Menü Bezárás

Coaching tevékenység adózása

Kedves Ágnes!

Ha főállású munkaviszony mellett eseti jelleggel szeretnék coaching szolgáltatást nyújtani, akkor úgy gondolom, hogy egyéni vállalkozóként tenném. Ez ÁFA köteles tevékenység? Ha igen, mit jelent, a nettó összegből milyen adótételeket kell fizetnem, illetve van-e bármi határ a bevétel oldalról, ahol ezek a tételek változnak?
Mivel ez szellemi termék, milyen költség tételek számolhatóak el ilyenkor?

Köszönöm: Krisztina

2 Comments

 1. PapAgi

  Kedves Krisztina!

  Maga a coaching tevékenység áfa köteles. De a kezdeti időszakra, amíg az éves bevételed nem éri el a 6.000.000 Ft-ot, addig választhatod az áfa menetességet (ún. alanyi mentesség).

  Ezt általában érdemes kihasználni.

  Ekkor a kiállított számlád nem tartalmaz áfát, de Te se tudod levonni az esetlegesen felmerült költségszámláid áfáját.

  A másodállású egyéni vállalkozó kb. 40% adót fizet a nyeresége (bevétel-ktg) után, ezzel tudsz kalkulálni.(A 40%-ot csak becsléshez adtam meg neked ez több dologból, sokféle szabály végeredménye kb. ennyi)

  Választhatod a KATA-s adózást, és a nyereségedtől függetlenül havi 25.000 Ft-os fix adót jelent+évente egyszer fizetni kell még 50.000 Ft helyi iparűzési adót. És nincs semmilyen más adóteher. Ez addig működik így, amíg az éves bevételed el nem éri a 6.000.000 Ft-ot.

  Ha elérted ezt a 6.000.000 Ft-os határt, akkor utána + 40%-adót kell fizetned a 6.000.000 Ft feletti bevételed után, és itt már áfa fizetési kötelezettség is keletkezni fog.

  Javaslom, hogy a várható bevételeid és költségeid alapján számold ki, hogy hogyan jársz jobban. A normál adózással vagy a KATA-val.

  Pap Ágnes
  adótanácsadó

 2. Buda Mária

  Kedves Pap Ágnes,

  Érdeklődöm, hogy a coaching (vezetői, értékesítési…) milyen TEÁOR szám alá tartozhat?
  Köszönöm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük