Menü Bezárás

Kkt tag járulék fizetés betegség alatt

Kedves Ágnes!
Feleségemmel együtt egy KKT személyesen közreműködő tagjai és ügyvezetői is vagyunk.Én kiegészítő tevékenységű tag vagyok, Feleségem fő foglalkozású tag. Az új törvény szerint, már nem kötelező a társaságban közreműködni. Feleségem (betegség miatt) 2018 évtől tagi közreműködését (átmenetileg) nem folytatja, így az esetleges osztalékon kívül másra nem számíthat. Ezzel a biztosított munkaviszonya megszűnik. Az a kérdésem, hogy Feleségem az ügyvezetést megbízásos jogviszonyban (kizárólag biztosítás nélkül) ingyenes formában, vagy a minimálbér 30% alatti megbízási díjjal végezheti-e?
Amennyiben erre nem lenne lehetőség, akkor a társasági szerződésből is törölni kell az ügyvezetést?,-vagy a céges iratokban elég azt megemlíteni, hogy az ügyvezetői tevékenységet átmenetileg nem gyakorolja.
Üdvözlettel: Tibor

1 Comment

 1. PapAgi

  Kedves Kérdező!

  Sajnos nincsenek a kkt-kra vonatkozóan speciális ismereteim, csak a tankönyvekben találkoztam velük.

  Ugyanakkor általánosságban elmondható, hogy a fő foglalkozású kkt tag-ot betegsége, keresőképtelensége esetén ugyanúgy megilleti a táppénz.

  Én azt csinálnám, hogy táppénzre mennék a felesége helyében. Táppénz alatt nincs járulék fizetési kötelezettség utána a kkt-ben. Kell ugyan fizetni 33% táppénz hozzájárulást a kkt-nek, de a többi pénzt meg az állam adja. Tehát összességében pénzügyileg még pluszban lesznek. Nem lesz járulék fizetési kötelezettség a jogviszony miatt, nem kell társasági szerződést módosítani, vagy egyéb módot keresni a járulék fizetés elkerülésére.

  Ha felépül a felesége és újra dolgozni kezd, minden visszaáll a normál kerékvágásba.

  Mielőbbi jobbulást kívánok!

  Pap Ágnes
  adótanácsadó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük