Menü Bezárás

Kézműves termékek árusításának adózása

Szeretnék kézzel készített karkötők árusításával foglalkozni, akár Meskán, vásárokon, facebookon hirdetni, de még csak nagyon az elején tartok, nem tudom lenne-e rá igény valójában.
Azonban ha jól tudom minden nyilvános megjelenés esetén kell tudnom számlát adnom. Szeretnék tájékoztatást kérni, hogyan lehet legálisan neki kezdeni? Diák vagyok még (24 éves, második diploma) és csak diákmunkám volt talán 2 hónapig.
Fogalmam sincs, számíthatok-e bevételre, mekkorára stb…
Hogyan érdemes neki kezdeni, mi a hivatalos módja ennek?

14 Comments

 1. PapAgi

  Kedves Kérdező!

  Már készítettem erről a témáról egy alapos leírást, ahogy érdemes csinálni a kézműves termékek értékesítését. A cikkben az “ingó értékesítés” kifjezést fogod találni, de ez egy az egyben átfrdítható a saját készítésű karkötőkre:
  http://adoreceptek.hu/egyeb/foallas-mellett-kiegeszito-jovedelem-internetes-kereskedelembol#comments

  Illetve itt találsz még két másik cikket, ami a témáról szól:
  http://www.adoklub.eu/ado-klub/adoklub-mindenkinek/ado-2012/ingo-ertekesites-2012/
  http://www.adooldal.hu/hirlevel/Vaterazas-adozasa/

  Üdv,

  Pap Ágnes
  adószakértő

 2. Dóri

  Kedves Ági,

  Kürtőskalácsot szeretnénk sütni a párommal külföldön (utánfutóról). Ha mint egyéni vállalkozónk indítanánk el, adózhatunk-e a kalács után mint “kézműves termék”? Ha igen, pluszban kell ehhez még valamilyen végzettség? Segítséged előre is köszönjük

 3. Sun May

  Kérdésem a következő lenne…..én is bizsukat, ásványékszereket árulnék, saját készítésüt, de egyenlőre nem állandó tevékenységként, hanem egyetlen egy nap, vásáron……munkanélküli vagyok , semmi segélyt, és egyebet nem kapok, család tart el, tehát nem melléktevékenység lenne, és a minimálbért sem fogom elérni azon az egy nap……akkor is kell valamilyen hivatalos papírt, adószámot kiváltani, vagy nem büntetnekmeg ? sos választ kéresk szépen, mert ha nem lehet, akkor le kell mondanom az 1 nap vásárt is ! Sun

  • Jolimama

   Üdvözlöm Kedves!
   Nekem is hasonló problémám van. 58 éves vagyok, a családom tart el, mert nincs munkám. Szappanokat készítek a családom számára, de annyiit nem használunk el, így felhalmozódott egy pár darab, melyeket el szeretnék adni. A NAV-nál be kell-e jelentkeznem, ha igen, akkor milyen formában, és milyen fizetési kötelezettségek lennének? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!

 4. Kiru

  Üdv! Mindezek szép és jó dolgok …
  Pl. én jelenleg úgy vagyok, hogy nincs munkám (huszonéves fiatal vagyok.) Elég sok mindenhez értek; szépen, precízen dolgozok (sokan azt hiszik boltba vettem…) :
  rajzolok (porték, csendélet, épületek stb.), festek, szobrászat, dísztárgyak több féle anyagból, asztalos dolgokhoz is értek, varrás (ruhatervező szakon tanultam, szóval alap)- táskák, ruhák stb. ; ékszerek és még sorolhatnám mi mindent tudok csinálni (még rendes hajcsatot is legyártok, ha valaki egyedit akar).
  A baj csak az, hogy ha nincs munka nincs pénz, s ha nincs akkor levegőből nem tudom megvalósítani…
  Nekem ajándékbolt az elképzelésem, mivel elég sok mindenhez értek; a kérdés csak az mikor kapok állást.
  Szépen lassan összehozom.
  Az agyam gondolatokkal teli; fejemben van : “mit hogyan tegyek”. Minden részlet a fejemben, de mind hiába, ha nem tudok elindulni… fiataloknak meg nem is segít az ország, de hitelbe bele akarják húzni az embert. ><
  Egyik kiemelt termékem a BJD lenne, jóval olcsobban magyaroknak. Mivel itteni fizetés a megélhetéshez se elég… a külföldiek meg megtehetik lazán, hogy megveszik a 100-300 ezer Ft-os babákat… Magyarországon csak az elkényeztetett, nyomi rétegnek vannak ilyeneik, az átlag meg csak álmodozik "lesz-e valaha ilyenem".

 5. Németh Józsefné

  Tisztelt Hölgyem/Uram !
  Szeretnék saját készítésű ásványékszereket árusítani,hogy tudok hozzákezdeni ? Mit tegyek és hogy kezdjek hozzá ?Szép napot ! Tisztelettel : Piroska

 6. Táncos Dénes

  Kedves Pap Ági! Most jövök a Nav-tól. Arról tájékoztattak, hogy az”ingó értékesítő” és az “őstermelő” valóban nem adózik 600 ezer Ft-ig. Míg a “kézműves termék árusító”-nal már 10ezer forint bevétel fölött 16% szja., 27% eho fizetendő. Jól tudják? Kérlek válaszolj érdemben. Üdvözlettel: Táncos Dénes

 7. Zvelihár Beatrix

  Kedves Ági!
  Rokkantnyugdíjasként, gyermekeknek készítek falvédőket, ágytakarókat. A bevételem esetleges, a Meskás megrendeléseim alapján. Hogyan tehetném legálissá boltok felé, mi a “leggazdaságosabb” modja a számlaképessé válásnak?
  Köszönöm a segítségedet! 😀

  • PapAgi

   Mint látod, az első válasz 2013-ban született. Azóta változtak a jogszabályok. A kérdésekre adott válaszokat nem aktualizálom.
   Ha szeretnél aktuális választ kapni, kérlek tedd fel a kérdésedet az erre rendszeresített adatlapon a nyitó oldalon: http://adoreceptek.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük