Menü Bezárás

Főállás mellett kiegészítő jövedelem internetes kereskedelemből

Üdvözlöm!
Azzal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni, hogy a heti 36 órát meghaladó bejelentett állásomon túl szeretnék interneten (online piactéren, pl vatera) némi jövedelem kiegészítéshez jutni.
Ezt úgy képzelem, hogy a terméket külföldről rendelném meg miután azt a vevő kifizette és a termék megérkezése után postáznám a vevőnek. Számlát magánszemélyként nem tudok adni, napi szinten 500-1500 Ft jövedelemre számítok.
Adózási szempontból milyen lehetőségeim lehetnek?

Köszönöm válaszát!

17 Comments

 1. PapAgi

  Kedves Kérdező!

  A magánszemélyként végzett ingó értékesítés adóztatása nincsen igazán pontosan szabályozva. Mióta az online aukciós oldalak léteznek az adóhivatal gyakran bünteti a magánszemély értékesítőket. Érdemes körültekintően eljárnod.

  Az üzletszerű értékesítését kezdetben magánszemélyként is végezheted. Ez ún. összevonandó jövedelmed lesz.
  Mivel ezt a tevékenységet üzletszerűen végzed, ezért be kell jelentkezned az adóhatósághoz és adószámot kérned. Illetve választanod kell, hogy az áfa alanya szeretnél-e lenni. 5 millió Ft-ig áfa mentesség választható. Esetedben ez tűnik célszerűnek.

  600 ezer Ft bevételig nem kell szja-t fizetned, de a fenti bejelentkezésekre ettől függetlenül szükség van.
  Ha eléred a határt, akkor a teljes bevételed adóköteles lesz, nem csak a 600 ezer Ft feletti rész.

  Az adó mértéke:16% szja+27% eho
  Az adó alapja: eladási ár-beszerzési ár

  Az adószám birtokában én vásárolnék egy nyugtatömböt és értékesítéskor nyugtát adnék a vevőknek. Mert enélkül nem tudnád megállapítani és hitelt érdemlően bizonyítani, hogy nem érted el a 600 ezer Ft-os határt.

  A beszerzésről mindig kérj nyugtát, bizonylatot, elismervényt, ami bizonyítja, hogy mennyiért vetted az árut, amire szükséged is lesz az adóalap megállapításához. Ha ez nincs meg, akkor az szja tv. vélelmezi, hogy az eladási ár 25%-a a haszon és ez lesz az adóalap.

  Ha eléred ezt a 600.000 Ft-os bevételi határt, akkor már szerintem érdemes kiváltani az egyéni vállalkozói igazolványt.

  Üdv,

  Pap Ágnes

  • Szilágyiné Tünde

   Kedves Ágnes!
   Szeretném megkérdezni, hogy mi a helyzet akkor, ha GYET mellett szeretnék ilyen ingóértékesítéssel foglalkozni (sk készített kézműves termékek árusítása). Ilyen esetben hogyan kell eljárni, illetve 2014-es változás van-e ezzel kapcsolatban a fent leíretakhoz képest?
   Köszönettel,
   Szilágyiné Tünde

  • Vörösmarty Katalin

   Kedves Ágnes!
   Jó lenne ezt a 2014-es választ letörölni, mert már nem igaz! Ma jöttem az apektól (direkt) erre a cikkre hivatkozva, és körberöhögött az ügyintéző lányka, hogy az ingó tárgyak a saját megunt, használt, otthoni dolgaink,és nem – még ha általunk is készitett – kézműves új tárgyak! Azok szellemi termékek, és igy már 5 Ft. bevétel után 27 % eho, és 16 % szja. kötelesek, ott nincs 600.000 Ft-os határ. Most megint olvastam egy “adószakértő” cikket, miszerint amennyiben az adószámos magánszemély jövedelme a tárgyhónapban nem éri el a mindenkori minimálbér 30 %-át, akkor nem jön létre biztosítási jogviszony, és nem kell ehot fizetni. De ez borzasztó, az Ön válaszában is hittem, és még sem úgy van.

   • PapAgi

    Kedves Katalin!

    Ez egy nem profit orientált blog, a legjobb tudásom szerint válaszolok annak, aki megfizette a jelképes díjat és kérdezett tőlem a kérdés pillanatában hatályos szabályok és elérhető állásfoglalások alapján. A jelképes díjat elviszi a honlap puszta fenntartásának a költsége, a válaszokat nem aktualizálom, ez egy 3 évvel ezelőtti cikk.
    A leírtak mindig a személyes véleményemet tükrözik, mindenki belátása szerint használja fel őket. Sajnálom, hogy kellemetlenségek értek a Nav-nál, de nem érzem magam felelősnek benne.

    Pap Ágnes

 2. Hrabináné Tóth Éva

  Üdvözlöm!

  Azzal kapcsolatban szeretném a tanácsát kikérni, hogy heti 36 órás munkaviszonnyal rendelkezem.
  Emellett a munkahely mellett lehetőségem van takarítási munkát is vállalnom. (társasházi lépcsőházak takarítása) Viszont nem tudom, hogy muszály -e kiválltanom a vállalkozói igazolvány? Mivel számlaképesnek kell lennem , így gondolom hogy igen, de nem tudom hogy van e más lehetőségem. És ha ki kell válltanom akkor milyen megfizetni való kötelezettségeim lennének?
  Egyébb járulékokat is fizetnem kellenne , vagy csak a bevétel utáni adót?
  Mert nem tudom hogy akkor megérné e nekem ezt a plusz tevékenységi munkába belefognom.

  Előre is köszönöm a válaszát.
  Üdvözlettel
  Éva

 3. Judit

  Kedves Ágnes!
  Nappali tagozatos hallgató vagyok, de mellette szeretnék egyéni vállalkozó lenni, női ruhákat szeretnék varrni. Sajnos nincsen megfelelő képzettségem, így ilyen tevékenységi kört nem vehetek fel. Érdeklődni szeretnék, hogy futhatna-e ez kézműves tevékenység alatt? Mind egyedi darabok, nem sorozatgyártásban készülnek, hetente egy-két darabról van csak szó, így az évi 600 forintot nem igazán lépném túl a bevételt tekintve.
  Előre is köszönöm a választ!
  J

 4. Ági

  Kedves Ágnes!

  Szeretnék érdeklődni, hogy ha saját készítésű ajándéktárgyakat készítek ( most éppen köveket és könyvjelzőket festek….de sok egyebet is), akkor hogyan lehet értékesíteni. Főállásban rajz szakos tanár vagyok. A barátom bevitte Pesten egy pár ajándék boltba, de azt mondták, nem lehet így árusítani, csak ha címkével van ellátva.
  Az Önkormányzatnál is érdeklődtem, és azt mondták vállalkozónak kell lennem, de őszintén azt sem tudom, mennyire vennék a termékeket, és nincs is olyan nagy számban, csak időnként kedvet kapok festegetni. S természetesen kisegítene a költségvetésembe is, hiszen nem rég váltam el, és sok hitelem van az új lakás miatt.
  Előre is köszönöm válaszát.

  Ági

 5. Rita

  Kedves Ágnes!
  Nekem kicsit bonyolult a problémám, legalábbis minden általam ismert könyvelőnek eddig az volt:-)Remélem Ön tud segíteni. Saját készítésű ékszereket és egyéb kiegészítőket szeretnék eladni, azonban nekem már van Ún. 7-es adószámom, “szárazvirág alapanyag gyűjtése és előállítása” kategóriára van kiváltva. Úgy tudom, hogy lehet tevékenységi kör bővítést igényelni erre az adószámra, de nem tudja senki megmondani, hogyan is kell ezt. Találtam három TEAOR számot, ami talán nekem megfelene, csak nem tudom hogy jók e.(321301-divatékszer gyártása, 900301-egyéb alkotói tevékenység, 321303-ajándéktárgy – és díszműárú készítés) Több TEAOR számmal is lehet bővíteni a tevékenységi kört, vagy lehet egyáltalán, és ha igen hogyan?
  Nagyon köszönöm a válaszát.
  Üdvözlettel
  Rita

 6. Beus

  Kedves Rita!
  A 1818-as kormányzati ügyfélvonalon tudnak neked hiteles kódokat megadni illetve ha van konkrét tevékenységi kör,meg tudják mondani,kell-e képzettség hozzá. Bármilyen egyéni vállalkozással kapcsolatos kérdéssel tudsz a kormányablakokhoz is fordulni. Bármikor bővítheted a tevékenységi köröket. Illetve, a nav.gov.hu oldalon találod a NAV hivatalosan közzétett elérhetőségét ha adózási kérdésed is akad.

 7. Kevermesi Erzsébet

  Tisztelt Hölgyem!

  Ajándék tárgyakat szeretnék melegragasztóval összerakni fából és becsomagolni így árúsítani!
  Az lenne a kérdésem hogy milyen feltételei vannak ennek?
  Kell- e hozzà műhely ha kell milyen legyen?
  Céget kell- e alapítani hozzà?
  Köszönöm a választ!!!

 8. Horváth János

  Kedves Ági!

  Szeretnék saját készítésű ivólevet és lekvárt készíteni, csomagolni és kitelepülni rendezvényekre és árusítani. Őstermelő vagyok, de gondolom lehetek egyéni vállalkozó és Kata-s is, viszont nem tudom milyen dolgokra kellene figyelnem.

  Azt szeretném tudni hogy milyen formában, milyen adózásban lehetne ez a legegyszerűbb és a leghatékonyabb?

  Válaszát előre is köszönöm,

  üdv: H Jani

 9. Roli

  Szia!
  Nekem olyan kérdésem lenne ha internetes egyéb jövedelmen van!
  Amit be is szeretnék vallani, de viszont heti 36 órát meghaladok mint alkalmazott jelenleg ilyen munkám van. De viszont rendszeresen meg keresem ezzel az internetes munkával a havi netto 230 ezret viszont a rendes munkámmal nem, ha ott felmondok akkor ez lehet a főmunkám?!
  Ez után be fizetném magam után az adót, a nyugdíjat és a tb-t. Ez így jó lehet?
  Köszi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük