Menü Bezárás

Nevelt/mostoha gyerek öröklése

Tavaly örököltem egy ingatlant a nevelőapám után. Nem vett a nevére, de végrendeletileg rendelkezett, hogy az ő tulajdoni hányadának a fele az enyém legyen, a másik fele pedig a saját gyerekéé. Kell e jövedelemadót vagy bármilyen díjat fizetnem az örökségem után? Ha igen, hogyan kell kiszámoljam az összeget? Az anyai részt ugyanezen ingatlanon már korábban megörököltem, így most a teljes érték 1/4-éről beszélünk. A Nav megküldte a tavalyi év adóbevallás előzetest és ott nem került ez semmilyen formában feltüntetésre. El szeretném kerülni a be nem vallás miatti büntetést. Köszönöm a segítséget!Lezárás

1 Comment

 1. Pap Ágnes

  Kedves Kérdező!

  Az örökség esetén öröklési illetéket kell fizetni, szja-t vagy egyéb adót nem. Ez ingatlan esetében jelenleg 9%.
  Alapesetben a közjegyző miután lefolytatja a hagyatéki eljárásat, a hagyatékátadó végzést megküldi a NAV-nak, ami alapján a NAV bocsát ki fizetési meghagyást az öröklési illetékre. Megírják, hogy hova, mennyi illetéket kell befizetni.

  Volt már hagyatéki eljárás? Mennyi idő telt el azóta? Fizettél öröklési illetéket?

  Ha még nem vetettek ki rád illetéket, akkor az fordulhat elő:

  1. még folyamatban van, és ezután érkezik meg
  2. nem volt hagyatéki eljárás, ez esetben nektek kell bejelenetnii az öröklés tényét (általában szokott lenni hagyatéki eljárás) https://nav.gov.hu/adozas-mindenkinek/orokles/Orokles
  3. van egy olyan illetékmentesség, hogy az örökhagyó mostoha- és nevelt gyermekénél, 20 millió Ft-os összeghatárig illetékmentes az öröklése, és a te helyzeted megfelel ennek a kategóriának. Gondolom ezt a közjegyző jelezheti ebben a hagyatékátadó végzésnek, de nem tudom konkrétan. Ezt tőle kéne megkérdezni.

  Hogy ki számít mostoha és nevelt gyermeknek, annak nem tiszta a jogi definíciója számomra, többféleképpen magyarázák a jogászok:
  https://kocsisszabougyved.hu/koteles-e-oroklesi-illetek-fizetesere-a-nevelt-vagy-a-mostohagyermek/
  https://www.jogado.hu/ki-is-pontosan-a-mostohagyermek-hogyan-alakul-a-vagyonszerzesi-illeteke-orokles-eseten/

  Tehát összefoglalva, 9% öröklési illetéket kell fizetni ingatlan öröklése után, ami alól esetedben 20 millió Ft értékig mentességet kaphatsz, mint mostoha és nevelt gyerek (ha ennek megfelelsz, bármi is ennek a pontos definiciója) örökös.
  Más adófizetési kötelezettség nincs örökléskor. Az illetéket külön kiszabják, nem az SZJA bevallásban kell megfizetni.

  Pap Ágnes
  adótanácsadó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük