Menü Bezárás

Lakóingatlan céges megvásárlása után fizetendő ÁFA kérdése

Tényállás:

Társaságom (Kft.) egy lakóingatlant (lakás megnevezés szerepel a tulajdoni lapon) szeretne vásárolni.

A megvásárolni kívánt lakóingatlan (társasházi lakás) 2009. novemberében kapott jogerős használatba vételi engedélyt. Azonban az akkori beruházó (építő) finanszírozási problémák miatt 2011. márciusában eladta az általa még el nem adott, de már elkészült lakásokat a Projekt 17. Kft.-nek (a finanszírozó OTP egy ingatlanforgalmazó cége).

Tehát a fenti lakóingatlan eladója most a Projekt 17 Kft. lenne. Ők a következőket állítják:

1.) Adásvételi szerződésben az ÁFA fizetésére vonatkozó részt:
“Eladó és Vevő mindketten kijelentik, hogy az ÁFA tekintetében belföldön nyilvántartásba vett adóalanyok. Az Eladó tájékoztatja a Vevőt, hogy a 2007. évi CXXVII. tv. 88.§ alapján az illetékes adóhatóságnak tett bejelentése szerint a jelen szerződésben foglalt ingatlanértékesítés ÁFA kötelesnek minősül.
Szerződő felek egyetértve megállapítják, hogy a vételárat a jelenleg hatályos ÁFA jogszabály szerint 27 % Áfa terheli, amelyet a 2007. évi CXXVII. tv. 142.§ (1) bek. e.) pontja alapján a Vevő köteles megfizetni.”

2.) Forított ÁFA-val állítják ki a számlát, azaz bruttó 18 M Ft eladási árú ingatlan számláján 14.173.228,- Forint nettó összeg szerepel majd. Ők ezt az összeget kérik a Társaságomtól megfizetni. Az adásvételi szerződésben az szerepel, hogy az ÁFA befizetése a NAV felé a vevő cég kötelezettsége.

Kérdéseim:

1.) Kinek kell megfizetni az ÁFA-t ? A fordított ÁFA miatt a Cégemnek ?

2.) Ha Társaságom (Kft.) egyébként ÁFA visszaigénylő, akkor vissza tudja majd igényelni a befizetésre kerülő ÁFA-t ? Vagy be sem kell azt fizetnie?

3.) Vagy lakóingatlan céges vásárlása után az ÁFA tv. 124.§ 1.bek. (h) alapján nem vonható le az ÁFA ? Ahhoz, hogy ez levonható legyen, a tulajdoni lapon iroda megnevezés kell, hogy legyen?

4.) Ha a lakóingatlant tárgyi eszközként aktiváljuk, akkor az ÁFA tv. 135.§ 1.(b) alapján 240 hónapig lehet gyakorolni az adólevonási jogot ? ( azaz ÁFA mentes vagy ez mit jelent ?)

2 Comments

 1. PapAgi

  Kedves Kérdező!

  1.) A vevő cég fizeti meg az áfát, azaz, Te.

  2.) Az áfa akkor igényelhető vissza, ha az ingatlan értékesítésével vagy bérbeadásával kapcsolatban a cég áfázást választott. Ezt a lehetőséget külön kell választani az alapból áfás cégeknek is, ha szeretnék.

  3.) Ezt kapásból nem tudom, de emlékeim szerint itt nincs jelentősége az ingatlan minőségének. (lakás/iroda)
  Tisztelet díjért szívesen utánanézek.

  4.)Ez a szabály azt jelenti, hogy ha levonjátok az áfát, akkor 20 éven keresztül folyamatosan figyelni kell, hogy áfás vagy nem áfás tevékenységhez használjátok az ingatlant. Ha nem áfáshoz, akkor a visszakapott áfát arányosan vissza kell fizetni a NAV-nak.

  Pap Ágnes
  adótanácsadó

 2. Balogh László

  Cégünk megszeretne vásárolni egy GKSZ – 3 besorolású ipari kereskedelmi Önkormányzat tulajdonú ingatlant.
  Kérdésünk,hogy Áfa köteles az ingatlan,vagy nem?
  Sajnos bárhol érdeklődtem eltérő válaszokat kaptam.
  az Önkormányzat állásfoglalása az ügyben, szerintük igen,de nem biztosak benne.
  Nem tudjuk hol érdeklődjünk már, mert a Nav telefonos megkeresésünkre nem adott egyértelmű választ.

  Tisztelettel:Balogh László

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük