Menü Bezárás

Adószámos magánszemély

Kedves Ágnes!

40 órás főállás mellett adószámmal rendlekzedő magánszemélyként végzek tevékenységet, természettudományi kutatás címen egy tanulmány összeállításában segítettem. Az lenne a kérdésem, hogy járulék és adófizetési kötelezettségeim vannak, illetve a kifizetőnek milyen levonáss kötelezettségei vannak? Akkor is kell fizetnem a 27%-os EHO-t ha egyébként van 40 órás főállásom? (illetve mitől függ, hogy kelle-e fizetnem EHO-t?) A bevétel 90%-át tekintem jövedelemnek.
Köszönettel: S. Viktor

5 Comments

 1. PapAgi

  Kedves Viktor!

  A 27% EHO-t nem Te, hanem akitől a jövedelmet kapod.

  A szellemi terméknek felhasználási szerződés keretében felhasználóra való átruházását alapvetően nem terhelik járulékok.

  Tehát azt kell megnézni, hogy a szerződésed szerint a szellemi termékedet veszik-e meg vagy munkadíjat kapsz.
  Gyakori ennek a kettőnek a kombinációja.

  A munkadíj rész után kell járulékot fizetni, a szellemi termék rész tán nem kell.

  Üdv,

  Pap Ágnes
  adótanácsadó

 2. Plózer Tamás

  Kedves Ágnes!

  Pszichológus vagyok és szeretnék tanácsadással foglalkozni magánszemélyek részére. Azt gondoltam, hogy ezt a tevékenységet adószámos magánszemélyként tudom majd folytatni. Ha jól értelmezem a járulékot a foglalkoztató, kifizető vonja le és fizeti meg. Ebben az esetben gondolom nem a magánszemély fogja megfizetni, ha nem én saját magam után. Mint adószámos magánszemélyt milyen járulék és adófizetési kötelezettség terhel?

  Segítségét előre is köszönve:

  P. Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük