Menü Bezárás

Öröklés utáni ingatlan eladás/csere

Üdvözlöm.

A véleményét szeretném kérni.
Az édesapám meghalt egy éve. Örököltem a testvéremmel együtt a szülői ház 25%-át. A testvéremé 25% az édesanyámé 50%. A hagyatéki tárgyaláson meg lett állapítva az ingatlan értéke 11 millió Forint. Most lehetőség lenne elcserélni az ingatlant egy másik, kisebb lakásra. 7 milliót ér a lakás plusz adnának 3,5 milliót, ami 10.5 millió összesen.

A kérdésem az lenne, mivel kevesebbért adjuk el mint ami a megszerzéskori (hagyatéki tárgyalás) értéke kell e adót fizetni? És ha igen, mennyi az %-ban.

Válaszát előre is köszönöm: Tamás

2 Comments

 1. PapAgi

  Kedves Tamás!

  Te és a testvéred biztosan nem fizettek személyi jövedelem adót az ingatlan értékesítésekor.

  Édesanyád esetében viszont nem a hagyatéki értéket, hanem a szerzéskori értéket kell figyelembe venni. De ha ez több mint 5 éve volt (gondolom, ez valószínűleg nálatok is így van), akkor nincs jelentősége, mert ő sem fizet szja-t a családi ház után.

  Vagyonszerzési illetéket sem kell fizetnetek.

  Üdv,

  Pap Ágnes
  adótanácsadó

 2. Imre Gabriella

  Kedves PAP Ágnes . Szeretném megkérdezni .hogy a fiam megörökölte az édesapja testvérének lakása 1/3 át ,mível édesapja meghalt. ez 2023,ban történt.Most kéne adóznunk utána. Az apja testvérei eladták 2023 -ban ,természetesen a beleegyezésével.28.900.000. ft volt a hagyatéki értéke .25.800.000.ft ért kelt el. Kell -e fizetni adót és hány százalékot. Ezt azért kérdem ,mert én viszem a könyvelőhöz a papirokat a bevalláshoz.Előre köszönöm a válaszát ha tudna segíteni ebben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük