Menü Bezárás

Bt beltag szívességből

Kedves Ágnes!

Főállású tanító vagyok. Sógornőm kérésére Bt- ben lennék beltag, mindenféle közreműködés, jövedelem nélkül. Ez milyen plusz terheket ró rám?

Ő szeretne kültag lenni, mert állásából elbocsátották. Ez csak minimális mellékes volt, amiből most a kiadásokat sem tudja kifizetni, de így nem jogosult munkanélküli segélyre. Szívesen segítek, de anyagilag nem tudok.

1 Comment

 1. PapAgi

  Kedves Emília!

  Alapesetben, ha Bt beltag leszel, attól neked, mint magánszemélynek nem keletkeznek fizetési kötelezettségeid. Ha valamit kell fizetni, akkor azt a Bt-nek kell. Mivel van heti 36 órát meghaladó mukaviszonyod, így utánad csak a Bt-ből felvett jövdelmed után kell járulékot fizetnie a Bt-nek. Ha nem veszel fel jövedemet, akkor nincs járulékfizetés.

  Ugyanakkor én alaposan megfontolnám, hogy mekkora a bizalmam abban, akinek segítek. Egy Bt beltagja a teljes vagyonával felelős a Bt-vel kapcsolatban. A Bt beltag a felelős a Bt ügyeinek viteléért, minden szinten ő képviseli a céget, rajta kérhető minden számon.

  Ha nincs szükség a Bt-re, akkor ma már viszonylag egyszerűen és ingyenesen lehet végelszámolni és megszüntetni.

  Ha pedig a mellékes pénzkereset aktuális, akkor könnyen és gyorsan kiválthat a sógornőd egyéni vállalkozói engedély, amit szüneteltetni is lehet, ha nincs rá szükség.

  Pap Ágnes
  adótanácsadó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük