Menü Bezárás

külföldi távmunka utáni adózás

Kedves Pap Ágnes!

Szeretnék magánszemélyként távmunkával egy kis pénzt keresni. Olyan oldalakon találtam szimpatikus munkákat, mint pl. a www.elance.com, ahol egy-egy kisebb projektet lehet elvállalni meghatározott összegért. Ilyen módon mindig más cég lenne a munkáltatóm, különböző országokból, akik az elance honlapján keresztül fizetnek, majd az ottani profilomról én utalnám a magyarországi számlámra a megkeresett pénzt. Arra a kérdésemre sajnos sehol nem tudtam kimerítő választ találni, hogy ha ilyen módon jutnék jövedelemhez, az után hogyan kellene adóznom? Mikor, hova, és hogyan kell befizetnem az adó összegét? Tudna segíteni ebben a kérdésben?
Előre is köszönöm!

3 Comments

 1. PapAgi

  Kedves Zita!

  Fizetendő adó mértéke:

  A külföldi távmunka után 16% szja-t kell fizetned. Ha biztosítottnak minősülsz, akkor ún. egyéni járulékot is fizetned kell még fizetned. ennek mértéke 17%.

  Azt, hogy biztosított leszel-e a munkavégzés körülményei, időtartama határozza majd meg.

  Külföldi munkáltató/foglalkoztató esetén neked kell megfizetned a kifizetőt terhelő adókat is. Ez várhatóan 27% eho vagy 27% szociális hozzájárulási adó. Ez is attól függ, hogy biztosított leszel-e.

  Annak külön utána kellene járnom, hogy ezt technikailag hogyan tudod kivitelezni, milyen bevallásokat milyen határidőre kell benyújtanod a NAV-nak, és az adót megfizetned. Ezt külön díjazásért tudom vállalni. Kérlek, jelezd, ha ez érdekes.

  Opció lehet még, hogy nem magánszemélyként, hanem pl egyéni vállalkozóként végzed ezt a tevékenységet.

  Üdv,

  Pap Ágnes
  adószakértő

 2. Kornélia

  Kedves Pap Ágnes,

  Az előző levéliróhoz hasonló szituációban lennék én is a jövőben. Jelenleg Amerikában dolgozom egy amerikai cégnél, de ha minden jól megy, akkor a férjem Magyarországon fog munkát kapni, és természetesen én is vele mennék. Az én munkáltatóm nem bánja, ha Mo-ról dolgozom távmunkában. Két kérdésem lenne ezzel kapcsolatban:
  – kell-e adót fizetnem Magyarországon vagy csak Amerikában?
  – be kell a cégnek jelentkeznie Magyarországon vagy kell-e nekik bármit is csinálni, hogy én legálisan dolgozhassak?
  A segitségét előre is köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük