Menü Bezárás

MLM adózás

Az MLM hálózatépítésből és termékforgalmazásból származó jövedelmek adókötelesek, így adót kell fizetnünk utána.

2018-ban a Nav kiemelt támogatást jelentett be és tájékoztatót adott ki az MLM adózással kapcsolatban.

Sajnos nem sokra megyünk a tájékoztatóval, mert az csak annyit ír, hogy ha önálló tevékenységből származott az MLM-es jövedelem, akkor így kell bevallani. Ha egyéb jövedelemből származott, akkor meg egyéb jövedelemként kell bevallani, ha vállalkozói jövedelem, akkor meg úgy és így tovább…

Tehát annyit mondd csak ki érdemben ez a tájékoztató, hogy adózni márpedig kell. De abban nem ad iránymutatást, hogy az egyes jövedelmek milyen típusúaknak számítanak, pedig ez lenne a lényeg. Ezt határozza csak meg maga az adózó, ha már megvan, akkor a NAV tájékoztató megmondja, hogy melyik nyomtatvány melyik rubrikájába kell beírni.

Mint szakmabeli, persze értem, hogy miért lett ilyen kis ösztövér az útmutató, hiszen nehéz általánosan okosat mondani és lefedni ezt a hatalmas területet. Minden egyes MLM cég működés, kifizetés és elszámolás rendszere más és más. Más és más a tevékenység is, ami szintén módosíthat az adójogi megítélésen. Vagyis egyedileg kell minősíteni az egyes MLM cégeket, hogy az onnan származó jövedelmek hogyan adóznak.

Általánosságban elmondható, hogy a hálózatépítés üzletszerű tevékenység, amit azért kezednek el az emberek, hogy pénzt keressenek vele. Tehát valamilyen vállalkozási formában kell végezni: egyéni vállalkozó, bt, kft.

MLM jutalék kifizetés adózása

Vállalkozóként építünk hálózatot

Ha valaki vállalkozó, az általa elért jutalékról számlát állít ki, amit kifizet számára az MLM cég.

Ha magyar MLM cégnek dolgozunk, ő 100% hogy kéri, hogy adjunk neki számlát, hiszen számla nélkül nem teljesíthet kifizetéseket.

Ha külföldi MLM cég nem kér tőlünk számlát és úgy fizet nekünk, szerintem az a legjobb megoldás, ha mégis állítunk ki számlát, hogy lepapírozzuk a beérkező pénzeket.

Adózás, ha magánszemélyként építünk hálózatot

Minden olyan megoldás, ahol vállalkozás nélkül, csak magánszemélyként adózunk le MLM-es jövedelmet sántikál és vitatható. Adós szaknyelven élve magas az adókockázata, hogy egy ellenőrzés során átminősítik vállalkozói jövedelemmé.

Ha magyar MLM hálózatnak dolgozunk és az anyacég ezt a lehetőséget engedi gyanakodjunk.

Csak akkor lehetne szabályos a vállalkozás nélkül, magánszemélyként végzett tevékenységünk, ha az anyacég a munkabérhez hasonlóan bérszámfejti a jövedelmünket, járulékokat, szja-t von le belőle, és ő maga is megfizeti a kifizetői járulékokat. Na ezt az adminisztrációs macerát és költséget nagyon ritkán vállalja be az anyacég.

Ha a jövedelem külföldi MLM cégtől jön hébe-hóba és nem nagy összegről van szó, esetleg megkockáztathatjuk, hogy magánszemélyként adózunk csak.

Bevalljuk és megfizetjük a 15% személyi jövedelemadót és a 19,5%-os szociális hozzájárulást az éves SZJA bevallásunkban. De a szabályos itt is a vállalkozás lenne.

MLM termék értékesítésből származó jövedelem adózása

Az teljesen rendben van, ha a vásárlód számára a terméket közvetlenül az MLM cég számlázza és te mint az üzletet hozó jutalékot kapsz érte az MLM cégtől. A jutalékod adózására a fentiek vonatkoznak.

Adózási szempontból viszont problémás, hogy ha a vevő tőled veszi meg a terméket teljes áron, de te egy kedvezményes áron veszed az anyacégtől.

Itt az MLM cég általában számodra állít ki számlát a csökkentett összegről. De a következő lépcsőben sok hálózatépítő semmiféle számlát nem ad, amikor továbbértékesíti a terméket magasabb áron a vevőjének.

Az így elért nyereség a te jövedelmed, ami adóköteles, hiszen kereskedelmi tevékenységet folytatsz, ami szintén megkívánja jogszabály szerint, hogy vállalkozó legyél.

Konklúzió MLM adózással kapcsolatban

Számíts rá, hogy legkésőbb az első MLM jutalékod tényleges kifizetésének időpontjára már vállalkozónak kell lenned.

Ne kezdj el olyan céggel dolgozni, aki azt állítja, hogy magánszemélyként is tudsz nekik dolgozni, nem kell vállalkozónak lenned.

Keress olyan céget, mint például Innofit MLM cég, ahol jutalék és/vagy jogdíj címén kapsz jövedelmet, nem kell ténylegesen a saját nevedre megvásárolni a terméket, amit továbbértékesítesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük