Menü Bezárás

Külföldi cégek áfa fizetési kötelezettsége magyarországi kiállítási stand bérleti dij után

Tisztelt Tanácsadó!
Egy Egyesület (áfa köteles) nevében írok Önöknek, mert több könyvelő, könyvszakértő sem tudta számunkra egyértelműen értelmezni az alábbi helyzetet és a hozzá tartozó EU-s és magyar jogszabályokat:
Egyesületünk szakmai kiállítást rendez, melyre több olyan külföldi kiállító bérel stand helyet, akik más uniós országból jönnek, gazdasági tevékenységet végeznek és rendelkeznek közösségi adószámmal. Sokan közülük rendszeres kiállítók Európa számos országában és sérelmezték, hogy itt Magyarországon miért akarunk nekik felszámitani a stand bérlemény után ÁFÁ-t, amikor ők egységes uniós jogszabályok alapján jogosultak a nettó számlára. Utána néztünk és valóban Európa szinte valamennyi országában a társszervezetek az ugyanilyen rendezvények alkalmából bérbeadott standhely bérleti dij után tagállambeli cégnek nem számítanak fel ÁFÁ-t. Kérdésünkre, hogy ezt milyen jogszabályok alapján teszik, megadták a 282/2011 EC (nálunk EK) jogszabályt, mely alapján 2011. július 1-től a kiállítási célra bérbeadott terület bérleti dijára uniós tagországbeli cégek (ha az egyébként mindenben megfelel az előírásoknak) a telephelyük szerinti országban kell, hogy az ÁFÁ-t megfizessék.

Ehhez mi megtaláltuk az alábbi végrehajtásról szóló rendeletet: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:077:0001:0022:HU:PDF
és magát az uniós alaprendeletet a 14-15. oldalon: http://www.nav.gov.hu/data/cms220243/29._fuzet___Az_altalanos_szabalyok_szerint_adozok__2012.pdf

de senki nem tudja értelmezni, hogy mit jelent pontosan a “belépést biztosítják” kifejezés, pedig úgy tünik, hogy ezen múlik minden. Ez magát a belépőjegy fogalmát jelenti, ami természetesen itt áfa köteles, vagy az olyan rendezvényt, amire belépő jegyet szednek, netán magának a kiállítónak a belépését a kiállításra?

Nagyon szeretnénk egy egyértelmű magyarázatot erre az értelmezhetetlen káoszra, vagyis, hogy a bérelt terület után a küldöldieknek kell-e itt Magyarországon áfá-t fizetni, vagy azt a saját országában teheti meg.
Előre is köszönöm segítségét
Üdvözlettel
Molnár Ildikó

1 Comment

 1. PapAgi

  Kedves Ildikó!

  Sajnos az áfa tv 42 §-a nem egyértelmű, így az én értelmezésem is csak egy vélemény lenne a többi mellett.

  2 dolgot tennék a helyedben:

  1.) Mindenképpen beadnék a Nav-nak állásfoglalási kérelmet, hogy szerintük áfás számlát kell-e kiállítanotok vagy sem. 1-2 hónapon belül szoktak válaszolni, és akkor lesz egy pecsétes papírotok a válasszal, amire később hivatkozhattok, hogy jóhiszeműen jártatok el.

  2.) Keresnék valamilyen kapcsolatot nagy rendezvényszervezőknél és megkérdezném, hogy ezt ők hogyan csinálják és miért. Ők már biztos kijárták hogy kell ezt csinálni. Az emberek általában segítőkészek, szerintem egy pár telefonnal ki lehet deríteni, hogy a szakmában mi a gyakorlat.

  Remélem segítettem!

  Üdvözlettel,

  Pap Ágnes
  adótanácsadó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük