Menü Bezárás

Egyéni vállalkozó árfolyam különbözet

Egyéni vállalkozó egyszeres könyvvezetésben az árfolyamkülönbség könyvelés. A számla teljesítési időpontban lévő árfolyamon viszem fel a kiegyenlítetlen számlák közé.A kifizetés napján lévő árfolyamon könyvelem le bevételként. Rendszeresen számlázok közösségi országba (fordított adózás). Ebben kérem a tanácsát kedves Ági!

1 Comment

 1. Pap Ágnes

  Kedves Kérdező!

  A egyszeres könyvelésnél csak a pénz beérkezésekor könyvelünk. Tehát ha a programodban van lehetőség felvinni a kiegyenlítettlen számlákat, az csak egy technikai segítség a számlák nyilvántartásához, nem tényleges könyvelési tétel, mint pl. egy kettős könyvvitelben.

  Az Szja tv 5. §-a szerint a pénz beérkezésének hónapját megelőző hónap 15-i MNB árfolyamon kell átszámolni. Tehát nem a kifizetés napi árfolyammal, hanem a megelőző hó 15-i árfolyammal kell számolni.

  Azt írod, hogy fordított adózású számlát állítasz ki, tehát nem szerepel rajta áfa. Ez a könnyebbik eset. Ekkor egyszerűen csak módosítanám a kiegyenlítettlen számláknál az árfolyamot, ha már tudom, hogy mi lesz, és nem könyvelek árfolyam különbözetet.

  Ha van áfa tartalma a kiállított számlának, akkor azon az áfát is fel kell tüntetni Ft-ban az Áfa tv. szerinti teljesítéskori árfolyamon. Ez fix szám, ennek kell szerepelni az áfa bevallásban az Áfa tv. alapján. Így ehhez kell igazítani a könyvelést, de csak az áfa összegét, a számla nettó értékét nem.

  Így amikor ezt a számlát könyveled, ugyanúgy a kifizetést megelőző hó 15-i árfolyammal kell könyvelned a naplófőkönyvbe, és csak az áfa összegére számított különbözetet elszámolni árfolyamkülönbözetként plusz bevételnek vagy kiadásnak.

  Azt neked kell kitalálni, hogy a te könyvelő programodban, hogyan tudsz erre a végeredményre jutni.

  Pap Ágnes
  adótanácsadó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük