Menü Bezárás

Kata-s számlázás külföldi cégnek

Kedves Ágnes,

Főállású munkaviszony mellett (40 óra) Katás egyéni vállalkozást végeznék mellékfoglalkozásként, heti 40 órában távmunkában itthonról egy londoni székhelyű cégnek (bevétel nem érné el a 8mHUF-ot). A 25.000Ft havi adóbefizetésen felül milyen egyéb fizetési és adóbevallási kötelezettségeim lennének, tekintve, hogy a partner külföldi cég?

Köszönöm.

Kedves Eszter!

Amiatt, hogy a cég külföldi, aki számára a feladatokat fogod végezni esetedben nincs külön adminisztrációs kötelezettség,ugyanazok a szabályok vonatkoznak rád, mint a “belföldi” KATA-sokra.

Évente egyszer kell beadni a KATA bevallást. Illetve ha nem választod a helyi iparűzési adóra is a KATA-t, akkor évente egyszer helyi iparűzési adó bevallást kell tenni.

Fontos, hogy helyi iparűzési adóra külön kell bejelentkezni a KATA alá, ez nem automatikus, ha NAV-nál ezt választottad, akkor ez is úgy fog működni. Ebbe már sokan beleszaladtak.

A helyi iparűzési adó ha ott is választod a KATA-t, akkor az évi 50.000 Ft, egyébként főszabály szerinte az anyagköltségekkel(ilyen neked nem nagyon lesz) csökkentett árbevételed 2%-a. Az egyes önkormányzatok ettől eltérhetnek, kedvezményeket is adhatnak.

Kiegészítés:

Amire mégis figyelni kell a külföldi cégnek történő számlázás miatt az az, hogy a nyújtott szolgáltatás jellege alapján hol keletkezik áfa fizetési kötelezettség. A szolgáltatás igénye vevő londoni cég áfa alany-e, van-e közösségi adószáma. Ha igen, akkor neked is kell igényelned közösségi adószámot és olyan számlát kell kiállítanod, amin szintén 0 százalék az áfa, valamint tartalmazza azt a kitételt, hogy a vevő az áfa fizetésére kötelezett. Ha ilyen számlát állítasz ki, akkor arról rendkívüli áfabevallást és összesítő nyilatkozatot kell adni. Ez utóbbihoz szerintem már célszerű igénybe venni könyvelő segítségét.

Pap Ágnes
adótanácsadó

1 Comment

  1. Urbán Sándorné

    Érdeklődnék, ha forditott saját számát állit ki részemre au MLM cég, akkor fizetni is kell Áfát? Én alanyi mentes katás vagyok. számlán a HÉA /56cikkre hivatkozik. Előre is köszönettel Urbánne

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük