Menü Bezárás

jogos a SZJA követelés?

Kedves Ági!

A következőben kérem tanácsát.

2007. decemberében lakóingatlanomra adásvételi szerződést kötöttem tulajdonjogom fenntartásával (tulajdonjog, vagyonértékű jog átruházása mind a mai napig nem történt meg), mely tény a földhivatali tulajdoni lapon be van jegyezve. Az ügylet azóta függőben maradt, mindössze foglalót és vételár előleget vettem fel.
Érdeklődésemre az akkori APEH munkatársai több alkalommal telefonon úgy tájékoztattak, hogy a teljes vételárat jövedelemként be kell vallanom, és le kell adóznom függetlenül attól hogy azt kifizették-e vagy sem (az 1995. évi 117.tv. 59-es paragrafusra hivatkoztak). A bevallásomat ennek megfelelően 2008-ban benyújtottam, befizetni az adót azonban nem tudtam és nem tudom, mint jeleztem, a vevők nem fizettek, magam pedig munkanélküli vagyok.
Időközben jogi tanácsadáson kaptam olyan tájékoztatást is, amely szerint ez az eljárás nem jogos, javasolták adjak be önellenőrzéssel nullás adóbevallást. Ezt 2011 márciusában megtettem. A NAV az önellenőrzésre nem reagált, folyószámla kivonatot is csak 2012 augusztusában küldött, amelyben változatlanul a teljes vételár adóját követeli, késedelmi pótlékkal együtt.
Jogos-e tehát ez a követelés?
Mi a teendőm a kialakult helyzetben?

köszönettel: O. Nóra

1 Comment

 1. PapAgi

  Kedves Nóra!

  Az SZJA-ban az az alapszabály, hogy azután kell fizetni, ha valaki megkapta a pénzt, előre nem.

  Tehát valószínű, hogy annak idején rossz tanácsot kaptál, és jogos az önellenőrzés.

  Hogy az Apeh miért nem dolgozta fel az önellenőrzésedet, nem tudom.

  Biztosan megkapták? Megvan a tértivevényed?

  Én mindenképpen felvenném velük a kapcsolatot. Levél a helyzetről, kérni a rendezést vagy bemenni személyesen az ügyfélszolgálatra.
  Azaz folyamatosan ütni a vasat, és hogy rendeződjön a dolog.

  Pap Ágnes
  adótanácsadó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük