Menü Bezárás

Eseti megbízás adózása másodállásban

Kedves Ági!

Teljes munkaidőben dolgom, de emellett szeretnék egyéni megbízásokat is vállalni – nem rendszeresen, csak néhányat egy évben. Most úgy néz ki, hogy kaptok egy megbízást, melynek értéke 640.000 Ft (ennyit fizetne ki nekem a megbízó). A kérdésem az, hogy mi lenne számomra a legideálisabb vállalkozási forma: ami a legkisebb adóteherrel jár, és nincsenek extra költségei, amikor éppen nincs megbízásom. Az eddigi internetes kutatásom alapján arra jutottam, hogy ha a munka hónapjára KATA-s vállalkozó leszek, majd a következő megbízásig szüneteltetem, akkor mindössze 25.000 + 5000 + 5000 Ft adóval kell számolnom, azaz így maradhat a legmagasabb nettó bevételem. Igaz ez? Ha nem, mit javasolnál helyette?

Köszönettel,
Rita

 

 

1 Comment

 1. PapAgi

  Kedves Rita!

  Teljesen jól gondolod, hogy úgy jársz a legjobban, ha a munka hónapjára KATA-s egyéni vállalkozó leszel, utána szüneteltetsz.

  Mint nem főállású KATA-s az adód havi 25.000 Ft.

  A 2*5000 Ft alatt nem tudom, mire gondolsz…

  A KATA-n kívül van még helyi iparűzési adó fizetési kötelezettséged. Ha ott is bejelentkezel a KATA alá, akkor ez egy hónapra 4.170 Ft. Fontos, hogy a helyi iparűzési adónál külön be kell jelenteni, hogy KATA-s vagy.

  Arra kell még figyelned, hogy a KATA-sok csak 8.000.000 Ft-os bevételi határig lehetnek áfa mentesek, efelett áfa fizetésére kötelezettek. Szüneteltetések esetén arányosítani kell ezt az értékhatárt. Pl. ha egy évben 2 hónapig vagy élesben vállalkozó, akkor 8.000.000/12*2=1.333.333 Ft a bevételi határod.

  Ha áfa alany cégeknek számlázol, akkor nem gond, ha túlléped, de ha magánszemély ügyfeleid is vannak, akkor érdemes lesz majd végiggondolni, hogy akarsz-e áfa alany lenni.
  Ha nem akkor egyszerűen plusz hónapokra érdemes “éles” vállalkozónak maradnod.

  Pap Ágnes
  adótanácsadó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük