Menü Bezárás

Kereskedelmi vállalkozás indítása-EU import áfa

Ágnes 2012-05-23 at 09:32 Edit #

Kedves Ágnes!
Kereskedelmi vállalkozást szeretnék indítani, de jelenleg gyed-en vagyok, szeretnénk majd kistesót is – de természetesen a tgyástól, gyedtől nem elesni. Milyen konstrukcióban célszerű így vállalkoznom?
Továbbá sehol nem találtam információt arról, hogy ha EU-ból importálok terméket, akkor hogy alakul az adózás? A magyar ÁFA megfizetése világos, hiszen Mo.-n kerül értékesítésre de a származási ország ÁFÁ-ját is fizetnem kell? Segítségét előre is köszönöm!

7 Comments

 1. PapAgi

  Kedves Ági!

  Vállalkozás indításáról

  A vállalkozás indíthatsz mint kft, bt, vagy egyéni vállalkozó. De ennyi információból még nem tudok neked tanácsot adni. Igazából a tevékenység szempontjából majdnem mindegy.

  Szerintem kezd el végiggondolni, hogy mit, honnan szerzel be, mi lesz az ügymenet, a marketing stb. Aztán ha már mindent kigondoltál, elterveztél, akkor utolsó lépés legyen hozzá a vállalkozási forma kiválasztása.

  Pl. már most elkezdhetsz blogolni a témával kapcsolatban, hogy jól előkészítsd a későbbi vállalkozás indítását.

  EU áfa

  Az EU-ból beszerzett termék után 27% áfát kell fizetned a NAV-nak, amit általában egyből le is vonhatsz.

  Ezt úgy kell elképzelni, hogy ha Magyarországon veszel vmit 100+áfáért, akkor az eladónak kifizetsz 127 Ft-ot (100 beszerzési ár+27 áfa), majd később levonod a 27 áfát.

  EU-snál ez úgy zajlik, hogy az eladónak csak a 100-at fizeted meg, a 27 áfat a NAV kapja, amit ugyanúgy le is vonhatsz.

  Üdv,

  Pap Ágnes
  adótanácsadó

  • Zsolt

   Kedves Ági!
   Azt hiszem ez így nem helyes válasz…a 100 forintos példa úgy gondolom nem fedi a valóságot. Ha én veszek valamit 100 frintért annak a 27%-a valóban 27 forint és ezt levonhatom, de mivel hasznot is szeretnék produkálni nem annyiért fogom eladni és nekem az áfa kötelezettségem az eladási árra vonatkozik ami 100%-os haszonkulcsnál már 200 forint azaz 54 forint lesz az áfám. Jól gondolom?

   • PapAgi

    Kedves Zsolt!

    A cikk csak a beszerzéssel kapcsolatos áfa fizetési kötelezettségekkel foglalkozik.
    Amit te említesz az már az értékesítés után fizetendő áfa, az egy külön téma. De igen nettó 200 Ft eladási ár után 54 Ft lesz a fizetendő áfa.

 2. Hanga

  Én is hasonlóban gondolkozom. De én az USA-ból ( Kanada)szeretnék importálni. Ott milyen áfával kell számolnom?
  Köszönöm

  • PapAgi

   Kedves Hanga!

   Az áfa technikai elszámolása USA importnál is hasonló elven működik, mint az EU-nál. Az áfát ekkor a vámhivatal veti ki, mikor beérkezik az áru, de az így megfizetett áfa le is vonható.

   Üdv,

   Pap Ágnes
   adótanácsadó

 3. Anett

  Kedves Agi!

  Eu bol importalt termekere kell kulon magyarorszagi engedely,le kell forditani az osszetevoket ha nagy kereskedelemrol van szo tehat nem a vegso fogyasztohoz kerul?
  koszinettel
  anett

 4. Rodermanné Zsuzsa

  Kedves Ágnes!

  Kereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozást szeretnék a jövőben alapítani, mely készségfejlesztő gyermekjátékok értékesítésével foglalkozik.
  Erre irányul két kérdésköröm:
  1. Jelenleg GYED-en vagyok. Ha céget alapítok, ott milyen tisztséget làthatok el, hogy a jelenlegi ellátásom, valamint főállásom megmaradjon?
  2. Az USA-ból tervezem az értékesíteni kívánt termék beszerzését. Ilyenkor az importáfa, valamint a vám miatt kb mennyivel nő meg egy termék beszerzési költsége? Az importáfa később ugyanúgy levonható, igaz?
  Válaszodat várva, köszönettel és tisztelettel
  Rodermanné Zsuzsa

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük