha a rezsi összegét nem neked adják közvetlenül oda, hanem ők fizetik meg a szolgáltatóknak, akkor neked célszerű a 10%-os költséghányad elszámolásával elkészíteni a bevallásodat. Ekkor nem kell a konkrét számlákat gyűjteni, hanem a kapott bérleti díj 10%-a lesz a költség, azaz a 90% után kell befizetni 2012-2015-ig 16%, 2016-tól 15% személyi jövedelem adót.

  Az említett költségek: nyaralás, élelmiszer, egészségügyi hozzájárulás nem az ingatlannal kapcsolatban merült fel, azokat nem lehet figyelembe venni

  Tehát a teendők:
  Elkészíteni a 1253, 1353, 1453, 1553-as adóbevallásokat.
  Ha ez kész van, akkor egy összegben el lehet utalni a NAV-nak az adót.
  A német fizetésedet nem kell hozzáadni.

  Pap Ágnes
  adótanácsadó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük