Menü Bezárás

Internetes munkavégzés adózása

Szép napot! A kérdésem az lenne, hogy ha internetes “munkával” jövedelemre tesz szert egy magánszemély, ( havi 2-5 ezer forint) akkor ezután milyen adókötelezettség keletkezik? Továbbá, ez hogyan változik azokban az esetekben, ha tanuló, főállásban dolgozó, vagy épp nyugdíjas személyről van szó. Köszönöm válaszát.

3 Comments

 1. PapAgi

  Kedves Kérdező!

  A válaszhoz tudni kéne, hogy mi pontosan az az internetes munka. Kitől származik a pontosan a jövedelem, milyen jogcímen?

  Üdv,

  Pap Ágnes
  adótanácsadó

 2. H. László

  Kedves Ágnes!

  Feltételezzük, hogy egy hazai közösségi portálon, tudok olyan tevékenységet végezni amivel „bevételre”, jövedelemre tudok szert tenni, napi pár perc ráfordítással.

  A kérdésem az lenne, hogy ezt milyen jogcímen, és milyen adózási szabályokkal lehet alátámasztani, hogy az a hatályos törvényeknek megfeleljen, mindkét fél (üzemeltető,felhasználó) részéről?

  Köszönöm válaszát.

  • PapAgi

   Kedves László!

   Így még mindig kicsit homályos, hogy mit is kellene konkrétan csinálni a jövedelemért.

   Ez adózási szempontból azért érdekes, mert egyes jövedelem fajták adózása más lehet. Illetve sok függ attól, is hogy a magánszemély biztosított-e vagy sem. Ez pedig az elért jövedelem nagyságától, a munkavégzés idejétől és illetve az együttműködési szerződés tartalmától függ.

   A magánszemélyek egy ilyen konstrukcióban valószínűleg nem lennének biztosítottak, így a juttatott jövedelemből csak 16% személyi jövedelem adót von le a kifizető (üzemeltető).

   A kifizetőnek a juttatott jövedelem után még fizetnie kell 27% eho-t.

   Ha sok magánszemélynek juttatsz majd viszonylag kis jövedelmet, akkor fel kell rá készülni, hogy ez nagy adminisztrációs teherrel fog járni. Nem lehetetlen jól csinálni, de alaposan át kell gondolni a rendszert és odafigyelni a működtetésére.

   Üdv,

   Pap Ágnes
   adótanácsadó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük