Menü Bezárás

Falusi ház adásvétele, bérbeadása

Kedves Ágnes!

A tulajdonomban lévő, 80%-ban felújított falusi házamat két és fél éve kiadtam albérletbe 10.000 Ft-ért. A szerződés szerint abban állapodtunk meg, hogy max. 200.000 Ft-ot költhetnek rá felújítás címén és a két év lejárta után megvásárolják a házat. Ennek a 200.000 Ft-nak egy részét rá is költötték a beköltözés előtt. A vételár 1.000.000 Ft-ban lett megállapítva. De ez a megvásárlás még nem történt meg, jelenleg is az ingatlanomban laknak az albérlők. Gondolom így a szerződés érvényét vesztette, vagy tévednék?

Milyen jogom van eladni másoknak a házat? Tehát a kérdés a szerződés érvényessége lenne. E havi 10.000 Ft után sajnos eddig nem lett adózva. A kérdésem az lenne, hogy milyen lehetőségem van arra, hogy ezt utólagosan megtegyem, anélkül, hogy komolyabb következménye lenne a dolognak? Mekkora adóteher ez 2 évre számolva? Kedves Ágnes, belefér e ez az 1000 Ft.-ba? A válaszodat előre is köszönöm!

Tisztelettel Józsi.

3 Comments

 1. PapAgi

  Kedves Józsi!

  Az adás-vételei szerződés érvényességével kapcsolatban nem tudok mit mondani, ez jogi kérdés, függ a szerződésben foglaltaktól.Továbbá szintén a szerződéstől függő kérdés, hogy a lakók által már házra költött összeg az neked milyen jogcímen minősül jövedelemnek.

  Az ingatlan bérbeadásából származó jövedelem ún. összevontan adózó jövedelem, amit az éves szja bevallásodban (’53-as bevallás) kell bevallanod és megfizetned. Illetve esetedben kellett volna, így ezekre az évekre kell önellenőrzést benyújtanod. Ezt ugyanazon a sorszámú nyomtatványon kell megtenni, mint amin az eredeti bevallást tetted.

  Az adó 2013-ban a (bevétel-ktg)*0,16, korábbi években ezt növelhette 27% adóalap kiegészítés, ekkor az adó számítása így nézet ki: (bevétel-ktg)*1,27*0.16. Ezt az elektronikus NAV nyomtatvány kikalkulálja.

  A költség lehet a ténylegesen felmerült, bizonylatokkal igazolt kiadás., vagy 10% vélelmezett költség.

  Általában a tényleges ktg-ek elszámolását érdemes választani, mert így a rezsi számlákat elszámolhatod költségként.

  Ugyanis ha a közüzemi órákat nem írattátok át a bérlők nevére és a számlák a Te nevedre szólnak, akkor a rezsi címén beszedett összeg is a bérbeadási tevékenység bevétele és az adó számításánál figyelembe kell venni. Sokan ezen a ponton rontják el az adóbevallásukat.

  Pap Ágnes
  adótanácsadó

  • Erdősi József

   Nagyon köszönöm a gyors válaszod! Esetleg elküldhetem a szerződés másolatát, ami alapján az adózási kérdésekkel konkrétabban tudnánk foglalkozni?
   A közüzemi számlákat természetesen átírattuk az elején, azt a saját nevükön fizetik.
   Igen, nagy kérdés számunkra, hogy az a kb. 100.000 Ft. ráköltés “bevételként” szerepel-e, vagy sem. Most, hogy elővettem az albérleti szerződést, kiderült, hogy nem kettő, hanem három év, határozott időtartalomra adtuk ki a teljes házat, mely letelte után (2014.04.01) megvásárlási szándékkal élhetnek. Így elszámoltam magam, bocsánat! Viszont a megvásárlásnak sok esélye nincs a jelenlegi helyzetükből ítélve sajnos, sőt a havi lakbér fizetése is akadozik, ezért egyre nagyobb problémát okoznak.

   Ha tehetek fel még egy kérdést, a visszamenőlegesen benyújtott önellenőrzés nem jár jogi következményekkel?

   Köszönettel Józsi.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük