Menü Bezárás

Alanyi mentes egyéni vállalkozó közösségi beszerzése

Kedves Ágnes!
Olyan kérdéssel fordulok Önhöz AAM egyéni vállalkozó rendelkezik közösségi adószámmal, külföldön(Ausztria) vásárol termékeket melyről csak áfás számlát kap így a kinti 20% áfát fizeti meg.
Magyarországon szeretné értékesíteni a termékeket (ruha)ilyenkor mi a teendő itthon nem kell akkor már fizetni áfát a vásárlás után. Ezt bevallásban kell feltüntetni? Ez így lehetséges és helyes ?
Illetve ez a vásárlás kiadás költségként elszámolható így?

1 Comment

 1. Pap Ágnes

  Kedves Kérdező!

  Egy konkrét alanyi mentes egyéni vállalkozó termékbeszerzésének áfáját az EU-ból egy elég bonyolult szabályrendszer határozza meg. A NAV egy külön tájékoztató füzetet szentelt a témának. (17-es tájékoztató füzet)

  Egy bizonyos speciális esetben rendben van a felvázolt eset, hogy ausztriai beszerzést a kinti 20% áfa terheli és nem kell itthon áfát fizetni.

  1.) A közösségi adószámát nem abból a célból szerezte be, hogy az EU-s beszerzéseit az általános áfaszabályok szerint fizesse.
  2.) Korábban nem választotta az általános szabályok szerinti áfa-fizetést EU-s beszerzésekre és nem is szerzett be korábban EU-ból áfamentesen terméket.
  3.) Ha a Közösség más tagállamaiból beszerzett termékek áfa nélküli összesített értéke sem
  a tárgyévet megelőző évben, sem a tárgyévben a 10 000 eurós értékhatárt nem haladta meg,
  illetve nem haladja meg. A 10.000 eurót 252,19 forint/euró árfolyamon kell átszámolni, vagyis a 2.500.000 Ft-ot nem haladja meg a közösségi beszerzés.
  4.) A termék és tevékenysége jellege miatt nem vonatkozik rá ez a speciális eset (részleteket ugye itt nem tudok).

  Összességében a jövőben szerintem érdemes általános szabályok szerint áfáznia a vállalkozónak az EU-s beszerzéseit, vagyis mint közösségi beszerzés kérjen áfa menetes számlát a partnerétől, majd vallják be és fizessék be a magyar áfát a termékbeszerzés után. Ha utólag derül ki, hogy mégse felel meg a speciális szabálynak, akkor összességében sokkal többe fog kerülni, mint amennyit megspórolhat a 7% áfa különbözeten.

  Pap Ágnes
  adószakértő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük