Menü Bezárás

ÁFA

Adózási Archívum

Ezen az oldalon már lezárt kérdéseket találsz. Kérlek, további kérdéseket itt NE tegyél fel, mert nem tudom őket nyomon követni, és így itt biztosan nem kapsz választ.

A kérdésednek minden esetben nyiss új témát, ne egy másikhoz hozzászólva tedd fel. Ha nagyon releváns és kapcsolódó a kérdésed egy korábbihoz, vagy azzal kapcsolatban kérdeznél, akkor az új kérdésnél linked be ezt a releváns, korábbi adó kérdést.

Adózási kérdést feltenni, csak és kizárólag ezen az oldalon, az erre a célra létrehozott űrlapon tudsz:

Itt kérdezhetsz

5 Comments

 1. Noska Julianna

  Kedves Ági!

  A következőben kérném a segítségedet:

  A cég ahol dolgozom az ügyfelek a megrendeléskor 50% előleget fizetnek.

  2011-ben megrendeléskor 25 %-os áfával állítottuk ki a számlát, a teljesítés ( mire legyártották) már idei így a termékeket 27%-kal számláztuk ki úgy, hogy az előleget 25%-kal vontuk vissza, mivel az egész megrendelést a termékeket 27%-os áfa terheli, így áfa bontásba az előleg 25%-kal került visszavonásra az egész megrendelés 27%, nettóba nincs is különbség de az áfa miatt több áfát számláztunk, mintha csak az 50%-ra tettük volna a 27%-ot.

  A NAV állásfoglalása szerint csak az 50%-ra kellene terhelni a 27%-os kulcsú áfát, de akkor a gépi számla, hogy tudná visszavonni azt az előleget ami 25%-os a termék pedig 27%?
  Most ott tartunk és egy pár cég nekünk is így számlázza a két évet érintő végszámlákat, hogy az előleg ami valójában 25% 27%-kal vonták vissza holott nem ennyivel fizettük meg?

  Mit tegyünk?

  Köszönöm szépen a segítségedet!

  üdv:

  Julianna

  • PapAgi

   Kedves Julianna!

   Az semmiképp se jó, hogy 27%-kal vonjátok vissza a 25%-os előleget. Egy könyvelő/számlázó program elvileg többféle áfakulcsot is tud kezelni.
   Optimális esetben a számlázó programotok fejlesztőjének kellett volna valamilyen módosítást csinálni a programban, hogy kezelni tudja az áthúzódó előleg tételeket.
   Azt gondold végig, hogy programból hogy tudnál szabályos számlát kicsiholni, hogy a partner jó számlát kapjon. Mert a Nav a partnereteket fogja megbüntetni, ha rossz számlára alapoz áfa levonási jogot. (Ugyanezért Ti se fogadjatok be szabálytalan számlát, mert Ti fogjátok a büntit kapni.)
   Ha a szabályos számla megvan, de a főkönyved emiatt elmászott, abba már manuálisan bele tudsz könyvelni egy korrigáló vegyes tételt, hogy helyre álljon a rend.

   Legrosszabb esetben kézi számlát is kiállíthattok.

   Üdv,

   Pap Ágnes

 2. Orosz Nándor

  Üdvözlöm!
  Az alábbi kérdésben szeretnék segítséget kérni:
  Egy betéti társaság adna el egy irodát egy másik betéti társaságnak. Az ingatlant 2001-ben vásárolta. A vásárló cég mikorvállalkozás, és Áfa-körös. Mi történik az Áfa-val? Az eladónak kell e fizetni Áfa-t az eladás után, és a vevő cég visszaigényelheti-e az Áfa-t.
  Segítségét köszönöm!

 3. Temesvári Erzsi

  Ügyfelem járóbetegellátással foglalkozó társaság.

  Tevékenysége az áfa törvény 85 §-a szerint mentes az adó alól.
  2010. szeptember hóban vásárolt egy több gépből álló nagyértékű berendezést.
  a berendezés áfáját nem vonta le.

  A berendezést az ügyfelem nem fizette ki a szállítónak

  2011. évben alaptevékenységéből nem származott bevétele. Ezzel szemben bérbe tudta adni a berendezést. A bérbeadás miatt „bejelentkezett” a normál áfa körbe. És áfás számlá (kat) állított ki

  Kérdés
  Helyesen járunk-e el, ha levonjuk az áfa 2011-re jutó, azaz az áfa 1/5 részét.

  2012-március 9-én a berendezésből 2 gépet a szállító – nem fizetés miatt – elszállított. Erről „minuszos” számlát állított ki.

  Kérdés
  Helyesen járunk-e el, ha a 2 gépre jutó, 2011 évben levonásba helyezett áfát fizetendőként állítjuk be a bevallásba, a jóváíró számlában szereplő többi áfát nem, mivel az még nem került levonásra?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük