Menü Bezárás

Dolgozói részvény (?) értékesítésének adózása

Zrt által alapításkor dolgozói részre értékesített részvényeimet el kívánom adni, mert nem tudok tőkeemelést vállalni. Jelenleg kb. 6.-szorosát érik a részvények, mint a 10 évvel ezelőtti vásárláskor. Mennyit és milyen célra kell befizetnem a NAV felé az eladáskor származó árbevételből, illetve beszámítható-e csökkentő tényezőként az infláció a 10 év alatt?!

11 Comments

 1. PapAgi

  Kedves Kérdező!

  Az inflációval nem számolható el költségként.

  A kérdésedből nem derül ki, hogy ún. dolgozói részvényről van szó vagy sima részvényről.

  Ha dolgozói részvényt adnál el, akkor az ugyanúgy adózik, mintha munkabért kapnál. Ez egy nagyon speciális eset. Szerintem, ha ilyen lenne a részvényed, akkor erről már kaptál volna információkat a munkáltatódtól, mert neki kell levonni az adókat. Ekkor az adó mértéke szerintem a következő lenne (külön megbízás esetén pontosan utánanézek)16% szja, 10% nyugdíjjár., 7% egészségbiztosítási járulék és 1,5% munkaerőpiaci járulék. Az adók alapja nyereséged (eladási ár-beszerzési ár).

  Ha normál részvényed van, akkor a nyereség (eladási ár-beszerzési ár)után 16% szja-t, és 14% eho-t kell fizetned, az eho max. mértéke 450 eFt. E fölött nem kell megfizetned, ebbe a 450 eFt-ba beleszámíthat az egyéb jövedelmeid után megfizetett eho is.

  Pap Ágnes
  adószakértő

 2. Belányi Zoltánné

  Üdvözlöm!a tanácsát szeretném kérni.Tsz-ben lévő részvényeket adtunk el,és szeretnék érdeklődni,hogy ez után hogy kell adót fizetni,illetve ha valamilyen formában befektetem,akkor van e valami kedvezmény? Köszönöm és nagyon várom tanácsát.

 3. Katona Erzsébet

  Elnézést, de szerintem a dolgozói részvény esetén szerintem nem ez a helyzet.

  Ha 2006.július 1. előtt megszerzett dolgozói részvény visszavásárlásáról, bevonásáról lenne szó, akkor igen, munkaviszonyból származó jövedelemnek számít.

  Ha ez után kapta a részvényt, amikor kapta, akkor nem számít jövedelemnek az SZJA tv. (1995.évi CXVII.tv.) 77/A.§ (2) d) alapján.

  Ezen részvények értékesítésekor pedig árfolyamnyereség keletkezik, SZJA-tv. 66.§.

  Az árfolyamnyereség (bevétel – szerzési érték – kapcsolódó költségek, pl. jutalék) adója 16%. EHO fizetési kötelezettség 14%, legfeljebb azonban évi 450.000 Ft, amibe beleszámít azonban a magánszemélytől levont pénzbeni és természetbeni egészségbiztosítási járulék, és EHO, vagy a fizetett eü.szolg.járulék.

  • PapAgi

   Kedves Erzsébet!

   Nem tudom, figyelted-e a kérdésben azt a részt, hogy a kérdezés időpontjában 10 évvel ezelőtti szerzési időpontról van szó. Az pedig 2006 előtt volt.

   Üdv,

   Pap Ágnes
   adószakértő

 4. Csima Krisztina

  Tisztelt Pap Ági!

  Tanácsát szeretném kérni. TSZ dolgozói részvény eladásáról lenne szó.
  A következő adatok állnak a rendelkezésemre.
  Részvény névértéke: 1.117.000 forint, az eladási ár is ez lenne. Üzletrésztulajdon: 389.711 forint, részjegy: 10.000 forint, vagyonnövekményből felosztott: 808.286 forint. Kérem világosítson fel, hogy mi után hogyan kell adózni?
  Válaszát előre is köszönöm szépen.

 5. Szatmári Ferenc

  Tisztelt Papp Ági!

  21 éve kaptam dolgozói részvényeket a névérték 10 %-án az RT-vé alakuló munkáltató vállalatomtól.
  2014 ősszel eladtam a részvényeket egy befektető Kft-nek, névértéken.
  20 éve már egy másik cégnél dolgozom főállásban, ahol adózom, EHO-t vonnak, stb.
  Most hogyan kell adóznom a dolgozói részvény eladása után.
  Létezhet az, hogy a 21 éve vásárlásra kifizetett (amire csak úgy emlékszem, bizonyítani nem tudnám) 10 % költséget nem lehet inflációs szorzóval felszorozni???
  Köszönettel: Ferenc

 6. Heltai Szilvia

  Kedves Szakértő!
  Egy angol cég magyar leányvállalatnál dolgozom. Juttatásként kaptam az angol cég részvényeiből opciókat, melyek lejártak, tehát a részvények a tulajdonomba kerültek. Igaz, hogy ezután most kell fizetnem 16% szja-t és 27% EHO-t?
  Ezeken kívül pedig értékesítéskor az árfolyamkülönözet után is majd?
  Köszönettel,
  Szilvia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük