Menü Bezárás

Ingatlan bérbeadás, értékcsökkenés elszámolása

Kedves Ágnes! Két kérdésem lenne. Az egyik, hogy jól értem-e a lakáskiadással kapcsolatos adózási szabályokat. (A lakás, a mérők az én nevemen vannak)
Tehát választhatok 10%-ktg hányadot, ez esetben az albérleti díjat + az albérlő által nekem átadott rezsi költségeket mind bevételnek számítom. Ennek veszem a 90%-át és ez után fizetek 15% adót. Igaz?
Tételes esetén: veszem az albérleti díjat, amiből levonom az ingatlan amortizációját és a maradéknak fizetem a 15%-át. (Hiszen a bevételi oldalon van az albérleti díj és az átadott pénzek a rezsire, de ez utóbbi megjelenik a kiadás oldalon is). Jól értem? (éves bevételem nem fogja meghaladni az 1 M Ft-ot, kifizetett számlákat megőrzöm)
Másik kérdésem: Tavaly vásárolt tégla lakásnak ugye 2% az amortizációja? (8.3 M Ft volt a vételár, ennek évi 166.000 Ft. tehát havi 13.833 Ft az amortizációja, vagyis ennyit számíthatok fel minden hónapban a kiadás oldalon mint amortizáció. Ezt meddig számolhatom el? Akár tíz éven keresztül is?
Illetve édesapám, aki szintén kiadja egy elhalálozott rokonunk lakását, ami már apukám tulajdona mennyi amortizációt számolhat fel? Honnan tudja meg hogy mennyi az ingatlan értéke?
Köszönöm!

7 Comments

 1. PapAgi

  Kedves Kérdező!

  1. kérdés: igen pontosan ez a lényeg, jól érted

  2. kérdés: igen, így kell elszámolni az écs-t, addig amíg kitart az ingatlan értéke, vagyis max. 50 éven keresztül

  3. kérdés: ingyenesen szerzett (ajándékba kapott, örökölt) ingatlannál nem számolható el értékcsökkenési leírás. Ha édesapád megvásárolta ennek a rokonnak a lakását, akkor az az összeg, amiért megvásárolta az écs alapja.

  Pap Ágnes
  adótanácsadó

 2. Svéd János

  Kedves Ági!

  17 évvel ezelött saját magunk által épitett házunkat most fogjuk elöször kiadni. A 17 év alatt tulajdonosváltozás nem történt. Tételes adózás esetén mi lesz az értékcsökkenés kiszámitásának alapja? A 17 évvel ezelötti épitési számláink már nincsenek meg.

  Elöre is köszönöm válaszát

 3. sandor

  Kedves Ágnes!
  Az értékcsökkenés alapját, hogy lehet megállapítani ha vettem egy ingatlant de időközben kibővítettem?
  Ha történt egy értékbecslés az ingatlan kibővítését követően az lehet-e az az amortizáció alapja?
  Jövőre bevallandó adóban kell echo-t fizetni?
  Válaszát előre is köszönöm.

 4. Magdi

  Kedves Ági!

  Az alábbi kérdés merült fel egy szja bevallásnál.
  Van önálló tevékenységként megbízási díj, ahol 10% költséghányadról nyilatkozott a magánszemély. Az szja előleget így vették figyelembe.
  Az év során bérbe adott egy ingatlant, melyet 2016-ban vásárolt.
  Úgy gondolom, két választási lehetőség van.
  Az ingatlannál is figyelembe veheti ugyanúgy a 10%-ot, és akkor semmi gond.
  De szeretne a bérbeadásnál tételes költségelszámolást, mert az lenne kedvezőbb. Figyelembe vehetné az értékcsökkenést, az ingatlanra fordított, számlával igazolt költségeket, valamint a rezsi költséget is. Bevételként pedig a bérleti díjat és a rezsi költséget, amit az albérlő fizetett.
  Ebben az esetben lehet az, hogy a megbízási díjnál 10%, a bérbeadásnál tételes költségelszámolást vesz figyelembe? Úgy értelmezem a kitöltési útmutatóban, hogy nem lehet. Választania kell. Mivel a megbízási díjhoz nincs költség számla, így ha a bérbeadásnál tételeset választ, akkor a megbízási díjnál nincs költség rész. Jól gondolom?
  A témához kapcsolódó másik kérdésem, hogy az ingatlan bérbeadás után nem kellett volna negyedévente adóelőleget fizetnie?

  Köszönöm szépen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük