Menü Bezárás

Mérleg korrekciók Széchényi-kártya igényléshez

2 fős Bt-nk – amelyben alkalmazott vagyok – Széchenyi kártyát szeretne igényelni 2-3 mFt-ot. A Bank a bemutatott 2012.évi zárómérleg “Követelések” (Mérleg – Eszközök-11.sor) rovatában szereplő 3.4 mFt-ot magasnak tartja. Ezen összegből 2,7 mFt a részemre, 2012.évben, kamatra adott tagi kölcsön. Sajnos a könyvelőnkkel együtt tanácstalanok vagyunk, hogyan csökkentsük az összeget. (Én bérleti díjra gondoltam?), persze 2012.évre. A Mérleg csak piszkozatban van készen.
Várjuk szíves válaszodat, ami elég sürgős lenne a Kártya keret miatt. Kérjük továbbá az utalandó díj közlését is.

Köszönettel: Mária

1 Comment

 1. PapAgi

  Kedves Mária!

  A követelést többféle képen is lehet csökkenteni

  1.) Visszafizeted a 2,7 M Ft-ot a cégnek (vagy annyit, amennyivel szeretnéd a követelés összegét csökkenteni), így csökken a követelés. A mérleg forduló nap után, újra kölcsönadhatja neked a cég a pénzt. De abban a pillanatban, amikor a mérleg készül, nincs követelésed.

  2.) Valamilyen más, ktg./ráfordítás jellegű jogcímet találni a mostani kölcsönnek.

  -Pl. ilyen akár lehet a bérleti díj is, ha nálatok ennek van realitása. Ne felejtsd el, hogy ebben az esetben a bérbeadó magánszemélynek adófizetési kötelezettsége keletkezik.

  -Ha cég nyereséges, akkor vehetsz fel osztalékot. Ennek megint vannak adóvonzatai, de a követeléseddel össze lehet vezetni.

  Pap Ágnes
  adótanácsadó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük