Menü Bezárás

Alkatrész kereskedelem egyéni vállalkozóként

Üdvözlöm Kedves Ágnes!
Egyéni vállalkozó vagyok és mezőgazdasági gépek javításával foglalkozom.
A javítások elvégezte után, az általam kiállított számla tartalmazza a szolgáltatás díját, adott esetben kiszállási díjat, és tételesen a felhasznált alkatrészeket.
A következőt szeretném tudni.
Először is azt tudni kell, hogy az én végzettségem mezőgazdasági gépszerelő szakmunkás. És nincs semmilyen kereskedelmi (OKJ-s sem) végzettségem. Tegnap egyik ismerősöm azzal keserített el, hogy nekem mivel nincs kereskedelmi végzettségem így nem számlázhatok ki alkatrészeket. A könyvelőm szerint viszont ha a számlán van szolgáltatás is akkor mehet mellé az alkatrész a számlára. Ön szerint számlázhatok a alkatrészt vagy sem?
A másik kérdésem, ami ezzel szorosan összefügg az, hogy csak alkatrészt számlázhatok e vagy ez már alkatrész kereskedelemnek minősül és nincs rá jogosultságom képzés hiányában.
Tevékenységi köröm:
Főtevékenység
331214Mezőgazdasági traktor javítása
Melléktevékenység:
016101Növénytermesztési szolgáltatás géppel m.n.s.
331203Egyéb mezőgazdasági gép javítása
773101Mezőgazdasági gép kölcsönzése
Várom válaszát!
Tisztelettel: Bencsik Attila

1 Comment

 1. PapAgi

  Kedves Attila!

  A könyvelőjével értek egyet. Ha javítási szolgáltatást végez, és a javításhoz alkatrész beépítése szükséges, akkor azt minden további nélkül továbbszámlázhatja.

  A másik eset érdekesebb, ha csak alkatrészt ad el, amit kifejezetten azért szerzett be, hogy tovább adja változatlan formában beszerelés nélkül.

  A törvény szerint tényleg kellene a jármű alkatrész kereskedelemhez vas-műszaki kereskedő végzettség. Ugyanakkor véleményem szerint, ha az ritkán fordul elő, hogy csak alkatrészt ad el szerelés nélkül, akkor az megtehető végzettség nélkül is. Ha egyszer vki ezt ellenőrzi (könnyen lehet, hogy soha sem fogja) azt kell mondani, hogy egy munkához szerezte be, de végül mégse volt szükség az alkatrészekre, ezért eladta.

  Ha pedig rendszeres tevékenység az alkatrész kereskedelem, akkor pedig én webáruházként csinálnám. Az ún. “csomagküldő kiskereskedelmet” lehet mindenféle végzettség nélkül is csinálni. Persze vannak adminisztrációs előírások a csomagküldő kiskereskedelemre is, amiknek meg kell felelni, de kötelező végzettség nincs.

  Pap Ágnes
  adótanácsadó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük