Menü Bezárás

Nyeremény utáni adó

Kedves Ágnes!

Nemrég olyan szerencsében volt részem, hogy nyertem egy 65.990 Ft értékű táskát. A nyeremény adózásával kapcsolatban szeretnék érdeklődni, mert számomra “kínai” az, amit a játékszabályban olvastam az adózással kapcsolatban. Idézem:

“A nyertes tudomásul veszi, hogy tekintettel arra, hogy az …cégnév…, mint Szervező külföldi vállalkozás, a nyeremények utáni adófizetési kötelezettség személyesen a nyertest terheli, melynek mértéke a nyeremény szokásos piaci értékének 1,19-szorosára vetített adóalap 16%-a. A nyertes továbbá tudomásul veszi, hogy az adó bevallási és megfizetési kötelezettségének önmaga köteles az általános szabályok szerint eleget tenni. Felhívjuk a figyelmét, hogy jelen tájékoztatás nem minősül adótanácsnak, és javasoljuk, hogy konzultáljon egy adótanácsadóval az önre vonatkozó szabályokkal kapcsolatban.”

A következő adóbevallásnál akkor ezt a nyereményt jelezni kell? És mennyi konkrétan az utána fizetendő adó? Az átvételkor nem kaptam semmi papírt a táska értékéről, de az adataimat – adószámot is elkérték.

Válaszát előre is köszönöm! Üdv.: Zitka

3 Comments

 1. PapAgi

  Kedves Zitka!

  A válaszhoz pontosan tudnom kellene, hogy mik volt pontosan a nyereményjáték körülményei, mert attól függ az adózás.
  Itt van egy nagyon jó, témával foglalkozó cikk.

  Ebből látszik, hogy valamelyik kategóriába be kellene sorolni a Te nyereményedet. Plusz figyelembe venni, hogy ez külföldi cég.

  Ha nem titok, elárulod, hogy pontosan kitől, hogy nyertél? A privát véleményem, hogy nagyon nem szép dolog, hogy az adófizetési kötelezettséget így rátolják a nyertesre! 🙁 Tetszik neked az a táska?

  Üdv,

  Pap Ágnes
  adótanácsadó

  • Zitka

   Kedves Ági!
   Köszönöm a választ és a cikket. Nem lettem nyugodt az olvasottak alapján. Ez a játék szerintem vetélkedőnek minősül, és az én értelmezésem szerint így nagyon sok adót kell fizetni utána. Bár nem tudom, számít-e, hogy külföldi a cég (ECCO).

   “Tehát a természetbeni juttatások után fizetendõ 54 százalékos
   mértékû adót és a 11 százalékos mértékû egészségügyi
   hozzájárulást tárgyjutalom esetén csak a díj 5000 forint
   értéket meghaladó része után kell megfizetni. Kiemelést
   érdemel, hogy az 5000 forint értékhatárig terjedõ adómentesség
   csak tárgyjutalom esetében alkalmazható, szolgáltatás
   formájában adott díj esetén nem4.”

   A táska tetszik, át is vettem már, nem gondoltam, hogy ez ekkora probléma lesz adózás tekintetében.

   Az egyébként nem gond, hogy semmi papírt nem kaptam átvételkor? A szervező cég fogja majd jelenteni a nyeremény “tényét” és annak értékét az APEH felé?

   Köszönöm! Üdv.: Zitka

   • PapAgi

    Kedves Zitka!

    A cikk keletkezése óta már változtak a szabályok, százalékok. A cél az volt, hogy érzékeltessem, milyen sokféleképpen is lehet nyerni adó szempontból.

    A szervező cég biztosan nem jelent le semmit az Apehnak.

    Pont azért adta a külföldi cég a nyereményt, mert a magyar adóhatóság nem tud utána menni és így spórolják meg az adó megfizetését, amit a nyereményt adó cégnek kellett volna megfizetnie.

    Üdv,

    Pap Ágnes
    adótanácsadó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük