Menü Bezárás

Jövedelem külföldi fekete munkából

Tisztelt Tanácsadó!

Ügyfelem vásárolna lakást, fiatal, jövedelme csak külföldi fekete munkából származik.A kinti munkáltatója osztrák, nem jelentette be és nem is szándékozik.

Itthon fizeti az egészségbiztosítási járulékot. Hogy tehető láthatóvá magányszemélyként a külföldi kereset.

Elég bevallani a következő évben, vagy van teendő ezzel kapcsolatban. Nem vállalkozó.Mennyi a fizetendő összeg jövedelem 35-40%ék?

Válaszát köszönettel várom.

1 Comment

 1. PapAgi

  Kedves Ilona!

  Nehéz kérdés, mivel a személyi jövedelem adó és Tb törvény nem tartalmaz olyan kategóriát, hogy “külföldi, feketén szerzett bérjövedelem”.

  Így jobb ötletem nem lévén egyéb jövedelemként vallanám be az szja bevallásban és megfizetném utána a 16% szja-t.

  Az aggasztóbb része a dolognak a meg nem fizetett TB, Eho kérdése. Ezt pedig ember legyen a talpán, aki kibogozza. A józan paraszt ész mindenesetre tiltakozik az ellen, hogy egyáltalán ne kelljen fizetni a jövedelem utána semmi járulékot. Úgy tűnik, hogy minimum 27% Eho-t illene befizetni.

  Ha ezt megteszi, valószínűleg nem vét nagyot az ügyfeled, nem is 100%-os a megoldás. Ha ezeket az adóterheket összeadom, akkor olyan szám jöhet ki, ami indokolná, hogy mégis csak váltsa ki az ügyfeled a vállalkozói igazolványt, és egyéni vállalkozóként realizálja ezt a munkajövedelmet teljesen legálisan.

  Üdv,

  Pap Ágnes
  adószakértő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük