Menü Bezárás

bérleti díj adózása

Jó napot kívánok! A kérdésem a következő volna:
1. ha én, mint magánszemély kiadok egy ingatlant, akkor elég az adóazonosító jelemmel számviteli bizonylatot kiállítanom, akkor is, ha cég bérli ki az ingatlant, úgy, hogy a cég aztán el szeretné számolni ill. költségelni a bérleti díjat? Avagy ki kell kérnem az adószámom és vennem kell számlatömböt, és úgy adnom számlát?
2. Ha jól tudom, ez áfa-mentes tevékenység. Szóval ki fizet adót? Én vagy a cég?
3. Ha én közben bérlek egy másik ingatlant magasabb áron, mint ahogy a sajátomat kiadom, akkor is be kell fizetni az adót?
Köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Nagy Kamilla

3 Comments

 1. PapAgi

  Kedves Kamilla!

  1.) Elvileg nem vagy köteles adószámot kiváltani, és számlatömböt használni. De szerintem úgy egyszerűbb a bizonylatolás.

  2.) Igen, ez alapból áfamentes tevékenység. Ez azt jelent, hogy senki nem fizet áfát. Az szja és eho előleget a cég levonja a neked fizetendő díjból.

  3.) 2012. január 1-jétől csökkenthető lakás bérbeadásából származó bevétel, ha a bérbeadó magánszemély úgy, hogy a más településen bérbevett lakás ugyanazon évben igazoltan megfizetett bérleti díját levonhatja a bérbeadásból származó bevételéből az Szja tv. 17. § (5) bekezdése szerint. Ennek feltétele, hogy a bérbeadás, illetve a bérbevétel időtartama a 90 napot meghaladja és a bérbevett lakással összefüggésben a magánszemély más tevékenységéből származó bevételével (például önálló tevékenység vagy egyéni vállalkozói tevékenység bevételével) szemben nem számol el költséget, vagy az igazoltan megfizetett bérleti díjat számára még részben sem térítették meg.

  Részletes tájékoztatót itt találsz az ingatlan bérbeadás szabályairól:
  http://www.nav.gov.hu/data/cms220589/10_ingatlan_berbeadasa.pdf

  Pap Ágnes
  adótanácsadó

  • Nagy Kamilla

   Köszönöm a választ! Abban hogyan lehetek biztos, hogy a cég befizeti az szja és eho előleget? Mert ugye az én szja és eho előlegemet kellene befizetnie. Nem lehet, hogy inkább én fizessem be havonta vagy negyedévente?
   Köszönettel:
   Nagy Kamilla

   • PapAgi

    Kedves Kamilla!

    A cégnek kötelessége levonni az adókat a bérleti díjból. Ha nem teszi meg, akkor ő kap büntetést amikor ez kiderül.

    A levonásokról igazolást is kell kapnod.

    Arról, hogy aztán a cég tényleg befizeti-e a pénzt a Navnak nem tudsz meggyőződni, hacsak kérsz/kapsz tőlük rá valamilyen bizonyítékot. De mivel a cégeknél ez a tétel egy közös bevallásban szokott lenni a többi bér jellegű tétellel, minimum könyvelőnek kellene lenned, hogy ezt kibogarászd a könyvelésükből.

    Ha van igazolásod a levonásokról, utána a NAV már akkor sem követelheti tőled a pénzt, ha a cég nem fizette/vallotta be.

    Pap Ágnes
    adótanácsadó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük