Menü Bezárás

Ingatlan rövid távú bérbeadása

Segítségét szeretném kérni egy ingatlan rész bérbeadásával kapcsolatban. A saját ingatlanom alsó szintjét szeretném kiadni, születésnapok, tárgyalások rendezésére vagy csak baráti összejövetelekre. Az ingatlanom alsó része teljesen befejezett és minden higiéniai előírásoknak megfelel. Rengeteg játék gyerekeknek és egy ebédlő.
Én csak 3-4 órára szeretném kiadni. Nem nyújtok semmi szolgáltatást és nem lehet ott aludni sem. Azt szeretném tisztázni hogy elég hozzá egy bérleti szerződés és egy pénzátvételi bizonylat vagy ettől azért bonyolultabb? Hogy kell utána adóznom. Nekem van fix munkám, én csak simán alkalmi bérbeadást szeretnék. Az is érdekelne hogy negyed éves adózás vagy éves adózás vonatkozik rám.
Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelettel
Réz István

1 Comment

  1. PapAgi

    Kedves István!

    Ehhez a tevékenységhez elegendő a bérleti szerződés, pénzátvételi bizonylat. Ez a tevékenység adózás szempontjából ugyanaz, mintha tartós bérbe adná az ingatlant. Magánszemélynek az ingatlan bérbeadásából származó jövedelmét évente kell bevallani az éves személyi jövedelemadó bevallásban. De van negyedévente ún. adóelőleg fizetési kötelezettség. Ez azt jelenti, hogy a negyedévet követő hónap 12-ig el kell utalni a negyedévre kalkulált fizetendő adót, de bevallást nem kell külön küldeni. Majd az éves bevallásban kell véglegesíteni az egész évre fizetendő adót, kiszámolni, és hogy van-e különbség a tényleges fizetendő adó és a korábban befizetett adóelőleg között.

    Pap Ágnes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük