Menü Bezárás

Kata-s Bt, nyugdíj, eva

Kedves Ágnes!

Május 1-től szeretnék hivatalosan is szabadúszóként dolgozni. Eddig úgy terveztem, hogy KATA-s egyéni vállalkozó lennék, mert a bevételem átlagosan 350 e Ft körül alakul, kényelmesen belefér az évi 6 milliós keretbe, és a havi fix 50+az iparűzési adó se tűnik vészesnek.

A helyzet viszont a következő. Apukám EVA-s egyéni vállalkozó 1989 óta (emiatt egy sor kedvezmény illeti, amiért nem váltott KATA-ra), idén szeptemberben vonul nyugdíjba. Eddig ő számlázott nekem, mert volt főállásom, ez változna most, a vállalkozás lesz az egyetlen tevékenységem. A tevékenységi köreink gyakorlatilag ugyanazok.

Ő vetette fel, hogy éppen ezért csináljunk inkább egy társas vállalkozást, egy BT-t. Átolvastam, ez mit is jelent, és ezek szerint (http://www.cegalapitas.net/bt-alapitas.html) valami olyasmit, hogy ő is KATA-s lenne, én is, csak én hozzá bejelentve munkavállalóként. Jól értem ezt? Vagyis ő is 50-en et fizetne maga után, én is? Van még más fizetési kötelezettség? Ő egyébként nem keres annyit mint én, 150 e körül alakul a havi nettó bevétele.

Nem tudom, jó ötlet-e EVA-ról KATA-ra váltani a nyugdíj előtti félévben, mert ha jól tudom, a nyugdíjat a bevételek utáni adózásból számolják, vagyis nyilván KATA után kevesebb van, ami kevesebb nyugdíjat is jelent.

Kérdésem tehát: mi számunkra a leginkább kedvezőbb konstrukció ebben a speciális helyzetben? Legyek én KATA-s, ő maradjon EVA-s (legfeljebb szeptembertől kevesebb járulékot fizet nyugdíjasként), vagy csináljunk együtt egy BT-t?

Üdvözlettel:
Eszter

2 Comments

 1. PapAgi

  Kedves Kérdező!

  Szerintem nincs értelme KATA-s Bt-t alapítaniuk. Ha pl mind a ketten KATA-s egyéni vállalkozók lesznek, akkor kb. ugyanannyi a fizetni való adó és egyéb terhek, de fejenként 6-6 milliót számlázhatnak ki alanyi mentesen, KATA-san. A közös BT-ben meg közösen számlázható alanyi mentesen, KATA-val fedezve. Ezenkívül van egy csomó adózási bizonytalanság is a KATA-s Bt. körül, így nem ajánlom.

  Az EVA kedvezmények alatt nem tudom, mit értesz, én nem ismerek ilyet, hogy valakinek azért járna, mert már régóta egyéni vállalkozó, persze nem mondom, hogy nincs ilyen.

  A nyugdíj összege a KATA-nál nem a bevételek alapján számolódik, hanem a befizetett normál vagy emelt összegű KATA-ból származtatják.

  Az evás egyéni vállalkozó édesapád, gondolom, hogy minimum járulékot fizette maga után, így a nyugdíjába is csak ennyi lesz figyelembe véve. A havi 50 e Ft KATA-t tényleg a minimálbérnél kisebb mértékben, 81.300 Ft-ú keresetként veszik figyelembe juttatások számításánál. De lehet választani emelt összegű, havi 75 eFt KATA fizetését is választani, ami juttatások számításánál 136.250 Ft-nak felel meg. Így az emelt összegű KATA választása mellett nem lesz nagyságrendi különbség a nyugdíjnál.

  Az is lehet, hogy Te leszel csak a KATA-s vállalkozó, és kiszámlázod az édesapád tevékenységét, akit egy jelképes megbízási díjért foglalkoztatsz.

  Nekem ennyi infóból az tűnik a legjobb megoldásnak, ha külön-külön mindketten KATA-s egyéni vállalkozó lesztek.

  Vagy később az is lehet, hogy Te leszel csak a KATA-s vállalkozó, és kiszámlázod a már nyugdíjas édesapád tevékenységét, akit egy jelképes megbízási díjért foglalkoztatsz, ha a kettőtök bevétele együtt nem éri el a 6 millió Ft-ot.

  Pap Ágnes
  adótanácsadó

  • Eszter

   Köszönöm szépen a választ, értem. Most buzgón keresem, hol van több infó erről a megbízási szerződésről (amit apu adhat ki nekem jelképes megbízási díjért), mert egy tevékenységemet épp nem tudom apu neve alatt kiszámlázni, de sehol nem találok infót ezzel kapcsolatban, hogy ez után neki kell-e plusz adót fizetnie az alapokon kívül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük