Menü Bezárás

Egyéni vállalkozó jövedelem felvétele

Kedves Ágnes!A kérdésem a heti 36 órát meghaladó főfoglalkozás MELLETTI egyéni vállalkozásra vonatkozna (nem KATA, nem EVA stb, hanem normál/általános adózási forma). Nem lenne semmilyen költségem az egyszerűség kedvéért (valamint adóelőlegekkel se bonyolítsuk a dolgot), így a teljes bevétel nyereség lenne. Alanyi adómentes lennék, és mondjuk 100 ezer forintot számláznék ki egy hónapban.

Beszámít-e a főfoglalkozásból bármilyen adó vagy járulék? Ennek függvényében összesen hány % lennének a nyereségből kötelezően levonandó adók és járulékok, és pontosan mik lennének ezek?

Ha megvoltak a kötelező levonások, a fennmaradó tőkét elkölthetem-e bármilyen magáncélra, vagy pedig ki kell vennem magamnak fizetés gyanánt (vállalkozói kivét), amit aztán az előírt módon le kell adóznom (szja, eü, nyugdíj, eho stb), hogy végül megkaphassam a nettó béremet?

Köszönöm a választ előre is,
Péter

1 Comment

 1. PapAgi

  Kedves Péter!

  Az egyéni vállalkozó 2 féle módon vehet fel jövedelmet a vállalkozásából. Vagy így, vagy úgy, vagy a kettő kombinációjával, de mindenképpen a teljes éves nyereségét fel kell vennie minden évben. Nem halaszthatja, mint például egy kft.

  1.) Vállalkozói kivét
  2.) Vállalkozói osztalék

  1.)
  A vállalkozói kivét olyan mint a bér, hasonlóan is adózik. Az egyéni vállalkozás (27% szoc. hozzájárulás) és a kivétet megkapó magánszemély (összesen 18,5% egyéni járulék+15% szja)) külön is adózik.

  Ha mindent felveszel mint vállalkozói kivét: 1.200.000/1,27*0,665=628.346 Ft marad.

  A munkaviszonyban megfizetett járulékok ebbe nem számítanak be.

  Neked nem kötelező vállalkozói kivétet felvenned a vállalkozásodból a heti 36 órás munkaviszonyod miatt. Dönthetsz úgy is, hogy minden jövedelmedet vállalkozói osztalék formájában veszed fel.

  2.)
  A vállalkozói osztalék felvételéhez a következő adókat kell fizetned:
  – jövedelmed után fizetned kell 10% vállalkozói szja-t (1.200.000 Ft után 120.000 Ft-ot)
  – a megmaradt, ún. adózott nyereséged (1.080.000 Ft) után fizetsz 15% személyi jövedelem adót (162.000 Ft) és 14% eho-t (151.200 Ft)
  Marad: 766.800 Ft

  A munkaviszonyban megfizetett járulékok beszámíthatnak, feltéve ha a munkaviszonyodban megfizetett egészségbiztosítási járulékod és az egyéni vállalkozóként fizetendő 14% ehó összege eléri a 450.000 Ft-ot. Ekkor a 450.000 Ft feletti rész után nem kell megfizetni egyéni vállalkozóként az eho-t.

  Ahhoz, hogy ez valódi kedvezményt jelentsen egy viszonylag magas, évi bruttó 6.000.000 Ft körüli bérjövedelemmel kell rendelkezned.

  A fennmaradó összeget elköltheted a magán céljaidra.

  Annyi, hogy mindkét esetben keletkezhet még 0-2% helyi iparűzési adó fizetési kötelezettességed az illetékes önkormányzat szabályai szerint.

  Pap Ágnes
  adótanácsadó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük