Menü Bezárás

Áfa levonás adószám felfüggesztése után

Tisztelt Pap Ágnes!
Segítségét szeretném kérni az alábbi ügyben: A 2015-ös évben fel volt függesztve férjem cégének az adószáma 11 hónapra, mert a könyvelő nem adta be a mérleget többszöri felszólításra sem. A cég éves AFA-bevalló. Év közepén beadta a bevallásokat, és most rengeteg fizetendő AFA-nk van, Az adószámot közben visszaállították. Szeretném megtudni,, hogy most már élhetünk-e a levonható AFA jóváírásával,  illetve milyen törvény van ezen esetre.

1 Comment

 1. PapAgi

  Kedves Andrea!

  Ha az adószám felfüggesztés után visszaállításra kerül, akkor az erről szóló határozat jogerőre emelkedésének napjától benyújtott áfa bevallásosokban az áfa ismét levonható lesz, az az áfa is, ami korábban a felfüggesztés miatt nem volt levonható.

  Tehát nálatok hamarosan esedékes lesz a 2016-os áfa bevallás, ebben a bevallásban már levonható lesz a 2015-ös áfa is.

  Ha a 2016-os bevallás alapján konkrétan visszaigényelhető adótok keletkezik, amit szeretnétek, ha a NAV konkrétan visszafizetne nektek, annak a kiutalását nem kérhetitek, csak tovább vihetitek a követelést a következő bevallási időszakra (2017-re).

  A következő bevallási időszakban 2017-es bevallásban már lehet kérni a kiutalást is.

  Visszaigényelhető áfánál adódhatna a megoldás, hogy az éves áfánál gyakoribb időszakú áfa bevallásra tértek át (ezt lehet kérelmezni), és akkor hamarabb jön el a következő áfa bevallás, ahol már kiutalást is lehet kérni. De a törvényhozók gondoltak rá, és a korábban felfüggesztett adószámú adózóknak nem engedélyezik a gyakoribb áfa elszámolásra való áttérést.

  Itt olvasható a NAV tájékoztatása az adószám felfüggesztéséről:
  http://www.nav.gov.hu/nav/ado/afa080101_hatalyos/afalevonasi_jog.html

  Pap Ágnes
  adótanácsadó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük