Menü Bezárás

7-es adószám?

Kedves Ágnes!

Kormánytisztviselőként szeretnék másodállást vállalni, így a szellemi szabad foglalkozás engedélyezett. A jövedelmem változó lenne, de valószínűleg elérné a minimálbér 30%-át havonta. Költésegem nagyon kevés lenne, bőven 10% alatti. Az a kérdésem, hogy ilyen esetben a 7-es adószám lenne-e a legjobb megoldás, vagy egyéni vállalkozónak lenni?

Előre is köszönöm a válaszát!

H. Szilvia

15 Comments

 1. PapAgi

  Kedves Szilvia!

  A 7-es adószám és a megbízási szerződéses munkavégzés adózási szempontból ugyanaz. Tehát általában teljesen felesleges kiváltani. Csak valamiért ez mint egy külön adózási forma épült be a köztudatba.

  Ha a “másodállásban” a munkaadó hajlandó téged megbízási jogviszonyban foglalkoztatni, akkor jó a 7-es adószám vagy egy sima megbízási szerződés 7-es adószám nélkül.

  Akkor érdemes egyéni vállalkozóit kiváltanod, ha az, akinek dolgozol, nem hajlandó megbízási jogviszonyban foglalkoztatni.

  A Te életed biztosan egyszerűbb, ha csak megbízási szerződéssel dolgozol.

  Pap Ágnes
  adótanácsadó

 2. Zsuzsa

  Kedves Ági!

  Ellentmondó információkat kaptam a 7-es adószámmal kapcsolatban. Mi a helyzet 2013-ban, ha valaki konkrétan a Meska-n szeretne eladni otthon saját kezűleg készített egyedi ajándéktárgyakat?
  Ehhez elegendő a 7-es adószám kiváltása, vagy egyéni vállalkozóvá kell válni? Eddig a legtöbb eladó a 7-es adószámmal dolgozott, úgy hallottam. Valószínűleg magánemberként nem is tudnák másképp végezni ezt a tevékenységet, vagyis értékesíteni terítőt, ékszert, táskát stb…
  Szeretnénk ugye legális, elfogadható módon tevékenykedni, de ilyen munkából nem lehet havi 40-50 ezreket kifizetni vállalkozóként a költségekre…

  Köszönöm válaszát előre is.

  Zsuzsa

 3. Gabi

  Kedves Ági!

  Egészségügyben dolgozom, majdnem minimálbérét. A családi helyzetünk úgy alakult, hogy hosszútávban gondolkodva itthon kell maradnom családtagomat ápolni. 1-2 hónapig még megoldható a betegállomány, de utána kénytelen leszek legalább 4 órában dolgozni, tehát heti 20 órában. Emellett megpróbálok ápolási díjat kérni, és itthon kézműves dolgokat készítek, textileket és üveges ékszereket. Ezért arra gondoltam, hogy 7-es adószámot kérek, mert nyári kirakodóvásárokon értékesíteném ezeket, alkalomszerűen. Az a kérdésem, hogy az ápolási díj a 20 órával együtt kiválthatná-e a mindenféle hozzájárulásokat? Így ÁFA mentes, költségelszámolásos magányszemélyként adóznék. Ha az ápolási díj “jogviszonya” nem elég a heti 20 órával, akkor milyen legális megoldás lenne a legspórolósabb, amivel nem büntetnek meg egy kirakodóvásáron? (Nem valószínű hogy kiemelkedő bevételekben gondolkodhatnék a kézműves termékekből.) Köszönettel:Gabriella

 4. Nagy Istvánné

  Kedves Ágnes!Most váltottam ki az egyéni adószámot mert nyugdíj mellett kézműveskedem.De sajnos hiába voltam a Nav-nál nem tiszta a dolog.Szeretném tudni miként kellene adóznom.

  Köszönöm a segítségét: Nagy Istvánné

 5. Levente

  Kedves Kérdezők!
  Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen. Ágnes sem fog nektek ingyen egy árva szót sem mondani.
  Fizessetek szépen. 1000 Ft/ kérdés!

 6. Kiss Zsofia

  Kedves Ági!
  Kézápoló-Műkörömépítő iskolát végeztem, de még nincs akkora gyakorlatom, hogy beüljek egy szalonba. Viszont addig is szeretném csinálni, de hogyan lehetne ezt legálisan? Nincs vállalkozóim. Tehát pénzt nem kérhetek a munkámért.
  Nem szeretnék büntetést, de ingyen sem akarok körmöket építeni. Jövőre lejár a gyes és addigra szeretnék gyakorlatra és némi vendégkörre szert tenni, hogy óvoda kezdésre munkába tudjak állni.
  Jó megoldás lehet a 7-es adoszam? Fontos még tudni, hogy jogviszonyban állok. De előző munkahelyemre nemkkívánok visszatérni.
  Előre is köszönöm!

 7. Kainráthné Füle Judit

  Kedves Ági!

  Ellentmondó információkat kaptam a 7-es adószámmal kapcsolatban. Mi a helyzet 2014-ben, ha valaki konkrétan a Meska-n szeretne eladni otthon, saját kezűleg készített egyedi ajándéktárgyakat?
  Ehhez elegendő a 7-es adószám kiváltása, vagy egyéni vállalkozóvá kell válni? Eddig a legtöbb eladó a 7-es adószámmal dolgozott, úgy hallottam. Valószínűleg magánemberként nem is tudnák másképp végezni ezt a tevékenységet, vagyis értékesíteni terítőt, ékszert, táskát stb…
  Szeretnénk ugye legális, elfogadható módon tevékenykedni, de ilyen munkából nem lehet havi 40-50 ezreket kifizetni vállalkozóként a költségekre…
  Hogyan kell adózni?
  Ha főállású anyag vagyok, kell-e EHO-t is fizetnem?
  Mennyi időnként kell bevallást készítenem?
  És egyáltalán, miért nem tudnak a NAV-nál ezekre egyértelmű választ adni?

  Köszönöm válaszát előre is.

 8. Németh Józsefné

  Kedves Ági !
  Ásvány ékszereket készítek.Egyéni vállalkozóit váltottam ki
  eddig nem is okozott gondot,mert dolgoztam.Nyugdíjba mentem és gondom a havonta fizetni való a N.A.V. felé.Mivel alkalom szerűen árusítok.Kérdésem nem-e lenne jobb a 7-es adószám ? Várom válaszát ! Tisztelettel:Némethné Piroska

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük