Menü Bezárás

Társasági adóval kapcsolatos kérdések

Adózási Archívum

Ezen az oldalon már lezárt kérdéseket találsz. Kérlek, további kérdéseket itt NE tegyél fel, mert nem tudom őket nyomon követni, és így itt biztosan nem kapsz választ.

A kérdésednek minden esetben nyiss új témát, ne egy másikhoz hozzászólva tedd fel. Ha nagyon releváns és kapcsolódó a kérdésed egy korábbihoz, vagy azzal kapcsolatban kérdeznél, akkor az új kérdésnél linked be ezt a releváns, korábbi adó kérdést.

Adózási kérdést feltenni, csak és kizárólag ezen az oldalon, az erre a célra létrehozott űrlapon tudsz:

Itt kérdezhetsz

4 Comments

 1. Tom

  Kedves Szakértő!

  Van egy nem működő Bt. amiben beltag vagyok. A céget nem akarom megszüntetni, mert még szükség lehet rá (később folytatni kívánom a vállalkozást). De a könyvelőm szerint már önmagában attól, hogy egy Bt. tulajdonosa vagyok, mindenképpen fizetnem kell a havi kb. 60eFt-os járulékokat a minimálbér kétszerese után. Ez így nem tartható, mert a cég vagyona -bevétel híján-, csak pár hónapig nyújtana fedezetet, és egyébként sem értem, miért kell nekem járulékot fizetni akkor, ha semmilyen formában nem működik a cég, munkát nem végzek benne, jövedelmet nem veszek ki, személyes közreműködés sincs?
  Olvastam a neten, miszerint a TSZ rendelkezhet úgy, hogy nincs a beltagnak személyes közreműködése, csak képviseletet lát el. Ezt pedig tehetné ingyenesen is.
  Az a kérdésem, hogy ez a megoldás járható-e, vagy bármi más módon el lehet-e kerülni a járulékfizetést egy nem működő cégben?
  Köszönöm vákaszát előre is!

  • PapAgi

   Kedves Tom!

   Ha a Bt. beltagjának van máshol heti 36 órát meghaladó munkaviszonya, akkor csak a ténylegesen felvett jövedelem után kell járulékot fizetni.

   Ha neked van ilyen jogviszonyod, akkor a nem működő Bt-ben nem kell járulékot fizetni. Ha nincs, akkor a járulékelkerülésre megoldás lehet, hogy létesítesz ilyet. Vagy arra az időre, amíg a Bt. nem működik egy olyan megbízható rokont, családtagot, barátot kell megtenni beltagnak, akinek van ilyen heti 36 órát meghaladó munkaviszonya.

   Ezzel a heti 36 órát meghaladó munkaviszonnyal ebből a szempontból egyenértékű a nyugdíjas, nappali tagozatos diák, olyan vállalkozó, aki valahol máshol megfizeti a kötelező járulék minimumot.

   Üdv,
   Pap Ágnes
   adótanácsadó

 2. Tom

  Kedves Ági,

  Köszönöm a válaszodat!
  Még egy apróságot kérdeznék, ehhez kapcsolódóan ha megengeded.
  Az általad írt szabályozás csak 2012. 01. 01.-től van érvényben, vagy már ezt megelőzően sem lehetett társas vállalkozásban arra hivatkozva mentesülni a járulékfizetés alól, hogy az ügyvezető (vagy képviselő, vagy bárminek is nevezzük), semmilyen munkát nem végzett a nem működő cégben?

  Köszönettel
  Tom

  • PapAgi

   Kedves Tom!

   Igen, a Bt-nél a beltag korábban is személyesen közreműködőnek számított, függetlenül attól, hogy a cég érdemben nem működött.

   Üdv,

   Pap Ágnes
   adótanácsadó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük