Menü Bezárás

Archívum

 

Adózási Archívum

Ezen az oldalon már lezárt kérdéseket találsz. Kérlek, további kérdéseket itt NE tegyél fel, mert nem tudom őket nyomonkövetni, és így biztosan nem kapsz választ.

Kérdezni ezen az oldalon, az erre a célra létrehozott űrlapon tudsz:

Itt kérdezhetsz

2 Comments

 1. Kulcsár Zoltán

  Tisztelt Cím!

  Ha lakáshitelből férj-feleség új építésű lakást vásárol, az építési vállalkozó az egyéni vállalkozó ÁFA alany nevére kiállítja a lakás vételáráról szóló számlát, akkor az ÁFÁ-t levonhatja-e az e.v., ha az ingatlant – akár nem vevő családtagja, pl. gyereke, vagy más számára bérbeadja ÁFÁs számla kiállításával?

  Köszönöm válaszukat.

  • PapAgi

   Kedves Zoltán!

   Nem értem pontosan a kérdésedet. Ki az egyéni vállalkozó? A házaspár egyik tagja?

   Az ingatlan beszerzést terhelő áfa levonható, ha az ingatlant túlnyomó részt bérbeadási céllal hasznosítják, és az ingatlan bérbeadási tevékenységre előzetesen “áfázás”-t választottak. A túlnyomó rész azt jelenti, hogy min. az idő 90%-ban kell áfás bérbeadási célból hasznosítani az ingatlant, erről folyamatosan nyilvántartást vezetni 20 éven keresztül. Ha megállapítható, hogy ez a túlnyomó rész nem valósult meg, az áfát, vagy az arányos részét vissza kell fizetni. Ehhez nem kell egyéni vállalkozónak lenni, magánszemélyként is megtehető.

   Fontos, hogy a bérbeadónak a bérbeadásból származó bevétele után szja-t kell fizetnie, plusz a bérleti díj áfáját is be kell fizetni a NAV-nak. A megállapított bérleti díj nem lehet irreálisan alacsony.

   Ha az ügylet célja nem a valódi, hosszútávú bérbeadás, hanem az “áfa megspórolása”, akkor javaslom, nagyon alaposan számolj utána, hogy érdemes-e belevágni az áfa visszaigénylésbe, hogy anyagilag megéri-e, nem beszélve a folyamatos adminisztrációs kötelezettségről.

   Üdvözlettel,

   Pap Ágnes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük