Menü Bezárás

egyéni vállalkozás másodállásban

Tisztelt Pap Ági!
Van fő állású munkaviszonyom (heti 40 órában) szeretnék másodállásban érintésvédelemmel foglalkozni. Kérdésem: honnan tudom meg, hogy a tevékenységhez szükséges végzettségem megfelelő-e? Üzemanyagköltséget elszámolhatok-e? Áfásnak kell lennem? Esetleg Evásnak. A tevékenységhez egy mérőműszerre van szükség a szolgáltatásról jkv-et kell készíteni. Milyen költséget számolhatok el, illetve milyen vállalkozási forma lenne anyagilag gazdaságos számomra?
Szabolcs

6 Comments

 1. PapAgi

  Kedves Szabolcs!

  Az érintésvédelem a Te szakmád, valahogy ebbe a körbe nézz utána, hogy milyen végzettség szükséges hozzá, meg pontosan mit is csinálnál. Mások milyen iskolával csinálják ezt a tevékenységet a szakmádban?
  Én ezt szabályozott szakmákról szóló anyagot ismerem, itt kezdeném a helyedben a bogarászást:
  Szabályozott szakmák jegyzéke

  Üzemanyag költség feltételekkel, de elszámolható.
  Nem kötelező áfásnak lenned, ha az éves bevételed nem haladja meg a jelenlegi szabályok szerinti 5.000.000 Ft-ot.

  Az Eva egy jó választás lehet, ha kevés az elszámolható költséged. De ezt csak 2 lezárt adóév után választhatod, induláskor nem.

  Általános alapelvként azok a költségek számolhatók el, amik a vállalkozási tevékenység végzése miatt merülnek fel, és nem a Te személyes szükségleteidet szolgálják.

  Igazán nagy különbség nincs a vállalkozási formák között.
  Ennyi infóból nehéz eldönteni számodra mi az ideális.

  Az egyéni vállalkozói lét jó választás az elején, ha még kicsi vagy, bizonytalan vagy benne, hogy mennyire fog menni neked a vállalkozás, és nincs a tevékenységnek nagy beruházás igénye (nem kell mondjuk nagy gépeket venned hozzá.)

  Pap Ágnes
  adótanácsadó

 2. Kéri András

  Tisztelt Pap Ági!
  Főfoglalkozás mellett vagyok EVA-s egyéni vállalkozó. Vállalkozásban elszámolt oktatási tevékenységeim nagy részét a megváltozott pedagógus bérezés és szja miatt áttettem munkaszerződésre. Kérdésem: kell-e negyedévenként valamilyen EVA előleget, társ bizt hozzájárulást fizetnem, ha abban a negyedévben nincs bevételem?
  Köszönettel Kéri András

 3. Benke Tibor

  Tisztelt Hölgyem! Nyugdíjas vagyok, szeretnék (4789 01)
  csoportba tartozó egyéb áruk piaci értékesítésével foglalkozni.Milyen engedély szükséges hozzá? Az adó és egyéb járulékok hogyan alakulnak?Az UNIOS országból hoznék
  be, ÁFA mentesen terméket, ez lehetséges?
  Várom megtisztelő válaszát.

  Tisztelettel:Tibor

 4. Baranyi Katalin

  Tisztelt Pap Ági Másodállásban egyéni vállalkozo szeretnék lenni csak heti egy nap lennék nyitva használtruha uzletbe pénztárgép kotelezo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük