Menü Bezárás

Bt. beltag járulékfizetési kötelezettsége

Kedves Ági!

Helyzetem a következő: egy szüleimmel közös Betéti társaság beltagja voltam egészen 2013. január 1-ig. Ekkor kiléptem. 2012. szeptember 1-ig nappali tagozatos főiskolás voltam, így addig járulékot nem kellett fizetnem a vállalkozásban. Ezután azonban (négy hónapig) tudtommal fizetnem kellett volna azokat, mert a hallgatói jogviszonyom megszűnt, viszont a BT-ben továbbra is beltag maradtam.

Az említett járulékokat a napokban befizetném a NAV felé, viszont tudni szeretném, hogy valóban szükséges-e a befizetésük. Az említett hónapokban ugyanis járulékalapot képző jövedelmem, illetve személyes közreműködésem nem volt a BT-ben. Ettől függetlenül a könyvelőnk azt mondja, hogy ki kell fizetnem a szóban forgó adót. Öntől szeretném tehát megkérdezni, hogy mi a teendő ebben az esetben? Létezhet-e bármilyen megoldás, például jogszabályi enyhítés erre az esetre, tehát amikor ténylegesen nem volt semmilyen feladatom az említett társaságban? Válaszát köszönöm!

5 Comments

 1. PapAgi

  Kedves Kérdező!

  Sajnos ezeket a járulékokat tényleg be kell fizetni, nincs mód az enyhítésre.

  Ez alatt az időszak alatt a jogszabályok szerint ún. főállású társas vállalkozónak minősültél, akire a törvény minimum járulék fizetési kötelezettséget ír elő.

  Egy Bt-ben valakinek kell személyesen közreműködőnek lenni, függetlenül attól hogy a volt-e valami tényleges dolog, amit csinált.

  Azt csak tippelem, hogy valószínűleg eleve azért Te lettél a Bt. beltag, mert a nappali tagozatos diákokra nincs kötelező minimális járulék fizetési kötelezettség.

  Pap Ágnes
  adószakértő

 2. Lukács Ottó

  Kedves Ági!

  Köszönöm a választ!
  Egyébként ez akkor is igaz, ha rajtam kívül volt még egy beltag, aki a Bt. fennállása óta fizette a járulékokat (főállású társas vállalkozó volt már azelőtt, hogy én beléptem, és az is maradt máig)?

  Ha szükséges, a kérdést felteszem új kérdésként, bár ehhez kapcsolódik.
  Köszönöm.

  • PapAgi

   Kedves Ottó!

   Igen, ez már egy új kérdésnek számít, amit feltettél, mert kétszer kellett foglalkoznom vele.

   A kérdésekkel kapcsolatos tudnivalóknál külön felhívom rá a figyelmet, hogy:
   “Mindig körültekintően, pontosan fogalmazd meg a kérdésedet, minden részletre térj ki. Amennyire minőségi a kérdés, annyira lesz használható a válasz.”

   Legközelebb, ha úgy érzed, hogy alaposabb átbeszélést igényel a téged foglalkoztató kérdés, akkor érdemes inkább egy személyes vagy skype konzultációt kérni.

   A járulékokat akkor is meg kell fizetni utánad, ha a Bt-nek rajtad kívül volt más beltagja is, aki főállású társas vállalkozó volt. Ez a tény nem menetsít az utánad való járulékfizetési kötelezettség alól.

   Pap Ágnes
   adótanácsadó

 3. Nagy Mátyásné

  T.cim!
  Kérdezném, hogy 68 éves nyugdijas, bt beltagként köteles egészségügyi szolgáltatási dijat fizetni.
  Tisztelettel várom válaszát.
  Nagy mátyásné

  • PapAgi

   Olyan adózási kérdést feltenni, amire választ is fogsz kapni csak és kizárólag az “Itt kérdethetsz” oldalon, az erre a célra létrehozott űrlapon tudsz.

   A kérdezéshez kattints ide! http://www.adoreceptek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük