Menü Bezárás

Agrár kárenyhítés, termőföld vásárlás elszámolása költségként

Kedves Ágnes!
Agrár kárenyhítés címén kapott támogatást mezőgazdasági egyéni vállalkozó. Ez a támogatás folyósításának évében bevételnek minősül e? Kell e belőle adózni? (Tételes költség elszámolás esetén). Mert a 1753-as (13-03 bevételekre vonatkozó további szabályok) kitöltési útmutatóban azt olvastam, hogy csak akkor minősül bevételnek, ha a kárenyhítés címén befizetett összeget a bevételei között érvényesíti a vállalkozó. Tehát, ha nem szerepelteti a költségei között a vállalkozó, akkor a bevételei között sem kell?
Lenne még egy kérdésem:
Termőföld vásárlást, nem lehet költségként érvényesíteni, csak bizonyos támogatások esetén. Az egyértelmű, hogy fiatal mezőgazdasági termelő támogatásból lehet. De lehet e más mezőgazdasági támogatásból érvényesíteni (pl. területalapú vagy egyéb mezőgazdasági támogatásból, vagy ha a kárenyhítési támogatás bevételnek minősül, abból lehet e?)
Köszönöm válaszát!
Anita

1 Comment

 1. PapAgi

  Kedves Anita!

  Gyakorlatban sohasem volt mezőgazdasági területtel foglalkozó ügyfelem, így csak a szakmai cikkekre, szja törvényre és az adólogikára tudok támaszkodni. Külön megbízás esetén természetesen teljes mélységében utána tudok járni a kérdésnek.

  Véleményem szerint az nem lehet opcionális, hogy érkezik egy bevétel, és azt nem szerepeltetem a bevételek között, hanem csak úgy “elteszem”. Azt tartom valószínűbbnek, hogy szerencsétlenül fogalmaz a kitöltési útmutató.
  Ezt a cikket találtam az agrár kárenyhítésről, ami azt írja, hogy teljes egészében normál bevételként adóköteles.
  http://www.iranyadomagazin.hu/cikkek/nehany-fontos-dolog-amit-az-ostermeloi-szja-bevallas-soran-erdemes-tudni.html

  A másik kérdéssel kapcsolatban, nekem az a sejtésem, hogy keverednek a fogalmak. Azt, hogy mi számolható el költségként, azt ezekben az esetekben tipikusan az Szja tv. határozza meg, ami kimondja, hogy földterületekre nem számolható el écs. (Szja tv. 11. számú melléklet 2.2 f pontja).

  Ugyanakkor az adott támogatásról szóló speciális jogszabály lehetővé teheti, hogy a támogatás olyan kiadásra is felhasználható legyen, ami egyébként költségként nem elszámolható. Tehát továbbra sem lesz pl ebben az esetben a termőföld vásárlása költségként elszámolható a könyvelésben, csak amikor a támogatás felhasználását kell igazolni a megfelelő hatóságnál abba az elszámolásba betehető, mire költötték jogosan a támogatást.

  Az ilyen esetekben, az szja tv. 19 § (2) bekezdése szerint, a költségként nem elszámolható, de támogatás által fedezett kiadást bevételként kell kimutatni.

  Pap Ágnes
  adótanácsadó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük