Menü Bezárás

Korábbi évek személyi jövedelem adó bevallásának esedékessége

Tisztelt Adószakértő Nő!

Súlyos fogyatékossági kedvezmény visszamenőleges igénybevétele miatti önellenőrzéssel kapcsolatban kérném szíves segítségét.Súlyos fogyatékosságról kaptam még 2006 évben szakorvosi igazolást, véglegesre kiállítva. Adókedvezményt még soha nem vettem igénybe. Ez évben világosítottak fel arról, hogy az igazolás alapján én azóta minden évben adókedvezményt érvényesíthettem volna, s hogy ezt még pótolhatom, önellenőrzéssel 5 évre visszamenőleg. Közel 15 éve önadózó vagyok, az SZJA bevallások kitöltésében így már van némi tapasztalatom, így abban a reményben, hogy az önellenőrzések kitöltése sem jelent majd nagyobb gondot számomra, neki láttam az önellenőrzések kitöltésének.
A 2011, 2010, 2009, 2008 és 2007 évek önellenőrzését készítettem el, a NAV ÁNYK nyomtatványkitöltő programjával. A 1153, 1053, 0953, 0853 és 0753 nyomtatványokat töltöttem ki. Minden évet az eredeti tartalommal, amivel az SZJA bevallásokat is beadtam az elmúlt években.
Kérdéseim a következők volnának:
2007 évre még adhatok be önellenőrzést, az határidőn belül van még?
A másik kérdésem a nyomtatványokon szereplő “Önellenőrzés esedékességének dátuma” -val kapcsolatos, hogy ide milyen dátumot írjak, egyáltalán kell-e írni dátumot?
Az ÁNYK nyomtatványkitöltő programja csak úgy fogadja el hibátlannak, ha üresen hagyom ezt a mezőt. Bármilyen más, 2012. január 1-e utáni dátumot írok be, akkor hibás a kitöltés, mivel a program ekkor kéri a hibás bevallás vonalkódját.
A 2011 évi bevallásnál már nem szerepel önellenőrzés esedékessége dátum mező, így ennél az egy évnél nincs csak problémám.

Előre is nagyon szépen köszönöm a két kérdésemben adott segítő válaszát!

Tisztelettel:
Cs. Judit

7 Comments

 1. PapAgi

  Kedves Judit!

  2007-re még adhatsz be önellenőrzést.

  Az önellenőrzés esedékessége 2012-től a hiba feltárásának napja. (Korábban a hiba feltárását követő 15 nap volt.)

  Mivel a hibát most tártad fel, most 2012-ben van az esedékessége is. Tehát az úgy rendben van, ha a rubrikába csak 2012-es dátumot tudsz írni, mert azt kell.

  Üdv,

  Pap Ágnes
  adószakértő

 2. Tölösi Erika

  Olvastam az előző problémát, amiből már teljesen meg is kaptam az én kérdésemre a választ. Ugyanebben a cipőben járok, vagyis a súlyos fogyatékosság adókedvezményét előszőr az elmúlt évben 2011-ben vettem igénybe, miközben már évek óta járt volna. Az én kérdésem az igazolással kapcsolatban van. Tavaly kaptam először igazolást a fogyatékosságomról. Minden adat szerepel rajta, ami elő van írva, az, hogy mióta van a betegségem, és hogy végleges. A kérdésem az, hogy mivel a dátum az igazoláson tavalyi, de a végelegesítés rajta van, így is tudom érvényesíteni az előző évekre az adókedvezményt?

  Válaszát előre is köszönöm. Üdv. Erika

  • PapAgi

   Kedves Erika!

   Szerintem a korábbi évekre nem jár neked az adókedvezmény, mert akkor nem rendelkeztél igazolással.
   A helyedben azért kérnék egy Apeh állásfoglalást, hátha ők mást mondanak. Ez nem ördöngösség. Csak egy levelet kell nekik küldened tértivevénnyel, hogy mi pontosan a helyzet. És megkérdezni, hogy szerintük jár vagy nem jár a kedvezmény. Esetleg csatolj hozzá egy fénymásolatot az igazolásról. Válaszolni fognak, de biztos eltart nekik min. 1-2 hónapig.

   Üdv,

   Pap Ágnes
   adótanácsadó

 3. Huszáené Ligeti Éva

  Tisztelt Hölgyem!
  Azt szeretném kérdezni a fenti témával kapcsolatban,hogy ha több évre visszamenőleg kitöltöm az önellenőrzőt adóbevallásomat akkor egy borítékban egyszerre feladhatom a NAV számára vagy egyesével kell postáznom? Válaszát előre is köszönettel: Hné

 4. Lehoczkiné

  Azt szdretném kérdezni hogy 12 évre visszamenőleg kell adóbevallást beadnom mert most derūlt ki hogy még él a vállalkozásom kõnyvelő irodára nincs pénzem hol tudnék segitsėget kérni tisztelettel lehoczkiné

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük