Menü Bezárás

Nyugdíj jogosultság számítása

Kedves Ágnes

Az interneten találtam rá a honlapjára és szeretném a segítségét, szakmai tapasztalatát kérni

Rövid történetem.
2010-ben indítottam egy egyéni vállalkozást amiben 3hónapig tevékenykedtem és addig volt bevétele a vállalkozásnak. Ez a vállalkozás egészen 2012-ig működött nem szüntettem meg. Ebben az időszakban lett egy súlyos szembetegségem amit Magyarországon a tb nem ismer el és nem támogat így minden pénzt ez a betegség vitt el és ezért nem tudtam ellátni a vállalkozást már megfelelő mértékben.
2012. január elsejével megszüntettük a vállalkozást, mert a betegségem addig előrehaladt és elveszítettem a látásom jelentős részét és kórházi kezelések alatt állok azóta is.
Ebben a két évben a vállalkozás tartozást halmozott fel amit jeleztünk a Nav-nak elismerem és szeretném is rendezni de beadtunk több kérvényt, hogy esetleg a fentálló tartozásból elengednek e illetve milyen részletfizetési lehetőségek vannak a rendezésre. Ez a kérelem régóta folyamatban van nem is erre vonatkozna a kérdésem.

Közben 2012. júliusában leszázalékoltak a magasfokú látássérülésem miatt. Rokkantsági járadékom viszont azóta nem tudom megkapni, mert az Nrszh egyrészt rajta ül a papírokon 4hónapja és a járadék feltétele, hogy az elmúlt 5évből legalbb 1095nap biztosított korszaknak kell lenni.
Az Nrszh illetékesei személyes megkeresésre vették elő a kartonom 3hónap után és azt a választ adták, hogy ők 2010-ig tudják a jogviszonyom nézni és addig 1046 napom van meg az 1095-ből hiányzik 49 nap a jogosultsághoz.
Könyvelővel egyeztettünk és azt a választ kaptuk, hogy mivel a tartozást elismertem a vállalkozásról és kérvényeztem dolgokat és a fizetési szándékom is jeleztem így a két év vállalkozás is beleszámítandó a biztosított korszakba így bőven megvan a kért 1095 nap.

Viszont az Nrszh-nál azt ígérték, hogy felveszik ez ügyben a Nav-val a kapcsolatot ami nem történt meg és nem akarják figyelembe venni a két évemet.

Ebben szeretném a segítségét, szakmai tapasztalatát kérni, hogy ilyen esetben mit lehet tenni, illetve ez a két év beleszámít e a biztosított korszakba, hogy tartozásként jelenik meg a Navnál?

Remélem nem terheltem a levelemmel és előre is köszönöm a válaszát.

Üdvözlettel,

Eckert Zoltán

1 Comment

 1. PapAgi

  Kedves Zoltán!

  Igen, a vállalkozási időszak is biztosítási jogviszonynak számít, de csak ha meg vannak fizetve a járulékok.

  Azt írod, hogy az első 3 hónapban működött a vállalkozás, tehát, ha akkor még fizettél járulékot, akkor azok a napok beszámítanak, amire ki van fizetve a járulék.

  Ha vállalkozóként nem fizettél ki 49 napnyi járulékot, akkor legalább ennyit sos be kellene fizetni. Ha most kell még majd befizetned, hogy legyen meg a 49 nap, akkor a juttatás csak a befizetés dátumától jár, visszamenőleg nem

  Én a helyedben nem várnék arra, hogy a hivatalok mit intéznek egymással, hanem személyesen kérnék egy jogviszony igazolást a Navtól, azzal is előrébb rendítve a dolgot.

  Pap Ágnes
  adótanácsadó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük